Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Μπριτζ: Ένα πνευματικό παιχνίδι για όλες τις ηλικίες

«Το μπριτζ είναι το πιο διασκεδαστικό και πιο έξυπνο παιχνίδι που έχει βρει ο άνθρωπος» υποστήριξε ο Σώμερσετ Μωμ, φανατικός παίκτης ενός από τα δημοφιλέστερα πνευματικά αθλήματα στον κόσμο αλλά όχι στη χώρα μας.

Το όνομά του μπορεί συνειρμικά να παραπέμπει στην αγγλική λέξη γέφυρα (bridge) αλλά οι ρίζες του βρίσκονται στη ρώσικη λέξη biritch. Τι ιδαίτερο λοιπόν έχει αυτό το παιχνίδι που προσελκύει 3.000 εγγεγραμμένους αθλητές με αγωνιστικό δελτίο ενώ ανεπισήμως παίζουν περί τους 50-60.000 στην Ελλάδα και εκατομμύρια φανατικούς παίκτες σε παγκόσμιο επίπεδο;
 Ο Νίκος Διγενάκης, παίκτης και μέλος του Μελίσσια bridge club μας μυεί στα άδυτα του δυσκολότερου πνευματικού σπορ.
Τι είναι το μπριτζ;
Είναι ένα πνευματικό παιχνίδι που παίζεται με τράπουλα αλλά είναι απαλλαγμένο από οποιαδήποτε μορφή τζόγου ή τύχης. Παίζεται με μια τράπουλα 52 φύλλων και τέσσερις παίκτες που κάθονται σε ένα τετράγωνο τραπέζι. Οι παίκτες κάθονται ο ένας απέναντι από άλλον διαμορφώνοντας, ανά ζεύγος, μια συνεργατική ομάδα. Παίρνουν μάλιστα τα ονόματα των σημείων του ορίζοντα. Ο Βορράς είναι συμπαίκτης με το Νότο και η Ανατολή με τη Δύση. Κάθε ζεύγος προσπαθεί να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερες «λεβέ» (στην πρέφα και σε άλλα παιγνίδια λέγονται μπάζες).
Παιχνίδι με τα 52 χαρτιά της τράπουλας και δεν θεωρείται τυχερό;
Το αγωνιστικό Μπριτζ θεωρείται κατεξοχήν πνευματικό άθλημα αναγνωρισμένο επίσημα από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Ο παράγων τύχη δεν έχει θέση σ” αυτό το παιχνίδι αφού τις ίδιες διανομές τις παίζουν όλα τα ζευγάρια αθλητές και εν συνεχεία βαθμολογούνται αναλογικά με τις επιδόσεις τους, συγκρινόμενοι με τους υπόλοιπους αθλητές.
«Καλή ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος να παίζει είναι τα 8 έτη ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μπορούν να το μάθουν και να το εξασκήσουν ακόμη και άτομα που διάγουν βαθιά γεράματα», δηλώνει εμφατικά ο κ. Διγενάκης.
 Ερωτηθείς για το γεγονός ότι σε χώρες όπως η Σουηδία, η Ολλανδία, η Ιταλία και η Κίνα, το μπριτζ βρίσκεται στη διδακτέα ύλη ως εξεταζόμενο μάθημα στο σχολείο ενώ ανάλογες προσπάθειες έχουν γίνει και σε πειραματικό στάδιο στη χώρα μας, ο κ. Διγενάκης μας εξήγησε ότι «Το Μπριτζ εξασκεί τη μνήμη και τη φαντασία. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι βοηθά σημαντικά τους μαθητές και τους φοιτητές στην βελτίωση των επιδόσεων τους στα υπόλοιπα μαθήματα καθώς συμβάλλει στην ανάπτυξη δημιουργικής σκέψης, στην αυτοσυγκέντρωση και στην ευθυκρισία».
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε ότι οι πρωταθλητές μπριτζ δικαιούνται στο ακέραιο όλα τα προνόμια που παρέχει η ελληνική πολιτεία στους πρωταθλητές (άδειες, εγγραφές σε ΑΕΙ, ΤΕΙ κ.λπ.) δίνοντας ένα ακόμη κίνητρο στη μαθητιώσα νεολαία να ασχοληθεί με το άθλημα.
Αναφορικά με το χρόνο και το κόστος εκμάθησης και εξοικείωσης με τους κανόνες του παιχνιδιού διευκρίνισε «Τα μαθήματα αρχαρίων που διεξάγονται σε τμήματα της Ομοσπονδίας και στους ομίλους, από τον Οκτώβριο ώς τον Μάιο, διαρκούν συνήθως 12 εβδομάδες και κοστίζουν λιγότερο από 7 ευρώ το μάθημα περιλαμβάνοντας τα βιβλία, τις σημειώσεις και το αγωνιστικό δελτίο».
Προσφέροντας στον παίκτη μια τρίωρη διασκεδαστική εμπειρία το αγωνιστικό μπριτζ, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίσουμε κόσμο, να συσφίξουμε τις σχέσεις με τους υπάρχοντες φίλους διοργανώνοντας βραδιές μπριτζ σε σπίτια ή ομίλους. Προς επίρρωση όλων αυτών ο κ. Διγενάκης δεν διστάζει να μας αποκαλύψει «Για μένα το Μπριτζ είναι μια δραστηριότητα που με ευχαριστεί πολύ, εκπαιδεύει το μυαλό και τη φαντασία μου, με βάζει σ” ένα κόσμο όπου δεν υπάρχει κρίση, μιζέρια, ΔΝΤ. Σ’ ένα κόσμο με συναθλητές με κοινά ενδιαφέροντα για παρέα και συζητήσεις μετά τον αγώνα».
Στην Ελλάδα, αν και είναι αναγνωρισμένο άθλημα, δυστυχώς υπάρχει από πολλούς η προκατάληψη του μέσου που χρησιμοποιεί, δηλαδή της τράπουλας. Η Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ ήδη κάνει ένα άνοιγμα στο ευρύ κοινό, επιδιώκοντας να στρέψει τον κόσμο, και ιδίως τους νέους, προς τον πνευματικό αθλητισμό, την πνευματική διασκέδαση και ψυχαγωγία.
Εάν λοιπόν ενδιαφέρεστε να ενημερωθείτε μπορείτε να καλέσετε την Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ στα τηλέφωνα 210 7480400-2, Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 10:00-18:00.