Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Τα γλέντια και τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας




Πώς γιορτάζουν τα Κούλουμα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
Οι Πορτογάλοι καρναβαλιστές φόρεσαν φέτος τις στολές τους και πλημμύρισαν τους δρόμους της Λισαβόνας πριν από το καρναβάλι. Ήταν ο τρόπος τους να αντιδράσουν στην εξωφρενική απαίτηση της Τρόικας, που ζητούσε από την κυβέρνησή τους να καταργήσει την αργία της Αποκριάς για χάρη, όπως έλεγαν, της ανταγωνιστικότητας! Το ...αστείο τέλειωσε εκεί και ανάλογο αίτημα δεν τέθηκε σε καμία «αδελφή» της Πορτογαλίας χώρα, όπως την Ελλάδα της κρίσης, που δεν βρέθηκε στη ανάγκη να διεκδικήσει, όπως οι Πορτογάλοι, το δικαίωμά της στα Κούλουμα.


Οπότε οι Έλληνες, τουλάχιστον για φέτος, είναι ελεύθεροι να γιορτάσουν την Καθαρά Δευτέρα, όπως κάθε χρόνο, χωρίς φόβο και τύψεις, με λαγάνες και ταραμοσαλάτες στην ύπαιθρο, με τις Μπούλες και τους Γενίτσαρους, με τους Κουδουνάτους και τα αλευρομουτζουρώματα. Εστω κι αν ο καιρός - αν αποδειχθούν σωστές οι μετεωρολογικές προγνώσεις - επιβάλλει γλέντι κάτω από μια τέντα και δυσκολέψει το πέταγμα του αετού την Δευτέρα.

Τα Κούλουμα στην Αθήνα

Στο λόφο του Φιλοπάππου θα ανηφορήσουν κατά παράδοση οι Αθηναίοι, όπου ο Δήμος Αθηναίων θα προσφέρει και φέτος λαγάνες, ελιές, χαλβάδες και φασολάδα. Εκεί θα είναι και το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής με τη Νάντια και τον Νίκο Καραγιάννη.

Υπαίθριο γλέντι, για όσους πέφτει μακριά ο λόφος του Φιλοπάππου, θα στηθεί και στους Αμπελόκηπους, στο Πάρκο ΚΑΠΑΨ (Τριφυλλίας και Λάμψα), όπου ο χώρος είναι κατάλληλος - και χωρίς σύρματα - για το πέταγμα του χαρταετού.

Παραδοσιακό γλέντι στου Ζωγράφου

Στο Πάρκο Γουδή από τις 11 το πρωί ξεκινάει το γλέντι, αλλά εδώ η μουσική δεν θα είναι ζωντανή. Τα παραδοσιακά και τα νησιώτικα θα τα "παίζει" dj. Ο δήμος υπόσχεται, πάντως, παραδοσιακούς νηστίσιμους μεζέδες και άφθονο κρασί.

Το «Παυσίλιπον» στην Κηφισιά

Με μια αφίσα που προπαγανδίζει ότι «ο πολιτισμός δεν πρέπει να είναι προνόμιο των λίγων, αλλά όλων», προσκαλεί τους δημότες του στα Κούλουμα ο δήμαρχος της Κηφισιάς κ. Νίκος Χιωτάκης. Επίκεντρο των εκδηλώσεων το πάρκο της πλατείας «Ηρώων Πολυτεχνείου» στη Νέα Κηφισιά και το συγκρότημα «Παυσίλιπον».

Πέρα από τη ζωντανή μουσική το χορευτικό τμήμα του Ν.Π.Δ.Δ. «Δημήτριος Βικέλας» του Δήμου Κηφισιάς καθώς και η χορευτική ομάδα του Συλλόγου Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς απ' όλη την Ελλάδα. Τα νηστίσιμα εδέσματα δεν θα λείψουν ούτε και εδώ.

Νταούλια σε Μοσχάτο - Ταύρο

Στην παραλία Μοσχάτου και στο Πάρκο Ηρώων (Ενόπλων Δυνάμεων) στον Ταύρο θα γιορταστούν φέτος τα Κούλουμα απ' τον ενοποιημένο πλέον δήμο Μοσχάτου - Ταύρου. Τόσο στην παραλία όσο και στο πάρκο του Ταύρου ο χώρος είναι ότι πρέπει για τους χαρταετούς, ενώ οι «Global Νταούλια» θα κάνουν ακόμη μια πατινάδα, όπως έχουν ονομάσει τη βόλτα από γειτονιά σε γειτονιά, γεμάτη με παραδοσιακούς ήχους.

Μάσκες και χαρταετοί στη Θεσσαλονίκη

Το Σάββατο, από τις 11 το πρωί, το φουαγέ του δημαρχείου μεταμφιέζεται για να υποδεχτεί τα παιδιά της πόλης. Ο Δήμος, λέει ο αντιδήμαρχος κ. Σπύρος Πέγκας, «οργανώνει εργαστήριο ζωγραφικής χαρταετών και κατασκευής μάσκας για να είναι οι μπόμπιρες ετοιμοπόλεμοι τη Δευτέρα». Τα Κούλουμα θα γιορταστούν, όπως κάθε χρόνο, στον Κέδρινο λόφο, στην Τούμπα, στο Άλσος της Νέας Ελβετίας και στην Τριανδρία με νηστίσιμα εδέσματα, τραγούδια και χορούς.

Το κρέμασμα της γριάς Συκούς στη Μεσσήνη 

 Οι σακούλες με το αλεύρι και το φούμο πάνε και έρχονται στο Γαλαξίδι 

Οι Γενίτσαροι χορεύουν στα σοκάκια της πόλης υπό τους ήχους του νταουλιού και του ζουρνά 




Ο Γέρος και η Κορέλα λικνίζονται στους ρυθμούς της μουσικής στη Σκύρο

  


                                Οι Κουδουνάτοι της Σκύρου χορεύουν στα σοκάκια του νησιού 

Οι Γενίτσαροι και οι Μπούλες περιδιαβαίνουν στα σοκάκια της Νάουσας