Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας

  Απολαύστε αποσπάσματα από τις ταινίες που παίζονται αυτή την εβομάδα.
“Café de Flore”
Με τη μουσική να παίζει σημαντικό ρόλο στην ταινία και να καταφέρνει να αλλάξει επιτυχημένα πολλά καρέ, το “Cafe de Flore” διακρίνεται για την ιδιαιτερότητά της και το ψαγμένο δέσιμο των δύο ιστοριών της με την διαχρονική αλλά και εμμονική αγάπη. Ο Καναδός σκηνοθέτης Ζαν Μαρκ Βαλέε, μετά το επίσης ιδιαίτερο «C.R.A.Z.Y.», επιστρέφει με μια ταινία που μπερδεύει και κινεί την περιέργεια του θεατή.
Με δύναμή το δράμα και τις ατμοσφαιρικές σκηνές, το “Cafe de Flore” εξιστορεί τον έρωτα ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που τους χωρίζει ο χρόνος και ο τόπος αλλά συνδέονται πολύ βαθιά με έναν περίεργο τρόπο. Χρησιμοποιώντας τη φαντασία αλλά και το συναίσθημα, η ταινία προβάλλει τις παράλληλες μοίρες της Ζακλίν, μιας μητέρας που ζει στο Παρίσι το’60 μαζί με γιο της, ένα παιδί με ειδικές ανάγκες και του Αντουάν, ενός πρόσφατα χωρισμένου άντρα στο σήμερα. Ο Αντουάν δουλεύει ως Dj στο Μόντρεαλ και βρίσκεται «παγιδευμένος» ανάμεσα στο πάθος με την τωρινή γυναίκα του και στον εθιστικό έρωτα με την πρώην του.
Σκηνοθεσία: Jean-Marc Vallée, Πρωταγωνιστούν: Vanessa Paradis, Kevin Parent, Hélène Florent.

«Όσλο 31 Αυγούστου»
Βασισμένο στο βιβλίο «Le Feu Follet» του Γάλλου Pierre Drieu La Rochelle, η δραματική ταινία «Όσλο 31 Αυγούστου» αποτελεί ουσιαστικά μια διαφορετική ματιά της κλασσικής ταινίας του 1963 «Η φλόγα που τρεμοσβήνει». Κέρδισε τα βραβεία καλύτερης ταινίας και φωτογραφίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Στοκχόλμης, ενώ διακρίθηκε και στο Φεστιβάλ Καννών 2011. Η ψυχολογία, τα λάθη και τα φαντάσματα του παρελθόντος αποτελούν τους πρωταγωνιστές της ταινίας.
Η ιστορία καθοδηγείται από τον Άντερς, έναν άντρα που μετά την απεξάρτησή του από τα ναρκωτικά, κατευθύνεται προς τη πόλη με την ευκαιρία μιας συνέντευξης για δουλειά και εκεί συναντά ανθρώπους που έχει να κοιτάξει στα μάτια πολύ καιρό. Αν και όμορφος, έξυπνος και από καλή οικογένεια, ο Άντερς είναι πραγματικά δυστυχισμένος εξαιτίας των λάθος κινήσεων της ζωής του. Κρίνοντας το παρελθόν του και τη δυστυχία που έχει προκαλέσει, αρνείται να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή του και σε μια καινούρια αγάπη.
Σκηνοθεσία: Joachim Trier, Πρωταγωνιστούν: Anders Danielsen Lie, Hans Olav Brenner, Ingrid Olava.

«Η Χρυσή Εποχή» (“L'Age d'Or”)
Επαναστατική και ιδιαίτερα σουρεαλιστική η ταινία «Η χρυσή εποχή» κινείται ανάμεσα στη σφαίρα του ασυνείδητου, με την υπογραφή του Μπουνιουέλ και του Νταλί. Πρόκειται για μια μεγάλου μήκους ασπρόμαυρη ταινία, η οποία χαρακτηρίζεται από δύο κινηματογραφικά στοιχεία, την κωμωδία και τη φαντασία. Έχοντας γυριστεί το 1930 ασχολείται με το σεξουαλικό ένστικτο και το θάνατο.
Κεντρικό ρόλο στην ιστορία θεωρείται ο έρωτας ενός ζευγαριού, ο οποίος προβάλλεται μέσα από μια αλληλουχία σκηνών που αφορούν τους θεσμούς της οικογένειας και της εκκλησίας, την αστική τάξη και το φετιχισμό. Ειδικότερα,  το παράφορο ζευγάρωμα ενός άντρα και μιας γυναίκας μέσα στη λάσπη, προκαλεί την έχθρα των παπάδων, των αστυνομικών και των αστών, καθώς εναντιώνεται σε όλες τις κοινωνικές συμβάσεις. Αγγίζοντας τα όρια της ελευθερίας και της λογικής, συγκλονίζει με την εκκεντρικότητά του.
Σκηνοθεσία: Λουΐς Μπουνιουέλ, Πρωταγωνιστές: Γκαστόν Μοντό, Λιά Λις, Μαξ Ερνστ, Ζερμέν Νουαζέτ

«Ανδαλουσιανός Σκύλος» (“Un Chien Andalou”)
Πρόκειται για μια γαλλική, ασπρόμαυρη και βωβή ταινία του Λουίς Μπουνιουέλ, στην οποία διακρίνονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την ταινία «Η Χρυσή Εποχή». Έχοντας γυριστεί το 1929 μαζί με τον Νταλί, διαθέτει ακαταμάχητη φαντασία και υπερρεαλισμό. Στηριγμένη σε όνειρα των Μπουνιουέλ και Νταλί, ο «Ανδαλουσιανός Σκύλος» μέσα σε μόλις 17 λεπτά προκαλεί και δημιουργεί ιδιαίτερα συναισθήματα στο θεατή.
Η ιστορία της ταινίας κινείται ανάμεσα σε ασύνδετες φαινομενικά σκηνές και αισθητικά ιδιαίτερες εικόνες, ενώ ταυτόχρονα βασίζεται στην αλληγορία υπό το πρίσμα των φροϋδικών θεωριών και των ονείρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σενάριο της ταινίες τελείωσε μέσα σε έξι ημέρες, ενώ τα γυρίσματα κράτησαν περίπου δεκαπέντε ημέρες.
Σκηνοθεσία: Λουΐς Μπουνιουέλ, Πρωταγωνιστές: Σιμόν Μαρέϊγ, Πιέρ Μπατσέφ, Χαϊμέ Μιραβίλ, Σαλβαδόρ Νταλί, Λουΐς Μπουνιουέλ

«Μεθυσμένο Ημερολόγιο» (The Rum Diary)
Το «Μεθυσμένο Ημερολόγιο» κινείται ανάμεσα στην περιπέτεια και τη δράση, αφήνοντας μια όμορφη γεύση στους λάτρεις αυτού του είδους. Έχοντας ως στήριγμα το πρώτο μυθιστόρημα του Χάντερ Σ. Τόμσον, η ταινία διακρίνεται από την ερμηνεία του Τζόνι Ντέπ, ο οποίος πρωταγωνιστεί ως δημοσιογράφος με το όνομα Πολ Κεμπ.
Κουρασμένος από το θόρυβο και τους ρυθμούς της Νέας Υόρκης και βυθισμένος στην μετά Αϊζενχάουερ εποχή στην Αμερική, ο Κέμπ ταξιδεύει στο Πουέρτο Ρίκο με σκοπό την εργασία του σε μια τοπική εφημερίδα με διευθυντή τον Λότερμαν (Ρίτσαρντ Τζένκινς). Προσπαθώντας να μπει στο κλίμα του νησιού, ο Πόλ γρήγορα εθίζεται στο ρούμι και ελκύεται από τη Σενό (Άμπερ Χερντ), τη γυναίκα του Σάντερσον (Άαρον Έκχαρτ). Ο Σάντερσον όμως δεν αποτελεί μια κλασσική περίπτωση ανθρώπου, καθώς μπλέκεται σε ύποπτες υποθέσεις αγοροπωλησίας ακινήτων, προσπαθώντας να κάνει το Πουέρτο Ρίκο ένα μέρος αποκλειστικά για νεόπλουτους.
Σκηνοθεσία: Μπρους Ρόμπινσον, Πρωταγωνιστούν: Τζόνι Ντεπ, Άαρον Έκχαρτ, Άμπερ Χερντ, Μάικλ Ρισπόλι, Ρίτσαρντ Τζένκινς, Τζιοβάνι Ριμπίζι
πηγή:flowmagazine.gr