Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Μια φορτωμένη ημέρα με δουλειά, τρέξιμο και υποχρεώσεις. Πώς θα τα βγάλεις πέρα; Μα με αυτή την σούπερ ενεργειακή διατροφή.

Αν σε περιμένει πρωινή σύσκεψη, φρόντισε να φας πρωτεΐνες. «Αλλιώς θα είσαι εγκεφαλικά “νεκρή”» λέει η ειδικός Αναστασία Κόκκαλη. Η τυροσίνη, ένα αμινοξύ που υπάρχει στις πρωτεΐνες, προκαλεί διανοητική εγρήγορση.
Ο πρωινός καφές με γάλα και κάτι γλυκό ως συνοδευτικό μπορεί να σου φαίνεται μια κάποια λύση, αλλά «η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα και να αυξήσει το στρες» τονίζει η κ. Κόκκαλη.
Περιόρισε τον καφέ και απόφυγε τα προϊόντα από λευκό αλεύρι ή λευκή ζάχαρη που μειώνουν τη διαύγεια, αντικαθιστώντας τα με σύνθετους υδατάνθρακες, όπως δημητριακά και ψωμί ολικής αλέσεως. «Αυτοί μεταβολίζονται πιο αργά, διατηρώντας το σάκχαρο και την ενέργεια σε σταθερά επίπεδα» σημειώνει η ειδικός.
Μελέτες δείχνουν, επίσης, ότι η βιταμίνη C σε βοηθά να επανέλθεις ταχύτερα σε εξαιρετικά πιεστικές καταστάσεις. Επίσης, «η έλλειψη σιδήρου προκαλεί νωθρότητα, μειώνοντας την ικανότητα μεταφοράς οξυγόνου, απαραίτητου για την ενέργεια», λέει η ειδικός, γι’ αυτό κατανάλωνε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως φασόλια και άπαχο μοσχάρι.
 Ένα ενδειτκικό μενού για τη μέρα αυτή
Πρωινό
Ομελέτα με ασπράδια + δημητριακά ολικής αλέσεως + πορτοκάλι
Μεσημεριανό
Πράσινη σαλάτα + άσπρα φασόλια + άπαχο μοσχαρίσιο μπιφτέκι
Snack
Γλύκισμα χαμηλό σε λιπαρά + νερό
Δείπνο
Σάντουιτς γαλοπούλας με ψωμί ολικής αλέσεως + μήλο
πηγή:madamefigaro