Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Εκδρομή στο Γαλαξίδι: Ναυτική αρχοντιά!

Καλοστεκούμενο, χαρούμενο, αρχοντικό, το Γαλαξίδι ασκεί πάντα μία ιδιαίτερη γοητεία στον επισκέπτη, όλες τις εποχές του χρόνου, καθώς μάλιστα βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις της Στερεάς Ελλάδας.
Αυτή η θαλασσινή πολιτεία με παράδοση στη ναυτοσύνη είναι από τις λιγοστές γωνιές που κατάφεραν -σαν από θαύμα- να ξεφύγουν από την οικοδομική μανία που έπληξε το σύνολο σχεδόν της ελληνικής υπαίθρου στα τέλη του προηγούμενου αιώνα.
 Τα γαλαξιδιώτικα σπίτια, λιτά, με τετράριχτες κεραμοσκεπές είναι χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικά δείγματα στερεοελλαδίτικου ρυθμού. Στο εσωτερικό τους είναι πλούσια διακοσμημένα με σκαλιστά έπιπλα εποχής, περίτεχνα ασημικά και χειροποίητα υφαντά φερμένα από τα λιμάνια της Ευρώπης.
Σεργιανίστε στις ασβεστωμένες γειτονιές και παραλιακά μέχρι το δεύτερο λιμανάκι, τον Χηρόλακα και απολαύστε από το παλιό καρνάγιο το πανόραμα του οικισμού και του Κορινθιακού κόλπου, κατάστικτου από μικρονήσια.
Έτσι για την ιστορία: Τα ιστιοφόρα του Γαλαξιδιού, που κάποτε αρμένιζαν στη Μεσόγειο φέρνοντας πλούτη στη ρουμελιώτικη πολιτεία, εύκολα μετατράπηκαν σε πολεμικά πλοία για τις ανάγκες της εξέγερσης του 1821. Ωστόσο ο μεγάλος και ανίκητος αντίπαλος που εμφανίστηκε πολύ αργότερα ήταν η Βιομηχανική Επανάσταση. Το μέταλλο και οι ατμολέβητες αντικατέστησαν τα πανιά και το ξύλο. Στις αρχές του 20ου αιώνα τα περισσότερα ιστιοφόρα παροπλίστηκαν και η γενέτειρα της ναυτοσύνης πέρασε στην αφάνεια.
Μη χάσετε…
Εκτός από τα θαυμάσια αρχοντικά του 19ου αιώνα που κοσμούν την πόλη, αξίζει να επισκεφθείτε το Ναυτικό Μουσείο που ιδρύθηκε το 1928. Σήμερα στεγάζεται σε παλιό αρχοντόσπιτο του 19ου αιώνα. Ανάμεσα στ’ άλλα υπάρχουν τμήματα παλιών σκαφών, ναυτικά έγγραφα, πολεμικά όπλα του 1821 και υδατογραφίες που απεικονίζουν τα γαλαξιδιώτικα καράβια. Ψηλά στον λόφο, ευδιάκριτος από κάθε γωνιά του οικισμού, αλλά και από τη θάλασσα, δεσπόζεο πο μεγαλόπρεπος ναός του Αγίου Νικολάου με περίτεχνο τέμπλο, γεμάτος από τάματα των ναυτικών.

Αφού σεργιανίσετε τις ασβεστωμένες γειτονιές, συνεχίστε τη βόλτα σας μέχρι το δεύτερο λιμανάκι, τον Χηρόλακκα, ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο. Περπατήστε έως το παλιό καρνάγιο και αγναντέψτε το πανόραμα του οικισμού πάνω στο γαλάζιο φόντο του Κορινθιακού Κόλπου, κατάστικτο από μικρονήσια. Τα δυο λιμάνια επικοινωνούν μεταξύ τους τα οποία δρασκελίζουν τον λόφο που παρεμβάλλονται με διάφορα καλντερίμια.
Στην καρδιά του οικισμού κοντά στην πλατεία Μανουσάκη βρίσκεται το νεοκλασικό κτίριο (κτίσμα του 1880) το οποίο στέγαζε για χρόνια το Παρθεναγωγείο -γνωστό στους ντόπιους σαν «Δημοτικό σχολείο Κορασίδων»- και έχει χαρακτηρισθεί από το 1992 διατηρητέο μνημείο. Στη γειτονιά Κούκουνας δεσπόζει το παλιό σχολείο που κατασκευάστηκε επί Καποδίστρια και λειτουργούσε μέχρι το 1932 ως δημοτικό σχολείο.

Το Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο
Το Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο (στεγάζεται σε κτήριο που κτίστηκε το 1868-1870) είναι το πρώτο του είδους στην Ελλάδα. Στις δύο μεγάλες αίθουσες αντανακλάται το μεράκι των συντελεστών αναδεικνύοντας με απλότητα όλη τη ναυτοσύνη των Γαλαξιδιωτών.
 Αντικείμενα που έχουν σχέση με τη ναυτιλία, κομμάτια από τον εξοπλισμό των καραβιών, αλλά και η εκθεματική ενότητα «Ναυτική Πινακοθήκη» που συνίσταται στην πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή παλιών πινάκων με διάφορους τύπους ιστιοφόρων της εποχής, είναι μέρος από το ενδιαφέρον περιεχόμενο του Μουσείου.
Η ιδέα δημιουργίας του χώρου αυτού ανήκει στον γιατρό και απόγονο ναυτικής τοπικής οικογένειας, τον Ευθύμιο Βλάμη, που είχε διατελέσει δήμαρχος του Γαλαξιδιού στις αρχές του 20ού αιώνα. Μάλιστα το 1928 άρχισε ο ίδιος να συγκεντρώνει τα πρώτα αντικείμενα. Η αξιέπαινη αυτή προσπάθεια ολοκληρώθηκε σε βάθος χρόνου με προσωπική συνδρομή των κατά καιρούς δημάρχων και των κατοίκων.

Τα περισσότερα από τα εκθέματα είναι κειμήλια τοπικών ναυτικών οικογενειών που έχουν παραχωρηθεί στο Μουσείο.
Ανάμεσά τους ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει ειδικά ναυτιλιακά όργανα, ημερολόγια καταστρώματος, ναυτικά εργαλεία, άλμπουρα, νηολόγια, ναυτικούς χάρτες, εξάντες, αλλά και πίνακες του λαϊκού ζωγράφου Πετραντζά. Εντυπωσιακά είναι τα ξυλόγλυπτα ακρόπρωρα που κρέμονταν στην πλώρη των γαλαξιδιώτικων καραβιών και συνήθως είχαν μορφή γυναίκας ή γοργόνας. Ηταν το γούρι του πλοίου και σύμφωνα με την παράδοση το προστάτευε από τις άγριες θάλασσες και έφερνε πλούτο στο πλήρωμα.

Επίσης σημαντικό έκθεμα θεωρείται το «Χρονικό του Γαλαξιδείου», μια χειρόγραφη αναφορά στην ιστορία του τόπου για το διάστημα από τον 10ο-17ο αιώνα, γραμμένη από ένα ιερομόναχο της Βασιλικής Μονής του Σωτήρος το 1703.
 Το έγγραφο βρέθηκε σε κρύπτη μέσα στα χαλάσματα της μονής το 1864 από τον ιστορικό και μελετητή της νεότερης Ελλάδας Γαλαξιδιώτη Κωνσταντίνο Σάθα ο οποίος και το εξέδωσε. Σημαντική επίσης είναι η αρχαιολογική συλλογή με ευρήματα κυρίως από το αρχαίο Χάλειον. (Ναυτικό και Εθνολογικό Μουσείο, τηλ.: 22650 41558).
Μην παραλείψετε να αφιερώστε και λίγο από τον χρόνο σας για να επισκεφθείτε το σημαντικό Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται στο καπετανόσπιτο της οικογένειας Αγγελή.
 Θα περιεργασθείτε μέρος του εσωτερικού του παλιού Γαλαξιδιώτικου σπιτιού και μέσα από τα παραδοσιακά κεντήματα, τα ρούχα εποχής και τα διάφορα είδη καθημερινής χρήσης που εκθέτονται, θα γνωρίσετε τον παλιό τρόπο ζωής της ναυτικής κοινότητας (τηλ.: 22650 41910).

Διασκέδαση
Το Καφενείο «του Θεμιστοκλή», δημοφιλές και στους ντόπιους, στεγάζεται σε έναν ιδιαίτερο χώρο που έχει τη δική του ιστορία. Επίσης στο λιμάνι υπάρχει το music cafe - bar «Αμαρυλλίδες» και οι νέες αφίξεις «Μέλυδρο», «Kada» και «Αιολίδα».
ΔΙΑΜΟΝΗ
«Art hotel Αρχοντικό» (22650-42292 www.archodikoart hotel.gr). Καινούργιο κτισμένο σε παραδοσιακό στυλ με δωμάτια που διαθέτουν κλιματισμό και ψυγείο.
«Mira Mare» (22650-41466, 41436. www.miramarestudios.gr). Studios σε ήσυχο σημείο στο λιμάνι, σε αναπαλαιωμένο κτίριο με χώρο στάθμευσης.
«Γανυμήδης» (22650 41328 www.ganimede.gr ). Ομορφο παραδοσιακό ξενοδοχείο με τους δικούς του φανατικούς φίλους που το διαχειρίζεται με επιτυχία ο Μπρούνο.
«Epavlis Boutique Hotel» (22650 - 41700 www.epavlishotels.gr ). Δίκλινα, τρίκλινα και τετράκλινα δωμάτια και σουίτες, με θέα τη θάλασσα ή τον Παρνασσό.
«Βίλα Οιάνθεια» (22650-42434 www.villaoianthia.gr) . Δίπατο σπίτι σε στυλ παλιού καπεταναίικου αρχοντικού.
«Αργώ» (22650 41996, www.hotelargo-tasos-galaxidi.gr ).
«Ακρόπλωρο» (22650 41110 www.acroploro.gr ). Δύο επιπλωμένες κατοικίες των 50 τ.μ. ιδανικές για παρέες ή οικογένειες.
«Maistros Studios» (22650 41141 www.maistrosstudios.gr ). Παραδοσιακός, οικογενειακός ξενώνας.
«Galaxa» (22650 41620). Στεγάζεται σε παλιό γαλαξιδιώτικο αρχοντικό.
«Studios Apartments Louiza» (22650 41271).
ΦΑΓΗΤΟ
Γύρω από το λιμάνι υπάρχουν αρκετές ταβέρνες - ουζερί οι περισσότερες στην οδό Ακτή Οιάνθης. Ανάμεσά τους η γνωστή ταβέρνα «το μπάρκο της Μαρίτσας» (22650 41059) όπου θα δοκιμάσετε τοπικές ρουμελιώτικες γεύσεις αλλά και πιάτα με κυκλαδίτικες πινελιές, και ο «Σκελετόβραχος» (22650 41303) ένα από τα ψαγμένα στέκια για θαλασσινά.
Για κάτι διαφορετικό προτείνουμε το κουτούκι -μεζεδοπωλείο «Μπεμπέλης» (22650 41677) στα σοκάκια της πόλης, λίγο ψηλότερα από το λιμάνι.
Για ψάρι δημοφιλής είναι η ψαροταβέρνα του «Τάσου», σταθερή σε ποιότητα εδώ και 40 χρόνια και το «Αναμνήσεις από τα λιμάνια» (22650 42003).
Για κρεατικά θα πάτε στην Πλ. Μάμα στην ταβέρνα «Σπηλιά» (2265041330).
Στο λιμανάκι του Χηρόλακκα δίπλα στο καρνάγιο να βρείτε το μεζεδοπωλείο «Λιοτρίβι» (22650 41781) με εξαιρετικό εξώστη κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα. Στους χώρους του λειτουργεί μικρή έκθεση των έργων του γαλαξιδιώτη ιδιοκτήτη, ζωγράφου Γ. Μηνά.
Ψαροταβέρνες και μεζεδοπωλεία θα βρείτε επίσης στο κοντινό λιμανάκι των Αγίων Πάντων.
Στο ύψωμα της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου βρίσκεται το «Αλμπατρος» (22650 42233) με ελληνική καλομαγειρεμένη κουζίνα.
Πως θα πάτε: Από την Αθήνα μέσω Λιβαδειάς – Αράχοβας, το Γαλαξίδι απέχει 210 χλμ. ενώ το ίδιο περίπου μέσω Διστόμου – Δεσφίνας – Ιτέας.
blue-hornet team