Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Bowling: Ένα χόμπι για όλους

Ραντεβού στην «αρένα» δίνουν καθημερινά χιλιάδες λάτρεις του bowling σε όλη την Ελλάδα… γιατί ένα «ρολάρισμα» της μπάλας μπορεί τελικά να αποτελέσει πάθος και φιλοσοφία!
Δέκα κορίνες στο τέρμα του διαδρόμου, μπάλες με πολλά χρώματα και γελαστές ομάδες είναι ορισμένα από αυτά που συνθέτουν την απόλαυση του αθλήματος. Σαν ένα «μικρόβιο» που δύσκολα φεύγει από πάνω σου, το bowling αποτελεί μια δημοφιλής δραστηριότητα με εκατομμύρια bowlers ανά τον κόσμο…

Βασικοί κανόνες παιχνιδιού
Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι ιδιαίτερα απλοί, καθώς συμβάλλουν κυρίως στη διασκέδαση μετά μουσικής και την κοινωνικοποίηση.
  • Κάθε παίκτης ή ομάδα έχει δύο φορές την ευκαιρία σε κάθε γύρο (“frame”) να «ρολάρει» την μπάλα και να ρίξει τις 10 κορύνες που βρίσκονται στο τέλος του διαδρόμου σε σχήμα τριγώνου. Η επιφάνεια του διαδρόμου είναι ξύλινη και μήκους 24 μέτρων.
  • Κάθε κορίνα που πέφτει ισοβαθμεί με έναν πόντο, ενώ αν δεν πέσει καμία σε καμία από τα δύο frame, τότε σειρά έχει η επόμενη ομάδα. Ένα ολοκληρωμένο παιχνίδι αποτελείται από 10 γύρους.
  • Αν γίνει strike , δηλαδή πέσουν όλες οι κορίνες την πρώτη φορά, τότε τελειώνει ο συγκεκριμένος γύρος και το σκορ σημειώνεται με Χ, δηλαδή αντιστοιχεί σε 10 πόντους συν τις κορίνες που θα πέσουν στις δυο επόμενες μπαλιές του παιχνιδιού. Αν πραγματοποιηθεί spare, δηλαδή πέσουν όλες οι κορίνες μέσα σε δύο μπαλιές, τότε το σκορ σημειώνεται με / και αντιστοιχεί σε 10 πόντους συν τις κορίνες που θα πέσουν στην επόμενη μπαλιά.
  • Κάθε μπαλιά θεωρείται έγκυρη με την προϋπόθεση ότι ο παίκτης δεν έχει περάσει πέρα από τη γραμμή του φάουλ, ενώ οι κορίνες μετράνε κανονικά, όταν η πτώση τους δημιουργείται είτε από τη μπάλα είτε από διπλανή κορίνα.
Σε ποιους απευθύνεται και ποιο το κόστος;
 Το bowling «αγκαλιάζει» όλους τους οπαδούς του, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, αφού δεν προϋποθέτει καλή φυσική κατάσταση και συγκεκριμένο σωματότυπο. Άλλωστε η μυϊκή δύναμη και η αντοχή δεν έχει καμία σχέση με την επιτυχία της βολής, αντίθετα με την καλή τεχνική και την ισορροπία που έχουν καθοριστικό ρόλο. Πρόκειται για ένα άθλημα που διαρκεί καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου και δραστηριοποιείται σε διάφορα bowling centers.
«Το bowling δεν αποτελεί ένα συνηθισμένο άθλημα, αλλά κινείται με βάση τη διασκέδαση. Δεν απευθύνεται μόνο σε νέους , καθώς μικρά παιδιά και μεγάλοι  ηλικιακά άνθρωποι μπορούν με μεγάλη ευκολία να πετύχουν το στόχο τους, τις κορίνες», αναφέρει στο flowmagazine.gr o Αλέξανδρος Τζούνης, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπόουλινγκ.
Όσον αφορά το κόστος, η συμμετοχή σε κάποιο σύλλογο προϋποθέτει την καταβολή 30 ευρώ το χρόνο, ενώ το απλό παιχνίδι σε ένα bowling center κοστίζει ανάλογα με την ώρα και τους γύρους του παιχνιδιού, από περίπου 2- 6 ευρώ κατά άτομο το παιχνίδι. Από ερασιτεχνικής πλευράς, το bowling δεν απαιτεί δικό σας εξοπλισμό, αφού τα ειδικά παπούτσια και οι μπάλες προσφέρονται μέσα στην αίθουσα ή τη λέσχη. Σχετικά με τους επαγγελματίες, τα ειδικά παπούτσια του bowling κοστίζουν από 30-200 ευρώ και η μπάλα ανάλογα με το είδος και το υλικό της από 60-400 ευρώ.
Μυστικά για το bowling
-«Ένας αρχάριος πρέπει να προσπαθήσει ήρεμα και χωρίς δύναμη στο περπάτημα (approach) να φτάσει μέχρι τη γραμμή του φάουλ. Στη συνέχεια καλό είναι να προσπαθήσει να στοχεύσει στην κεντρική κορίνα στο τέλος του διαδρόμου», ανέφερε ο διεθνής παίκτης bowling Λεωνίδας Μαραγκός στο flowmagazine.gr.
-Λυγίστε ελαφρώς τα πόδια και κρατήστε τη μπάλα σαν «εκκρεμές» ακριβώς δίπλα από το γόνατο σας. Ύστερα βάλτε το αριστερό πόδι λίγο πιο μπροστά, κάντε δυο τρία βήματα και απελευθερώστε τη μπάλα στο διάδρομο.
-«Η μπάλα που θα διαλέξετε πρέπει να ταιριάζει στα δάχτυλα και στο βάρος σας. Ανάλογα με το σώμα σας πρέπει να επιλέξετε ανάμεσα σε μπάλες με βάρος από 6 έως 16 λίμπρες», αναφέρει ο Λεωνίδας Μαραγκός.
-Η περιστροφική κίνηση της μπάλας αλλάζει την κατεύθυνση της και διευρύνει το πεδίο στόχου, κυρίως όταν οι κορίνες δεν είναι πολλές. Για να κάνετε εύκολα strike, προχωρήστε ευθεία μπροστά στον στόχο από το δεύτερο τόξο (είναι ζωγραφισμένο στο διάδρομο). Σημαντικό είναι να ευθυγραμμίζετε το χέρι σας με τον τελικό στόχο.
-Για το spare, αν οι κορίνες βρίσκονται αριστερά, πρέπει να σταθείτε όπως στην τεχνική του strike και να στοχεύσετε στο πρώτο τόξο αριστερά. Για τις κορίνες που τοποθετούνται δεξιά, μετακινηθείτε στα αριστερά και στοχεύστε στα δεξιά της πρώτης κορίνας.
Ερασιτεχνικοί αγώνες και Πανελλήνια Πρωταθλήματα
Πολλοί σύλλογοι, όχι μόνο διδάσκουν bowling αλλά συμμετέχουν δυναμικά σε διάφορα διασυλλογικά, πανελλήνια αλλά και ευρωπαϊκά τουρνουά. Έχοντας αναγνωριστεί ως άθλημα αθλητικής δεξιοτεχνίας από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, αναμένεται να ενταχθεί και στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Η Ελληνική Ομοσπονδία Μπόουλινγκ διαθέτει μέχρι σήμερα 58 συλλόγους και συνολικά 2.500 αθλητές. Τα περισσότερα μέλη μας όμως είναι ερασιτέχνες που γράφονται σε μια ακαδημία κάποιου συλλόγου και είτε εξασκούν τις τεχνικές τους είτε συμμετέχουν σε πανελλήνιους και διεθνείς αγώνες», αναφέρει στο flowmagazine.gr ο Αλέξανδρος Τζούνης, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπόουλινγκ.
Όσον αφορά τους ερασιτεχνικούς αγώνες, σχεδόν κάθε bowling center διαθέτει τουλάχιστον μια ομάδα ή ένα σύλλογο που αναζητά καινούρια ταλέντα και βοηθά στην εξέλιξη της τεχνικής τους. Παράλληλα, κάθε εβδομάδα τα περισσότερα κέντρα προγραμματίζουν δικούς τους εσωτερικούς αγώνες μεταξύ όσων ομάδων δηλώνουν εκείνη τη στιγμή συμμετοχή.
Η Ιστορία του bowling
Πρόκειται για μια δραστηριότητα που προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα αλλά έγινε διάσημη στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία. Η πιο παλιά αναφορά στο bowling είχε γίνει σε μια τοιχογραφία Αιγυπτιακού τάφου, όπου απεικονίζεται κάποιος να ρίχνει μια πέτρα προς εννέα οστά προβάτων που ήταν καρφωμένα κάτω από μια καμάρα σε σχήμα «Π». Το πρώτο παιχνίδι πραγματοποιήθηκε στο Μανχάταν των ΗΠΑ το 1626 και μόλις το 1986 ιδρύθηκε η ABC (American Bowling Congress). Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε μέσα από την κατασκευή αίθουσας bowling στον Προφήτη Ηλία του Πειραιά. Το 1974 λειτούργησε και η δεύτερη αίθουσα bowling στην Αθήνα και από τότε το άθλημα άρχισε να γίνεται πασίγνωστο στην Ελλάδα.
πηγή:flowmagazine.gr