Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Κάιρο: Χιλιάδες διαδηλωτές στην Ταχρίρ ενάντια στο διάταγμα Μόρσι

Δεκάδες χιλιάδες είναι οι διαδηλωτές οι οποίοι έχουν ήδη κατακλύσει το κέντρο του Καΐρου, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στην απόφαση του προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι να εκχωρήσει στον εαυτό του διευρυμένες εξουσίες.

Συγκεντρώσεις από διάφορα σημεία της αιγυπτιακής πρωτεύουσας συνεχίζουν να συρρέουν στην πλατεία Ταχρίρ, χώρο με ιδιαίτερο συμβολισμό μετά την ανατροπή του καθεστώτος Μουμπάρακ.
Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης συγκρούσθηκαν το πρωί και το μεσημέρι με τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων.
Στις συγκρούσεις έχασε τη ζωή του ένας άνδρας 52 ετών, πιθανότατα λόγω εισπνοής δακρυγόνου. Πρόκειται για τον δεύτερο νεκρό της βίας η οποία ακολούθησε το διάταγμα Μόρσι, ενώ μέχρι στιγμής έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 450 άνθρωποι.
Διαδηλωτές έχουν κατασκηνώσει στην πλατεία ήδη από την περασμένη Παρασκευή, ενώ δυνάμεις από το χώρο της αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι δεν θα αποχωρήσουν από το χώρο εάν δεν ανακληθεί το διάταγμα.
Πολλοί διαδηλωτές τραγουδούν το άσμα «Ο λαός θέλει να γκρεμίσει το καθεστώς», το οποίο είναι συνδεδεμένο με την αραβική άνοιξη και την πάλη ενάντια στο καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ.
Στα πανώ των διαδηλωτών κυριαρχούν τα συνθήματα «Ο πρόεδρος εξωθεί το λαό σε ανυπακοή» και «Η Μουσουλμανική Αδελφότητα κλέβει την επανάσταση».
Η αιγυπτιακή αντιπολίτευση, η οποία αποτελείται από δυνάμεις της αριστεράς και των φιλελεύθερων, αλλά και προσκείμενους στο καθεστώς Μουμπάρακ, έχει ξεκαθαρίσει, μέσω και του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ότι κανένας διάλογος δεν μπορεί να διεξαχθεί με την κυβέρνηση, εάν ο Μόρσι δεν υποχωρήσει στο ζήτημα των υπερεξουσιών.
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά των ενεργειών του αιγύπτιου προέδρου διοργανώνονται και στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, την Αλεξάνδρεια, στο Σουέζ, στη Μίνυα και σε πόλεις κοντά στο δέλτα του Νείλου.
Ο Μόρσι προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα την Δευτέρα, δηλώνοντας προς εκπροσώπους των ανώτατων δικαστικών ότι οι διευρυμένες εξουσίες του αφορούν μονάχα ζητήματα «εθνικής κυριαρχίας», ωστόσο η αντιπολίτευση ζητά την πλήρη ανάκληση του σχετικού νομοθετικού διατάγματος.
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ματαίωσε εξάλλου, χθες, προγραμματισμένη συγκέντρωση στήριξης στον Μόρσι, προκειμένου να αποφευχθούν βίαια επεισόδια.
Υπενθυμίζεται ότι το διάταγμα προβλέπει πλήρη ασυλία του προέδρου για την περίοδο από την εκλογή του τον περασμένο Ιούνιο μέχρι και την σύγκληση της νέας αιγυπτιακής Βουλής στις αρχές του 2013.
Αφαιρείται επίσης από την Δικαιοσύνη κάθε δυνατότητα ελέγχου της Συντακτικής Συνέλευσης, η οποία επεξεργάζεται το νέο σύνταγμα της χώρας, όσο και της ’νω Βουλής, σωμάτων στα οποία πλειοψηφούν οι ισλαμιστές.

naftemporiki