Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Καλό μήνα και μη ξεχάσετε να φορέσετε…Μάρτη!

Στα παιδικά μας χρόνια οι περισσότεροι από εμάς έχοουμε φορέσει Μάρτη, τουλάχιστον για μία φορά στη ζωή μας.
Δεν το θυμάστε; Είναι το βραχιολάκι εκείνο που φτιάχνουμε από λευκή και κόκκινη κλωστή και το φοράμε στο χέρι μας. Κάποιοι βέβαια το φοράνε και σαν δαχτυλίδι στο δάχτυλο.

Ο «Μάρτης» είναι ένα έθιμο που έχει εξαπλωθεί σε όλα τα Βαλκάνια. ‘Εχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, επειδή οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων συνήθιζαν να δένουν μια κλωστή, την «Κρόκη», στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο «Μάρτης» προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν. Γι αυτό και οι μητέρες, από πάππου προς πάππου, φροντίζουν να φορούν στα μικρά τους το Μάρτη.

Γνωρίζατε πως, εκτός από το χέρι και το δάχτυλο, σε κάποιες περιοχές της χώρας κρεμούσαν την κλωστή όλη τη νύχτα στα κλαδιά μιας τριανταφυλλιάς για να χαρίσουν ανθοφορία, ενώ σε άλλες περιοχές την έβαζαν γύρω από τις στάμνες για να προστατέψουν το νερό από τον ήλιο και να το διατηρήσουν κρύο;

Αλλού πάλι το φορούν ως την Ανάσταση, οπότε και το δένουν στις λαμπάδες της Λαμπρής για να καεί μαζί του.
Πώς μπορείτε να το φτιάξετε;
Θα χρειασθείτε δύο κλωστές, λευκού και κόκκινου χρώματος.  Φτιάξτε έναν στη μία άκρη της καθεμιάς, στερεώστε τις κάπου σταθερά και ξεκινήστε να τις στρίβετε μία μία. Όταν είναι έτοιμες και στριμμένες καλά, πιάστε τις μαζί και δέστε τις καλά. Αν θέλετε να "προχωρήσετε" ένα βήμα πιο πέρα, μπορείτε να το διακοσμήσετε με χάντρες ή και μικρά ζωάκια κοσμήματα ή αντι για κλωστή να χρησιμοποιείσετε δερμάτινα λουράκια.