Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Σε έξαρση τα αφροδίσια νοσήματα.

Οι εφήμερες ερωτικές σχέσεις και η επιμονή αρκετών, νεαρών κυρίως, προσώπων να μην κάνουν χρήση προφυλακτικού ευθύνονται για την κατακόρυφη αύξηση που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια τα αφροδίσια νοσήματα.
Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο την καλοκαιρινή περίοδο και ήδη οι δερματολόγοι άρχισαν να εξετάζουν πολλά περιστατικά σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως έρπη των γεννητικών οργάνων, μύκητες, τριχομονάδες, κονδυλώματα και χλαμύδια, ενώ σποραδικές είναι οι περιπτώσεις βλεννόρροιας.
Όπως μας πληροφόρησε ο δερματολόγος Γιώργος Κετώνης, τα αφροδίσια νοσήματα παρουσιάζουν έξαρση, γεγονός που συνδέεται και με τις συχνές επισκέψεις Ελληνοκυπρίων στις κατεχόμενες περιοχές, όπου το πρόβλημα έχει προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Οι γιατροί προειδοποιούν ότι η επιπόλαιη ερωτική συμπεριφορά θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία μας και καλούν τον κόσμο να κάνει χρήση προφυλακτικού, ώστε να προστατεύεται από τις ασθένειες που μεταδίδονται με το σεξ.
Ο βασικότερος λόγος που τα αφροδίσια νοσήματα επανήλθαν δριμύτερα είναι διότι δεν λαμβάνονται μέτρα προστασίας κατά τη σεξουαλική επαφή, ενώ πολύ συχνή είναι πλέον η αλλαγή ερωτικού συντρόφου. Οι εν λόγω παθήσεις δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιπολαιότητα αφού, όπως εξήγησε ο δρ Κετώνης, σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν στειρότητα, καρκίνο, ακόμη και θάνατο, εάν δεν εντοπιστούν έγκαιρα. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι τα χλαμύδια, που αποτελούν μιαν από τις πιο διαδεδομένες σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες, εάν δεν αντιμετωπιστούν γρήγορα και σωστά, προκαλούν σοβαρές φλεγμονές στο γεννητικό και ουροποιητικό σύστημα και των δύο φύλων και γίνονται αιτία στείρωσης, ενώ τα οξυτενή κονδυλώματα ενοχοποιούνται για την εκδήλωση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Πολύς κόσμος λανθασμένα πιστεύει ότι εάν προσβληθεί από κάποιο αφροδίσιο νόσημα, θα το αντιληφθεί αμέσως. Οι πλείστοι, όμως, ασθενείς και ιδιαίτερα οι γυναίκες δεν εκδηλώνουν ύποπτα συμπτώματα και συνεπώς δεν αποτείνονται στο γιατρό για θεραπεία. Γι’ αυτό και κινδυνεύουν να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές, ενώ εν αγνοία τους μεταδίδουν την ασθένεια.
Σημειώνουμε ότι τυχόν πρόχειρη αυτοθεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε απόκρυψη της νόσου και μακροπρόθεσμα να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στον ανθρώπινο οργανισμό. Άκρως επικίνδυνη είναι η σύφιλη, η οποία εξελίσσεται σταδιακά και επηρεάζει ζωτικά όργανα όπως το ήπαρ, η καρδία και ο εγκέφαλος, οδηγώντας ακόμη και στο θάνατο.
Όταν η αντιμετώπιση γίνει στο αρχικό στάδιο, η θεραπεία είναι σύντομη και επιτυχής. Αν, όμως, η νόσος εξελιχθεί είναι πιθανό να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.
Ύποπτα συμπτώματα
Τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους ασθενείς είναι κάψιμο κατά την ούρηση, εκκρίσεις από την ουρήθρα ή τον κόλπο, ερυθρότητα και κνησμός στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, πληγές ή φυσαλίδες που προκαλούν πόνο, ογκίδια κι εξανθήματα στα γεννητικά όργανα και κνησμός σε όλο το σώμα, ιδιαίτερα κατά τις βραδινές ώρες.
Ο πιο αποτελεσματικός και εύκολος τρόπος πρόληψης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων είναι το προφυλακτικό, το οποίο πρέπει να χρησιμοποιείται από την αρχή της σεξουαλικής πράξης και όχι μόνον κατά τη στιγμή της εκσπερμάτωσης.
http://archive.sigmalive.com/