Σπιτικό κέικ σοκολάτα σε μορφή τούρτας γενεθλίων. Το καλύτερο δώρο για τους αγαπημένους σας.
Υλικά
450 γραμμ. σοκολάτα 60% περιεκτικότητας σε κακάο
250 γραμμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
250 γραμμ. μαύρη ζάχαρη
6 μεγάλα αυγά χωρισμένα σε θερμοκρασία δωματίου
1 πρέζα αλάτι
6 κ.σ. ρούμι μαύρο (ή χυμό πορτοκαλιού για παιδικό κέικ)
2 βανίλιες
180 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
120 γραμμ. αμυγδαλόψιχα αλεσμένη σε πούδρα
Για την επικάλυψη:
200 γραμμ. σοκολάτα
250 ml κρέμα γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
Εκτέλεση
Υλικά
450 γραμμ. σοκολάτα 60% περιεκτικότητας σε κακάο
250 γραμμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
250 γραμμ. μαύρη ζάχαρη
6 μεγάλα αυγά χωρισμένα σε θερμοκρασία δωματίου
1 πρέζα αλάτι
6 κ.σ. ρούμι μαύρο (ή χυμό πορτοκαλιού για παιδικό κέικ)
2 βανίλιες
180 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
120 γραμμ. αμυγδαλόψιχα αλεσμένη σε πούδρα
Για την επικάλυψη:
200 γραμμ. σοκολάτα
250 ml κρέμα γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
Εκτέλεση
1. Βάζουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο σε μπεν μαρί, να
λιώσουν σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα. Αφήνουμε στην
άκρη να κρυώσει για 10΄. Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους, τη βανίλια
και τη ζάχαρη και με μίξερ χειρός τα χτυπάμε καλά μέχρι ν’ ασπρίσουν και
να κρεμώσουν. Σε άλλο μπολ βάζουμε τα ασπράδια με το αλάτι και τα
χτυπάμε με μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να σχηματιστούν απαλές
κορυφές. Δεν τα χτυπάμε πολύ γιατί θα στεγνώσει η μαρέγκα και θα
σχηματίσει κόμπους. Προσθέτουμε τους κρόκους, τη λιωμένη σοκολάτα και το
ρούμι κι ανακατεύουμε απαλά. Κοσκινίζουμε στο μείγμα το αλεύρι,
προσθέτουμε το αλεσμένο αμύγδαλο και λίγη λίγη προσθέτουμε τη μαρέγκα,
διπλώνοντας απαλά το μείγμα με σπάτουλα. Δουλεύουμε με απαλές κινήσεις
από κάτω προς τα πάνω με προσοχή για να μη χάσουμε τον όγκο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC, στις αντιστάσεις. Βουτυρώνουμε και
στρώνουμε με λαδόκολλα μία φόρμα δαχτυλίδι με αποσπώμενη βάση διαμέτρου
25 ή 27 εκ. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ισιώνουμε με το κουτάλι
την επιφάνεια.
2. Ψήνουμε στην προτελευταία σχάρα για περίπου
50΄-55΄, μέχρι να σφίξει το μείγμα. Το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα για
30΄. Μετά το ξεφορμάρουμε σε σχάρα, να κρυώσει καλά. Αφού κρυώσει, το
βάζουμε σε πιατέλα και γαρνίρουμε με την επικάλυψη.
3. Για την επικάλυψη: Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν
μαρί σε μέτρια φωτιά. Την αφήνουμε να κρυώσει για 20΄. Με σύρμα χτυπάμε
ελαφρά τη σοκολάτα και λίγη λίγη προσθέτουμε την κρέμα. Χτυπάμε μέχρι να
πυκνώσει και να γυαλίσει το μείγμα. Είναι έτοιμο να το αλείψουμε με τη
βοήθεια μιας σπάτουλας. Όταν μπει στο ψυγείο σφίγγει και παγώνει.
μερίδες 4
Χρόνος Προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 55 λεπτά