Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Τα βιολογικά σαμπουάν

Τη διαφορά για την προσωπική σας φροντίδα έρχονται να κάνουν τα βιολογικά σαμπουάν.
Πρέπει να δίνουμε μεγάλη προσοχή με τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε για το λούσιμο των μαλλιών μας. Εξαιτίας των ουσιών που περιέχουν τα περισσότερα συμβατικά σαμπουάν (π.χ. Sodium Laureth Sulfate-SLS) μπορεί να προκαλέσουν από απλό ερεθισμό δέρματος και ματιών μέχρι διαταραχή της ορμονικής ισορροπίας και καρκινογένεση (σε ακραίες περιπτώσεις).  Για το λόγο αυτό, τα βιολογικά σαμπουάν γνωρίζουν όλο και περισσότερους υποστηρικτές. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως είναι ιδανικά και για παιδιά.
Τα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ένα οικολογικό σαμπουάν είναι πολλά και πρέπει να προέρχονται από βιολογικές καλλιέργειες και εργαστήρια που τηρούν τις συνθήκες βιολογικών προϊόντων. Για παράδειγμα μπορεί να συναντήσετε σαμπουάν με λευκή άργιλο, άνθη  πορτοκαλιάς, μέλι  και πρόπολη. Ένα τέτοιο σαμπουάν προσφέρει λάμψη στα μαλλιά. Μπορεί επίσης να περιέχουν λάδι καρύδας, ανθόνερα, φασκόμηλο που προσφέρουν ζωντάνια και ενδυναμώνουν την τρίχα.
Τα βιολογικά σαμπουάν εκτός των συστατικών που περιέχουν, εμφανίζουν και άλλες διαφορές σε σχέση με τα συμβατικά. Παραδείγματος χάρη, δεν παράγουν τόση σαπουνάδα καθώς δεν περιέχουν τους μη φυσικούς αλλά και ανθυγιεινούς καθαριστικούς παράγοντες των συμβατικών σαμπουάν.
 Δύσκολο, όχι όμως ακατόρθωτο, είναι να βρείτε βιολογικές μαλακτικές κρέμες μαλλιών (conditioner) και άλλα προϊόντα περιποίησης μαλλιών. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο εμπόριο conditioner χωρίς αντιστατικά συστατικά που προσφέρουν διαφορετική αίσθηση στα μαλλιά, όμως θα περιμένουμε καινοτομικές δραστηριότητες στη βιολογική βιομηχανία περιποίησης μαλλιών.
Σπάνια θα βρούμε στην αγορά αμιγώς βιολογικά καλλυντικά χωρίς την παραμικρή ποσότητα χημικών συντηρητικών. Τα βιολογικά προϊόντα, όπως και τα συμβατικά, ενδέχεται να περιέχουν συγκεκριμένες χημικές ουσίες που δεν χαρακτηρίζονται επιβλαβείς από την ΕΕ
Για το λόγο αυτό όταν θελήσουμε να αγοράσουμε βιολογικά καλλυντικά θα πρέπει:
  1. Να αναζητούμε το σήμα πιστοποίησης στις συσκευασίες των βιολογικών καλλυντικών. Εάν δεν υπάρχει σήμα πιστοποίησης το καλλυντικό δεν είναι βιολογικό.
  2. Να διαβάζουμε τον κατάλογο των συστατικών πάνω στη συσκευασία, λαμβάνοντας υπ' όψη ότι πρώτα αναφέρονται τα συστατικά που υπάρχουν σε μεγαλύτερο ποσοστό και ακολουθούν τα υπόλοιπα. Αν κάποιο προϊόν γράφει ότι περιέχει βιολογικά φρούτα, αυτά πρέπει να βρίσκονται ψηλά στη λίστα.
  3. Να ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης.Ο χρόνος ζωής των βιολογικών καλλυντικών είναι περιορισμένος διότι δεν περιέχουν χημικά συντηρητικά.
  4. πηγή:flowmagazine