Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Μικρά τρικ για να κάνεις το Facebook σου πιο επαγγελματικό!

Η κοινωνική δικτύωση αναμφισβήτητα έχει γίνει κομμάτι της ζωής μας. Και μπορεί να χρησιμοποιείς το facebook καθαρά και μόνο για να συνομιλείς με φίλους και γνωστούς ή να παίζεις διασικτυακά παιχνίδια, ίσως όμως δεν γνωρίζεις πως όλο και περισσότεροι εργοδότες και διευθυντές προσλήψεων χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα για να συγκεντρώσουν στοιχεία για τους πιθανούς υποψηφίους. Γι άυτό όπως καταλαβαίνεις το προφίλ σου έχει μεγάλη σημασία! Μάθε πως μπορείς με μικρά τρικ να το κάνεις να φαίνεται περισσότερο επαγγελματικό αλλά όχι στημένο και απρόσωπο!

 1. Προσοχή στην εικόνα σου!

Η φωτογραφία που εμφανίζεται στο προφίλ σου είναι η πρώτη εντύπωση που δίνεις σε όποιον επισκέπτεται το προφίλ σου. Σίγουρα δε χρειάζεται να βάλεις μια άκρως επαγγελματική και στημένη φωτογραφία με πουκαμισάκι και σακάκι αλλά καλό θα ήταν να αποφεύγεις πολύ προκλητικές εικόνες προφίλ με μαγιό ή σε κατάσταση μέθης, κάτι που όπως καταλαβαίνεις θα προβλημάτιζε κάθε εργοδότη.

Προτίμησε μια απλή φωτογραφία από την καθημερινότητά σου που πιστεύεις πως καθρεπτίζει το χαρακτήρα και την προσωπικότητά σου. Γλυκιά και χαριτωμένη, αστεία ή σοβαρή δεν έχει σημασία.

 2. Ότι γράφεις δημόσια φαίνεται!

Όπως θα έχεις προσέξει, ιδιαίτερα και μετά την καθιέρωση του νέου timeline, όλες οι δραστηριότητές που κάνεις όση ώρα περιηγείσαι στο facebook φαίνονται. Κι αν πρόκειται για εκθέσεις ζωγραφικής, πολιτιστικές ή αθλητικές διοργανώσεις κι αναρτήσεις επιστημονικών άρθρων έχει καλώς. Τι εντύπωση όμως θα δώσεις αν ο εργοδότης διαπιστώσει πως τρως όλη την ημέρα παίζοντας παιχνίδια ή ακόμη χειρότερα κάνοντας πικρόχολα σχόλια με ύβρεις στον τοίχο άλλων; Όπως καταλαβαίνεις κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σου στερήσει μια θέση εργασίας, κάτι που φυσικά δε θα ήθελες. Ευτυχώς βέβαια υπάρχει λύση αφού μπορείς να ρυθμίσεις το τι θα εμφανίζεται στο timeline σου και σε ποιους.

 3. Φτιάξε λίστες, είναι σωτήριο

Πρόκειται ίσως για το σημαντικότερο ¨τρικ» που σε βγάζει από τον κόπο να προσέχεις συνεχώς τις κινήσεις σου και τα λεγόμενά σου στα κοινωνικά δίκτυα.  Φτιάχνοντας διαφορετικές λίστες μπορείς εύκολα να οργανώσεις ποιος θα βλέπει τι καθώς εσύ η ίδια θα ορίζεις τα δικαιώματα πρόσβασής τους στο υλικό που αναρτάς. Για παράδειγμα οι κολλητοί σου θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλα ενώ οι γνωστοί σε μερικά μόνο άλμπουμ φωτογραφιών ή και σε κανένα. Ακόμη και ο τοίχος σου μπορεί να αποκλειστεί από τα αδιάκριτα βλέμματα των διαδικτυακών φίλων.

 4. Προσοχή στη διαχείριση

Μέχρι εδώ όλα καλα! Όπως με όλα τα πράγματα όμως έτσι και το facebook εκτός από σωστή οργάνωση θέλει και σωστή διαχείριση. Πρόσεξε μη μπερδευτείς και αρχίσεις να εντάσσεις στον πολύ στενό κύκλο των φίλων και κάθε άσχετο γιατί τότε τόσος κόπος θα πάει χαμένος!

womanonly