Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Ρώμη: Αιώνια… όμορφη

Κάθε της δρόμος και μια έκπληξη, κάθε μέγαρο και ναός αξίζει ένα βλέμμα. Καθίστε σε ένα παγκάκι του Largo Argentina και ταξιδέψτε ανάποδα στον χρόνο.


Πού να μείνετε

Η περιοχή κοντά στη Σκαλινάτα και στην Πιάτσα ντι Σπάνια είναι το κύριο τουριστικό κέντρο. Εδώ υπάρχουν μερικά πολυτελή, μικρά ξενοδοχεία.
Παρόμοια καταλύματα υπάρχουν παντού στο κέντρο, δυτικά της Βία ντελ Κόρσο. Βέβαια τα οικονομικά ξενοδοχεία σπανίζουν στο κέντρο, δεν πρέπει όμως να παραβλέψετε τα πλεονεκτήματα της διαμονής κοντά στα πολλά αρχαία αξιοθέατα της Ρώμης.

'Αλλες περιοχές που μπορεί κανείς να μείνει είναι το Μπόργο κοντά στο Βατικανό ή στη ζωντανή συνοικία του Τραστέβερε.
Όσοι αναζητούν την πολυτέλεια, ας κατευθυνθούν προς τη Βία Βένετο, όπου υπάρχουν πολλά, μεγαλοπρεπή, πολυτελή ξενοδοχεία.
Αν θέλετε ηρεμία, προτιμήστε τα καταλύματα της περιοχής γύρω από τον Αβεντίνο λόφο ή κάποιο από τα αριστοκρατικά ξενοδοχεία δίπλα στο πάρκο της Βίλας Μποργκέζε.

Η περιοχή γύρω από το σταθμό Τέρμινι είναι πολύ εξυπηρετική για τους επισκέπτες, ενώ συγκεντρώνει και αρκετά οικονομικά ξενοδοχεία, ανάμεσά τους κάποια πολύ αξιοπρεπή.
Τα ξενοδοχεία αυτά βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του σταθμού. Κατευθυνόμενοι από το Τέρμινι στο κέντρο, θα βρείτε αρκετά καλά ξενοδοχεία, που είναι ιδιαίτερα εξυπηρετικά για όσους βρίσκονται σε επαγγελματικό ταξίδι.
HOTEL GENIO ****
Βρίσκεται σε μία από τις ομορφότερες περιοχές της Ρώμης, piazza Navona, μερικά μόνο λεπτά μακριά από το Πάνθεον και το γραφικό Campo de’ Fiori. Στο ξενοδοχείο αυτό θα βρείτε ζεστή φιλοξενία και όλα τα απαραίτητα comforts για αξέχαστες διακοπές. Μην παραλείψετε να ανεβείτε στην ταράτσα του για να απολαύσετε τη Ρώμη από ψηλά.
Info Via G. Zanardelli, 28, Ρώμη, +39066833781
www.hotelgenioroma.it
HOTEL SAVOY ****
Αγαπημένος τόπος διαμονής πολλών επωνύμων, βρίσκεται στο κέντρο της Ρώμης, μερικά βήματα από τις πανέμορφες τοποθεσίες της Villa Borghese και από την Piazza di Spagna και τη Fontana di Trevi. Πρόκειται για μία ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να συνδυάσουν ψώνια, περιηγήσεις και elegant διαμονή.
Info Via Ludovisi, 15, Ρώμη, +3906421551
www.savoy.it
Πού να φάτε
Όταν θέλετε κάτι πρόχειρο μια καυτή πίτσα στο χέρι ή τα νόστιμα σάντουϊτς "πανίνι" είναι η καλύτερη λύση. Το πρώτο πιάτο των Ιταλών είναι πάντα "πάστα", κάποιο ζυμαρικό ή και ριζότο. Και μη δυσανασχετήσετε με το πολύ αργό σέρβις γιατί οι Ιταλοί θεωρούν το φαγητό ιεροτελεστία και διασκέδαση. Ακόμα και σε μικροσκοπικές κουζίνες γίνονται θαύματα με ιταλικές σπεσιαλιτέ που θα σας μείνουν αξέχαστες. Ακόμα και οι χορτοφάγοι, αλλά και οι φίλοι της σούπας θα βρουν ποικιλία.

Από τα τοπικά πιάτα με ζυμαρικά δοκιμάστε bucatini all Amatriciana (με αλμυρή σάλτσα ντομάτας), panceta (καπνιστό μπέϊκον) γαρνιρισμένα με pecorino romano (πρόβειο τυρί). Κλασικό πιάτο με κρέας είναι το Saltimbocca alla romana (φέτες από μοσχάρι και ζαμπόν).

Οι γευσιγνώστες της καλής ζωής σημειώστε πως στην πόλη του Καίσαρα μπορείτε να δοκιμάσετε μοναδικές και ευφάνταστες ιταλικές δημιουργίες.

Για γνήσια ιταλική κουζίνα σας προτείνω να πάτε σε κάποιο γραφικό χωριουδάκι, 30-40 χιλιόμετρα μακριά, για να δοκιμάσετε κρέπες με προσιούτο και μοτσαρέλα αλά βαλντοστάνα ή αστακό αλά σαρμπίνια, ψητό στη θράκα πασπαλισμένο με σαμπάνια.

Αν ψάχνετε το τέλειο σημειώστε τις παρακάτω διευθύνσεις:
  • Στο Ηostaria dell’ Orso (via del Soltati 25) σπεσιαλιτέ τηγανητός αστακός με γλυκόξινη σάλτσα. Το αγαπημένο της Λίζα Μινέλι
  • Στο La Roseta στην ομώνυμη οδό, αριθμός 8, δοκιμάστε ξιφία γκρατινέ με μελιτζάνες
  • Το Checchino dai 1887 (Via Monte Testaccio 30) θεωρείται το καλύτερο παραδοσιακό της Ρώμης
  • Ένα φθηνό εστιατόριο με υπέροχα ραβιόλι με ρικότα, πένες αλά καρμπονάρα και μοσχάρι στο φούρνο προσφέρει το La Carbonara
  • Στο La Pergola του Hilton το παγωτό από μπαλσάμικο και μαύρη τρούφα θα το θυμάστε μια ζωή
  • Τον καλύτερο espresso θα τον πιείτε στο Caffe Capitolino (Piazzale Caffareli 4) που είναι πνιγμένο στα έλατα και τους κέδρους Λιβάνου. Αν δεν πίνεται καφέ, δοκιμάστε χειροποίητο παγωτό αμυγδάλου- θα με θυμηθείτε
  • Στη Fabrica  δοκιμάστε σοκολάτα φτιαγμένη από αρχαία συνταγή
Από την εποχή της βασίλισσας Βικτώριας, το 1893, άνοιξε το τεϊοποτείον Babington’s Tea Rom (πιάτσα ντι Σπάνια 23). Στη Βία Βένετον το Hary’s Bar είναι το πιο διάσημο της Ρώμης. Είναι καθημερινό στέκι του Ρίνο Μπαριλάρι (θεωρείται "βασιλιάς των παπαράτσι"). Αν τον συναντήσετε και τον βρείτε σε κέφια θα σας αφηγηθεί για το "κυνήγι" που έκανε σε διασημότητες όπως στη Λιζ Τέιλορ και τον Πίτερ Ο’ Τούλ, στον Μάρλον Μπράντο και τον Σαρλ Αζναβούρ, αλλά και τους καβγάδες που είχε με τους σωματοφύλακες του Φρανκ Σινάτρα και το Μίκυ Ρουρκ. Για όλα αυτά έσπασε μέχρι τώρα 76 φωτογραφικές μηχανές και 11 πλευρά…

ADHOC
Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και αφού έχετε περπατήσει στα elegant πλακόστρωτα της via dei Condotti και της piazza di Spagna, οπωσδήποτε θα έχετε πεινάσει. Μη διστάσετε και περάστε το κατώφλι του και θα έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε παραδοσιακά πιάτα της Ρώμης, αλλά και γεύσεις από όλη τη Μεσόγειο, που σίγουρα θα προκαλέσουν… δέος στον ουρανίσκο σας. Ένα πραγματικό οινο-γαστρονομικό ταξίδι σε γεύσεις ευγενικές.
Info Via di Ripetta, 43, Ρώμη, τηλ. +39063233040
www.ristoranteadhoc.com
ELEONORA D'ARBOREA Από το 1997 στα μαγειρικά δρώμενα της πόλης, ακολουθώντας παραδοσιακές συνταγές της Σαρδηνίας. Το περιβάλλον είναι εκλεπτυσμένο και σε «προκαλεί» να δοκιμάσεις ό,τι καλύτερο από τη μαγική κουζίνα του σμαραγδένιου νησιού. Αξίζει οπωσδήποτε μία επίσκεψη.
Info Corso Trieste, 23, Ρώμη, τηλ. +390644250943
www.ristoranteeleonoradarborea.com

Πού να πάτε / Τι να κάνετε
• Περπατήστε στην πόλη όσο αντέχετε. Δεν θα πάψετε να ανακαλύπτετε μαγικά δρομάκια, κρυμμένα palazzi, μικρές πλατείες και απίθανα καταστήματα. Το μεσαιωνικό κομμάτι της πόλης πέριξ του campo de’ Fiori, η εβραϊκή συνοικία και γενικά κάθε γωνιά αυτής της πόλης ξέρει πώς να μαγεύει τον περιπατητή της. Εξερευνήστε την περιοχή γύρω από το Βατικανό, ανεβείτε στο Castel Sant’ Angelo, περπατήστε στις γέφυρες του Τίβερη και δέστε κι εσείς ένα λουκέτο σε μία από αυτές ορκιζόμενοι αιώνια αγάπη και αφοσίωση! Δείτε από μέσα το Πάνθεον, μπείτε στους μεγαλοπρεπείς ναούς, τολμήστε να βάλετε το χέρι σας στο στόμα της αλήθειας (bocca della verità) που βρίσκεται στο προαύλιο της Παναγία dei Cosmedin, και τόσα άλλα που θα σας μαγέψουν.
• Στη Ρώμη λέγεται ότι βρίσκεται ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των Μνημείων  Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Πασιφανές, όλη η πόλη είναι ένα υπαίθριο μουσείο. Τα στεγασμένα δε καλύπτουν κάθε ιστορική περίοδο και κάθε πεδίο ενδιαφέροντος. Μερικά από αυτά είναι τα Musei Vaticani, το Μουσείο Ετρουσκικού Πολιτισμού, το Μουσείο dei Fori Imperiali στην Αγορά του Τραϊανού, το Μουσείο εντός του Vittoriano και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.
• Περπατάτε αμέριμνα στη Ρώμη, και τσουπ  ξαφνικά βρίσκεστε σε άλλο κράτος! Μα πού; Στο Βατικανό. Μπείτε στον επιβλητικό ναό του Αγίου Πέτρου, ανεβείτε ώς την κορυφή του τρούλου και κατεβείτε στα υπόγειά του, εκεί θα δείτε και τον τόπο ανάπαυσης της Καρλότας Λουζινιάν, βασίλισσας της Κύπρου, αλλά και πολλών άλλων επιφανών προσώπων, καθώς και των περισσοτέρων παπών.
 When in Rome, do as the Romans, λέει η γνωστή παροιμία και τι σημαίνει αυτό σήμερα; Ως προς τα πρακτικά ζητήματα, αυτό σημαίνει πολύ περπάτημα. Μην πάρετε ή νοικιάσετε αυτοκίνητο στη Ρώμη για πολλούς λόγους. Καταρχήν γιατί αν θέλετε πραγματικά να δείτε τη Ρώμη πρέπει να την περπατήσετε. Δεύτερον, γιατί η κίνηση στους δρόμους είναι αρκετή, γίνονται συχνά έργα (όπως στην Αθήνα) και οι Ιταλοί δεν φημίζονται για την προσεκτική τους οδήγηση (οι περισσότεροι μιλάνε συνέχεια στο κινητό όταν οδηγούν αγνοώντας πλήρως τους καθρέφτες τους, ενώ αλλάζουν λωρίδες χωρίς καν να βγάλουν φλας). Τρίτον, γιατί το παρκάρισμα στους δρόμους της Ρώμης επιτρέπεται μόνο στα σημεία που υπάρχει μπλε γραμμή, η χρέωση του παρκόμετρο εκεί είναι στα 1 ευρώ την ώρα (από τις 8.00 το πρωί έως τις 20.00 το βράδυ), και οι Carabinieri κυκλοφορούν 24 ώρες το 24ωρο κόβοντας κλήσεις για την παραμικρή παράβαση.
Ξεχάστε λοιπόν το αυτοκίνητο και αφεθείτε στις αντοχές των ποδιών σας και τα μέσα, τα οποία είναι άκρως εξυπηρετικά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μετρό, το οποίο αποτελείται από δύο γραμμές οι οποίες διασχίζουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, το τραμ και τα λεωφορεία που είναι πάντα γεμάτα και μπορούν να σας ταξιδέψουν σε όποιο σημείο της πόλης επιθυμείτε.

 Σχετικά με τις τιμές των μέσων, υπολογίστε ότι αρχικά θα χρειαστείτε 11 ευρώ για να βρεθείτε από το αεροδρόμιο Fiumicino στο Termini, τον κεντρικότερο σταθμό της πόλης. Από εκεί (ή από όποιον άλλον κεντρικό σταθμό) μπορείτε να προμηθευτείτε εισιτήρια με 1 ευρώ για διαδρομές 75’ με όλα τα μέσα, ή ημερήσια εισιτήρια για όλα τα μέσα με 4 ευρώ, ή τριήμερο εισιτήριο με 11 ευρώ ή εβδομαδιαίο εισιτήριο με 16 ευρώ.
 Επίσης, φτάνοντας στη Ρώμη και πριν ξεκινήσετε τις ατελείωτες βόλτες σας θυμηθείτε να επισκεφθείτε ένα σούπερ μάρκετ για να αγοράσετε μπουκάλια με νερό (προσέξτε να είναι Naturale και όχι με gas –ανθρακούχο). Αυτό για να μην σας έρθει ταμπλάς όταν κάπου γύρω από το Κολοσσαίο με τις αμέτρητες καντίνες διψάσετε και αναγκαστείτε να πληρώσετε 3 ευρώ (!) για ένα μπουκαλάκι μισού λίτρου νερό, τη στιγμή που μία εξάδα μισόλιτρων στα σούπερ μάρκετ κοστίζει 1,79 ευρώ. Άλλωστε, το νερό χρεώνεται περί τα 2 ευρώ και σε όλα τα εστιατόρια και τα καφέ της Ρώμης, οπότε ένα εφεδρικό μπουκαλάκι στην τσάντα σας είναι πάντα χρήσιμο.

TRAVEL TIP
Η Ρώμη είναι πόλη για περπάτημα, προετοιμαστείτε λοιπόν γι’ αυτό. Κάθε γωνιά της και καφέ ή πίτσα στο πόδι. Καταστήματα για όλα τα βαλάντια – αφήστε τον αγαπημένο σας κάπου μακριά!

Περπατήστε το βράδυ στα πέριξ της piazza Navona και ανακαλύψτε εξαιρετικά μπαράκια για όλα τα γούστα, μία περιοχή που πραγματικά μαγεύει.
blue-hornet team