Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Χειμερινή απόδραση στο Πάπιγκο- Απολαύστε την!


Το γνωστό σε όλους παραδοσιακό χωριό Πάπιγκο, που είναι από τα πιο φημισμένα χωριά του Ζαγορίου, φημίζεται για την υποδειγματική φιλοξενία των κατοίκων του,
αλλά και για τον ιδιαίτερο τρόπο διατήρησης της χωροταξικής και πολιτισμικής οργάνωσης της τοπικής κοινωνίας. Βρίσκεται σε απόσταση 59 χλμ. βορειοανατολικά των Ιωαννίνων και είναι ένα από τα 46 χωριά της οικιστικής, πολιτισμικής και ιστορικής ενότητας του Ζαγορίου.
Όπως όλα τα Ζαγοροχώρια, έτσι και το Πάπιγκο, εντυπωσιάζει τους επισκέπτες με τη φυσική του ομορφιά και τη χαρακτηριστική ηπειρώτικη αρχιτεκτονική του. Χωρίζεται σε δυο οικισμούς, το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο, που βρίσκονται φωλιασμένοι στη βάση της Αστράκας στο Δυτικό Ζαγόρι.

Στο Μεγάλο Πάπιγκο θα βρείτε εκκλησίες, παλιά αρχοντικά από άσπρη πέτρα, καθώς και πολυάριθμα λιθόστρωτα σοκάκια.
Το Μικρό Πάπιγκο βρίσκεται ακριβώς κάτω από το επιβλητικό όρος Τύμφη. Εκεί, θα σας εντυπωσιάσει το εξάγωνο καμπαναριό του Αγίου Βλάσιου, οι κολυμπήθρες, καθώς και η φυσική πισίνα με τα πεντακάθαρα νερά της, που σχηματίζεται στο δρόμο για το Μικρό Πάπιγκο.
Τα ορειβατικά μονοπάτια της περιοχής είναι απίστευτης φυσικής ομορφιάς! Μπορεί κανείς να περπατήσει προς το καταφύγιο με διάρκεια διαδρομής 3,5 ωρών, προς το σπήλαιο Προβατίνα διάρκειας 4 ωρών, προς τη Δρακόλιμνη διαδρομή που απαιτεί 4,5 ώρες και προς την κορυφή Γκαμήλα, 6 ώρες επίπονης διαδρομής. Όποια διαδρομή και αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε, μη το δοκιμάσετε αν η φυσική σας κατάσταση δεν είναι σε φόρμα, παρ' όλο που σίγουρα θα αποζημιωθείτε πλήρως για την κουραστική προσπάθεια που θα καταβάλετε, απολαμβάνοντας τη μαγευτική θέα.
Η συνολική οδική διαδρομή από τα Ιωάννινα (59 χλμ.) είναι σχετικά κουραστική για τους μη μυημένους στην οδήγηση σε δρόμους στενούς και με πολλές στροφές, αλλά θα σας μείνει αξέχαστη από τις φυσικές ομορφιές που θα διασχίσετε.
ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ:

Οι ξενώνες και τα καταλύματα στο Πάπιγκο είναι άφθονα και μαγευτικά. Πολλά από αυτά είναι αναπαλαιωμένα κτίρια που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τους μεγάλους και αρχοντικούς πύργους της Σκωτίας.

 

Ξεχωρίσαμε: 1. Αρχοντικό Γκέκη 1876, 2. Ξενώνας Μορφέας, 3. Μικρό Πάπιγκο 1700. Η διαμονή σε αυτά τα παραδοσιακά καταλύματα, θα σας κάνει να ταξιδέψετε σε άλλες εποχές, περασμένες, ρομαντικές και σαγηνευτικές.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ: 

•  Μπορείτε να έρθετε από τη Θεσσαλονίκη μέσω Κόνιτσας, μετά από απόσταση 320 χιλιομέτρων.

•  Από το Μέτσοβο, όπου μετά από 40 χιλιόμετρα, θα βρείτε τα Ανατολικά χωριά του Ζαγορίου.

•  Από τα Ιωάννινα, μετά από 20 χιλιόμετρα θα βρεθείτε στα πρώτα χωριά του Κεντρικού ή Ανατολικού Ζαγορίου.