Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Ανάσα στις τράπεζες, προοπτική στην αγορά


Στην ελληνική κυβέρνηση θα δοθούν 48 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και μάλιστα ένα αρχικό ποσό 25 δισεκατομμυρίων ευρώ θα καταστεί διαθέσιμο αμέσως, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).
Ο μηχανισμός στήριξης της ευρωζώνης πρόσθεσε ότι έχει επίσης δώσει ομόλογα αξίας 35 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να ανεβάσει το πιστωτικό προφίλ των ελληνικών ιδιωτικών τραπεζών και να τους επιτρέψει να συνεχίσουν να αντλούν από τα δάνεια με ευνοϊκούς όρους της ΕΚΤ.

Ωστόσο, η βοήθεια αυτή αναμένεται να είναι προσωρινή και δεν περιλαμβάνεται στο συνολικό μέγεθος του δεύτερου σχεδίου στήριξης της Ελλάδας.

"Τα ομόλογα θα επιστραφούν αφού τελειώσει η περίοδος επιλεκτικής χρεοκοπίας (της Ελλάδας), γεγονός που αναμένεται να συμβεί τον ερχόμενο μήνα", σημείωσε το ΕΤΧΣ.

O επικεφαλής του ΕΤΧΣ Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι το ταμείο του έχει ακόμη διαθέσιμα 248 δισεκατομμύρια ευρώ, εκτός των δεσμεύσεών του προς την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Αυτό επιβεβαίωσε τις προσδοκίες ότι ο συνδυασμός του ΕΤΧΣ με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), το διάδοχό του μηχανισμό με τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε πόρους που θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο, θα εξοπλίσει την ευρωζώνη με ένα δίχτυ ασφαλείας ύψους λίγο κάτω από 750 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η απόφαση για να ενισχυθεί το τείχος ασφαλείας της ευρωζώνης, το οποίο ζητούσαν εδώ και καιρό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και οι ΗΠΑ, "αναμένεται να ληφθεί (σε άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ) στην Κοπεγχάγη στο τέλος αυτού του μήνα", επιβεβαίωσε ο Ρέγκλινγκ.

Θετική υποδοχή εκ μέρους των τραπεζών


Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι πρόκειται για ιδιαίτερα θετική εξέλιξη καθώς δίνεται η δυνατότητα πάντα υπό προϋποθέσεις, περίπου το 20% της ρευστότητας που απελευθερώθηκε, δηλαδή περί τα 4 δισ. ευρώ, να διοχετευθεί στην αγορά τονώνοντας σημαντικά τη ρευστότητα.

Πιο επιφυλακτική η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) καθώς κύκλοι της κάνουν λόγο για τεχνικής υφής μεταβολή η οποία δεν θα έχει μεγάλη επίπτωση στη ρευστότητα, δεδομένης της μεγάλης εξάρτησης των εγχώριων τραπεζών από το ευρωσύστημα.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του 2011 οι εγχώριες τράπεζες είχαν αντλήσει από την ΕΚΤ (και το ELA) περί τα 120 δισ. ευρώ ρευστότητα που διασφάλισε τη σταθερότητα του συστήματος παρά τις εξαιρετικά αντίξοες οικονομικά συνθήκες
πηγή:nooz.gr