Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Εισαγγελική παρέμβαση για τις καταλήψεις σε ΑΠΘ - Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Εισαγγελική παρέμβαση για την κατάληψη στο κτήριο διοίκησης του ΑΠΘ και τις διαστάσεις που λαμβάνει το θέμα με τη συσσώρευση απορριμμάτων στους χώρους του Ιδρύματος.

Με παραγγελία που έδωσε στην Αστυνομία, o προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Μαδεμλής, ζητεί, στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας, να επέμβει στο Πανεπιστήμιο και να συλλάβει με την αυτόφωρη διαδικασία τούς καταληψίες, προκειμένου να τους αποδοθούν οι προβλεπόμενες ποινικές ευθύνες.
Όπως έγινε γνωστό, τα αδικήματα που στοιχειοθετούνται είναι αυτά της διατάραξης οικιακής ειρήνης, της παράνομης βίας, της πρόκλησης διακεκριμένων φθορών και της υποβάθμισης περιβάλλοντος.
Της εισαγγελικής παρέμβασης, προηγήθηκε έγγραφο που συνυπέγραψαν και απέστειλαν προς τον κ. Μαδεμλή, οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, καθώς επίσης καθηγητές και κοσμήτορες σχολών και τμημάτων του Ιδρύματος, με το οποίο ζητούσαν τη συνδρομή της Δικαιοσύνης, προκειμένου να τερματιστεί η κατάληψη.
Στο έγγραφο γίνεται, μεταξύ άλλων, λόγος για αδυναμία λειτουργίας του Πανεπιστημίου και μη αναστρέψιμες ζημιές. «Επειδή τελούνται αξιόποινες πράξεις που διώκονται αυτεπαγγέλτως», αναφέρεται στο έγγραφο προς τον εισαγγελέα, «να προβείτε το ταχύτερο δυνατόν στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να απελευθερωθεί το κτήριο Διοίκησης και να αποκατασταθεί η λειτουργία του».
Την ίδια ώρα, ανάλογη επέμβαση στο πλαίσιο του Αυτοφώρου, ζητεί ο εισαγγελέας και για το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, έπειτα από αναφορά των πρυτανικών του αρχών. Σύμφωνα με αυτή, το Ίδρυμα βρίσκεται υπό κατάληψη από φοιτητές της Φοιτητικής Εστίας Καλαμαριάς, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαβίωσής του στις εγκαταστάσεις της Εστίας.
 ΑΜΠΕ