Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Αμερικανικές εκλογές: τι λένε για την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο οι υποψήφιοι

Oι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ έχουν τεράστιες επιπτώσεις για ολόκληρο τον πλανήτη.
Δεδομένου ότι οι δύο υποψήφιοι προετοιμάζονται για το ντιμπειτ με θέμα την εξωτερική πολιτική το BBC αναρωτιέται ποσο ασχολούνται  στην πραγματικότητα με  τον υπόλοιπο κόσμο στην προεδρική τους καμπάνια;

Παρακάτω είναι κάποιες απο τις χώρες που εμφανίζονται στην Αμερικανική προεδρική καμπάνια, ανάμεσα τους και η Ελλάδα. Οι σχέσεις των ΗΠΑ με αυτες τις χώρες φαίνονται ξεκάθαρα απο τις δηλώσεις και την στάση των δύο υποψηφίων. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις φαινεται και πως θα αλλάξουν τα πράγματα εαν αλλάξει ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Τα συμπεράσματα δικά σας.


Πολωνία

Ο κ. Ρόμνει επισκέφθηκε την Πολωνία το καλοκαίρι και συναντήθηκε με εναν απο τους ήρωες του Ψυχρού Πολέμου τον Λεχ Βαλέσα, τον οποίο λέει ότι θαυμάζει.

Στις 31 Ιουλίου ο κ. Ρόμνει δήλωσε οτι η Πολωνία ειναι ένα έθνος με μια εξαιρετική πολιτιστική κληρονομιά και τόνισε οτι σε μια εποχή γενικευμένης οικονομικής επιβράδυνσης και στασιμότητας, η οικονομία της το περασμένο έτος ξεπέρασε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Στις 28 Μαιου 2011 ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε πει οτι η μετάβαση της Πολωνίας από τη σοβιετική κυριαρχία στη δημοκρατία είναι ενθαρρυντική τονίζοντας οτι πολλά κράτη μπορουν να μάθουν απο την Πολωία


Βρετανια


Ο κ. Ομπάμα τον Μάρτιο σε μια επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο ειχε μια αναλαφρη συζήτηση οπου αναφέρθηκαν σε αθλητικά θέματα κατα την διάρκεια της συνέντευξης τύπου.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε οτι μεσα απο ολες τις ανατροπές και στροφές της ιστορίας υπαρχει κατι σταθερο, η συμμαχία ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο κ. Romney, του οποίου οι προ-προ παππούδες κατάγονται από την Αγγλία και του οποίου ο πεθερός ήταν Ουαλός, είχε μόνο καλά λογια για το Ηνωμένο Βασίλειο κατά την επίσκεψή του το καλοκαίρι. Βεβαια οι βρετανοί μάλλον θα τον θυμούνται για τα σχόλια που έκανε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο κ Ρόμνει μεταξύ άλλων είχε αμφισβητήσει κατα ποσο το Ηνωμένο Βασίλειο θα ηταν ετοιμο.



Ελλαδα

Ο κ. Ρόμνει χρησιμοποιεί την Ελλάδα οταν κάνει δηλώσεις για το έλλειμμα του προυπολογισμού των ΗΠΑ και το δημόσιο χρεός. Προσφατα είχε δηλώσει οτι 'εαν ο Ομπαμα συνεχίσει να δαπανά με το ιδιο τρόπο τοτε θα καταλήξουμε στον ίδιο δρόμο με την Ελλάδα…'

Την Ελλάδα την είχε χρησιμοποιήσει και ο πρόδερος Ομπάμα ως σημείο αναφοράς για τα οικονομικά της χώρας. Ο κ. Ομπάμα φαινεται να ηταν πιο διαχυτικός σε δηλώσεις που έκανε την 25η Μαρτίου τονίζοντας οτι οι "Ιδρυτές Πατέρες μας ήταν μαθητές της ελληνικής φιλοσοφίας και της ελληνικής ιστορίας, και καθοδηγήσαμε το έθνος μας με βάση τις ελληνικές αρχές ... Μέχρι σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα έχουν κοινές αξίες και κοινά ιδεώδη. 



Ευρωπη (γενικώς)

Ο κ. Ρόμνει είχε μείνει στην Γαλλία για ενα χρονικό διάστημα ως Μορμόνος ιεραπόστολος. Τωρα ομως για τον Ρόμνει και τους Ρεπουμπλικανούς η λέξη 'Ευρώπη' είναι μια "βρωμικη" λεξη κι ενας τροπος για να εκφράσουν μια αλλη έννοια, εκεινη της δυσλειτουργίας.

Πριν λίγες μέρες ειχε πει οτι "ο προεδρος φαίνεται να αλλάζει την Αμερική με τρόπους που πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουν, μας κάνει να μοιάζουμε όλο και περισσότερο με την Ευρώπη".

Για τον πρόεδρο Ομπάμα , η Ευρώπη είναι μία από τις πολλές «αντιξοότητες» που απειλεί την οικονομία των ΗΠΑ.
Συμφωνα με τον Ομπάμα η κατάσταση στην Ευρώπη ειναι αυτη που επιβραδύνει τα πραγματα στην ΗΠΑ.


Ισραήλ

Ο κ. Ρόμνει εχει κατηγορήσει τον πρόεδρο Ομπάμα οτι δεν υποστηρίζει τον κυριο συμμαχο των ΗΠΑ στην Μεση Ανατολή. Ο Ρομνει ειχε δηλώσει οτι τα επιτευγματα του Ισραήλ ειναι αναμεσα στα θαύματα του συγχρονου κόσμου και το έθνος του Ισραήλ αναμεσα στις πιο εντυπωσιακες δημοκρατίες στη Γη.

Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει μια ψυχρή σχέση με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά έχει αποκαλέσει τον Πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες «καταπληκτικό».

Ωστόσο προσφατα ο Ομπάμα δήλωσε οτι "οι ΗΠΑ ειναι τυχερες που έχουν πολλούς συμμάχους και εταίρους σε όλο τον κόσμο. Φυσικά, ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους μας, και ένας από τους στενότερους φίλους μας, είναι το κράτος του Ισραήλ."

Ινδια


Ο επιχειρηματικός τομέας της Ινδίας εξοργίστηκε από τα σχόλια του προέδρου τον Ιούλιο οπου είπε ότι ήταν "ακόμα πάρα πολύ δυσκολο» να επενδύσουν οι ΗΠΑ σε αυτη τη χώρα.


Καναδας


Η αποψη του Ρομνει ειναι οτι οι ΗΠΑ θα επρεπε να επενδυσουν σε περισσοτερο καναδικό πετρέλαιο. Δηλωσε οτι αν χρειαστει θα κατασκευάσει μόνος του τον αγωγο Keystone!

Ο Ομπάμα θεωρεί οτι ο Καναδάς είναι ο υπ 'αριθμόν ένα εμπορικός εταίρος.



Ιράν

Ο Πρόεδρος Ομπάμα λέει συνήθως ένα Ιράν με πυρηνικά όπλα δεν είναι αποδεκτό, και στα Ηνωμένα Έθνη πρόσφατα κατηγόρησε τους ηγέτες του για μια "βίαιη και ανεξέλεγκτη ιδεολογία". Αλλά ταυτόχρονα επαινεί το λαό του Ιράν.


Από τις αρχές της προεκλογικής του εκστρατεία, ο κ. Ρόμνει αναφέρεται στην αναζήτηση του Ιράν για πυρηνικά όπλα ως απόδειξη της έλλειψης ηγεσίας του Προέδρου Ομπάμα.


Κινα

Ο κ. Ρομνει λέει οτι η Κίνα 'κλεβει' με τον τροπο που χειρίζεται την αξία του νομίσματός της έναντι του δολαρίου.

Ο πρόεδρος Ομπάμα βλέπει την Κίνα ως έναν ανταγωνιστή στην παγκόσμια αγορά.


Λατινικη Αμερικη

Ο κ. Ρόμνει βλέπει θετικά τις εμπορικές σχέσεις με τους γείτονες της Αμερικής, αλλά έχει ...θέμα  με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες και τον Κουβανό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο σοβαρά.

Ο Ομπάμα φαινεται να χειριζεται το θεμα διπλωματικά δηλώνοντας ότι επιδιώκει «συνεργασίες ισότητας ».

Λιβυη

Η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στο προξενείο των ΗΠΑ στη Λιβύη που σκότωσε τέσσερις Αμερικανούς έχει γίνει ένα από τα κορυφαία θέματα εξωτερικής πολιτικής στις εκλογές, καθώς η διαμάχη για το πώς ανταποκρίθηκε ο Λευκός Οικος συνεχίζει να μαίνεται. Ωστόσο και οι δύο υποψήφιοι έχουν εκφράσει θετικές απόψεις για το λαό της Λιβύης.

ΠΗΓΗ- BBC