Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Τι ψωμι ταιριαζει με το καθε φαγητο – Και μια συνταγη…

Θα έχετε διαβάσει δεκάδες δημοσιεύσεις για το κρασί και το φαγητό. Τι κρασί ταιριάζει με το κοκκινιστό, με το ψητό, με το ψάρι, με τα παπουτσάκια της μαμάς… Ακόμα και τι κρασί ταιριάζει με τις σούπες.

 Τι γίνεται όμως με το ψωμί; 
Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια το ψωμί έχει πάψει να θεωρείται λιτή τροφή και παρουσιάζει τέτοια ποικιλία γεύσεων που αποτελεί ένα είδος «λιχουδιάς».
Αιτία αυτής της αλλαγής είναι η δημιουργική έμπνευση των αρτοποιών που τολμούν νέους συνδυασμούς ή απλώς επαναλαμβάνουν τις παραδοσιακές και τοπικές συνταγές. Έτσι, ενώ έχει επιστρέψει στα τραπέζια μας το ψωμί σε διάφορες ποικιλίες, στα καλά εστιατόρια συνηθίζεται να προσφέρονται διάφορα είδη ψωμιού ανάλογα με το γεύμα.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρετε είναι ότι οι ποικιλίες που είναι πλούσιες σε ψίχα βοηθούν την αφαίρεση λίπους από τον ουρανίσκο.
Επίσης ότι το ψωμί πρέπει να είναι καλά ζυμωμένο αλλιώς αλλοιώνεται η γεύση του.
Ζυμαρικά: Μαλακό ψωμί
Αλλαντικά: Σκληρό ψωμί (όπως το τσιαπάτα)
Ψάρι: Λευκό και μαλακό ψωμί
Ψητό κατσαρόλας: Ψωμί τύπου τσιαπάτα από σκληρό σιτάρι
Πιάτα με κυνήγι με πλούσια σάλτσα: Ψωμί τύπου τσιαπάτα από σκληρό σιτάρι
Ψητά κρέατα και μπριτζόλες: Μαλακό χωμί
Λαχανικά και μανιτάρια: Ψωμί ολικής αλέσεως
Τυριά: Όλοι οι τύποι ψωμιού
Στο πρωινό εγώ θα διάλεγα ένα εναλλακτικό ψωμί για να αλείψω πάνω του το μέλι, το βούτυρο και τη μαρμελάδα, μαλακό ή σκληρό από αλεύρι σίκαλης, βρώμης κ.ά.
Να σας δώσω τώρα μία καταπληκτική συνταγή του φίλου μου εξαιρετικού αρτοποιού Piergiorgio Giorilli για ένα ψωμί για πρωινό.

Γλυκά ψωμάκια με βρώμη
ΥΛΙΚΑ 
1 κ. αλεύρι,
0,5 lit. γάλα,
50 γρ, μαγιά,
10 γρ. βύνη,
20 γρ. αλάτι,
1 αυγό,
100 γρ. ζάχαρη,
100 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη),
200 γρ σταφίδα σουλτανίνα (την οποία θα έχετε μουσκέψει σε νερό για μία ώρα) μαρμελάδα βερύκοκο
Για την επικάλυψη 
50 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη),
100 ml γάλα,
100 γρ. ζάχαρη,
150 γρ. νιφάδες βρώμη,
1 αυγό.
Για τη ζύμη 
μπριζέ 500 γρ.
αλεύρι,
300 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη),
30 γρ. ζάχαρη,
50 ml γάλα,
10 γρ. αλάτι,
1 αυγό
Εκτέλεση 
Αναμειγνύετε το αλεύρι με το γάλα, τη μαγιά, τη βύνη, το αυγό, το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα ζυμώνετε τουλάχιστον για 20 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτετε και το αλάτι και συνεχίζετε το ζύμωμα για άλλα 15 λεπτά έως ότου η ζύμη να γίνει μαλακή και ελαστική.
Ρίχνετε τη σταφίδα και ζυμώνετε για λίγο ακόμη. Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μία ώρα αφού τη σκεπάσετε με πετσέτα.
Για τη ζύμη μπριζέ αναμειγνύετε όλα τα υλικά, ενώ με έναν πλάστη ανοίγετε ένα σχετικά λεπτό φύλλο. Κόβετε με ένα κουπ κατ τη ζύμη (εάν δεν έχετε χρησιμοποιήστε ένα φλιτζάνι του τσαγιού) και την αλείφετε με τη μαρμελάδα βερύκοκο.
Για την επικάλυψη:
Διαλύετε τη ζάχαρη και το λιωμένο βούτυρο στο γάλα, ρίχνετε τις νιφάδες βρώμης και μετά το αυγό.
Με το κουπ κατ (ή το φλιτζάνι) κόβετε το ζυμάρι στις διαστάσεις της ζύμης μπριζέ και το τοποθετείτε πάνω σ’ αυτήν.
Μετά ρίχνετε την επικάλυψη, τα αφήνετε να φουσκώσουν μία ώρα σε θερμοκρασία δωματίου και τα ψήνετε στο φούρνο στους 180.
nooz