Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ ............................

ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ:
1. Ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός στον κόσμο είναι ο Αμαζόνιος?
Έχει μήκος 6.840 χιλιόμετρα και τη μεγαλύτερη λεκάνη απορροής στον κόσμο (7.050.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα), η οποία καλύπτει το 40% της Νότιας Αμερικής.
Εκβάλλει στον Ατλαντικό ωκεανό. Το όνομα «Αμαζόνιος» το έδωσε ο Ισπανός κατακτητής Φρανθίσκο ντε Ορελάνα (Francisco de Orellana), ο οποίος διέπλευσε τον ποταμό το 1541-1542. Στην πορεία του συνάντησε φυλές με γυναίκες που πολεμούσαν και για τον λόγο αυτό του έδωσε το όνομα «Αμαζόνιος» (Río de las Amazonas).

2. Το ψηλότερο βουνό της οροσειράς των Ιμαλαΐων και η κορυφή του Εβερεστ, είναι το ψηλότερο σημείο της Γης. 
Έχει υψόμετρο 8.848 μέτρα και βρίσκεται μεταξύ Θιβέτ και Νεπάλ. 

Το ύψος του μεταβάλλεται κάθε χρόνο κατά μερικά χιλιοστά, λόγω της διαδικασίας της "Ορογένεσης", που δημιούργησε τα Ιμαλάια. 

Προσελκύει πολλούς έμπειρους ορειβάτες, αλλά και αρχάριους.

 3. Ο υψηλότερος καταράκτης στον κόσμο είναι στην Βενεζουέλα?
 Ένα μοναδικό φυσικό τοπίο βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Cainama στη Βενεζουέλα. Πρόκειται για τον ψηλότερο καταρράκτη του κόσμου, ύψους 979 μέτρων (18 φορές ψηλότερος από τους καταρράκτες του Νιαγάρα), ο οποίος ονομάζεται «Salto Angel» («Το Πήδημα του Αγγέλου»).
Η ονομασία του είναι πιο κυριολεκτική απ’ όσο θα νόμιζε κανείς καθώς αναφέρεται στον Αμερικανό πιλότο Jimmie Angel, ο οποίος ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε αυτό το θαύμα της φύσης πετώντας από πάνω του με αεροπλάνο.
Έκτοτε, το «Πήδημα του Αγγέλου» υποδέχεται χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο, οι οποίοι διασχίζουν την απομονωμένη ζούγκλα του Cainama ώστε να βρεθούν στη βάση του βουνού Auyantepui και να θαυμάσουν αυτή την απίστευτη ομορφιά.
Το 1994, το Εθνικό Πάρκο της Βενεζουέλας συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς που συντάχθηκε από την UNESCO. Έχει ψηφιστεί επίσης ανάμεσα στα 10 ομορφότερα φυσικά μνημεία του πλανήτη.

4. Ο υψηλότερος ουρανοξύστης του κόσμου είναι στο Ντουμπάι

Με επισημότητα, η ηγεσία του εμιράτου του Ντουμπάι, εγκαινίασε τον υψηλότερο ουρανοξύστη του κόσμου, που έχει ύψος 800 μέτρων. Τα εγκαίνια έγιναν από τον σεΐχη Μοχάμαντ μπεν Ραχίντ αλ Μακτούμ, παρουσία Αράβων και ξένων αξιωματούχων και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Ο σεΐχης Μοχάμαντ αποκάλυψε αναμνηστική πλάκα για την επίσημη έναρξη λειτουργίας του ουρανοξύστη και ανακοίνωσε ότι εφεξής θα ονομάζεται «Μπουρζ Χαλίφα», προς τιμή του αρχηγού του κράτους της ομοσπονδίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Χαλίφα μπεν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν.
Το «Μπουρζ Χαλίφα» έχει πάνω από 160 ορόφους, σχεδιάστηκε από τον Βρετανό αρχιτέκτονα Άντριαν Σμιθ και είναι περίπου 300 μέτρα υψηλότερο από τον ουρανοξύστη «Taipei 101», που ήταν μέχρι σήμερα το πιο ψηλό κτήριο στον κόσμο. Ο ουρανοξύστης στεγάζει 1000 κατοικίες, 160 πολυτελή δωμάτια ξενοδοχείου και 37 ορόφους όπου θα στεγαστούν διάφορες εταιρίες. Και όλα αυτά προς το παρόν , διότι τα σχέδια κατασκευής του υψηλότερου ουρανοξύστη του κόσμου ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία. Στο κτίριο ύψους 1100 μέτρων στην πόλη Τζίντα θα εγκατασταθεί ξενοδοχείο, γραφεία και κατοικήσιμα διαμερίσματα.

5. Το μεγαλύτερο νησί στον κόσμο είναι η Γροιλανδία
 Η Γροιλανδία (στα Γροιλανδικά : Kalaallit Nunaat , "Η Γη των Γροιλανδών (Καλααλλίτ)", Δανικά : Grønland) είναι Δανική περιοχή με αυτοδιάθεση. Το νησιωτικό Αρκτικό αυτό κράτος τοποθετείται γεωγραφικά, πολιτιστικά και δημογραφικά στην Βόρειο Αμερική, ενώ πολιτικά η Γροιλανδία αποτελεί μέρος της Ευρώπης. Νοτιοανατολικά της Γροιλανδίας βρίσκονται ο Ατλαντικός Ωκεανός και η Ισλανδία, ανατολικά η Γροιλανδική θάλασσα, βόρεια ο Αρκτικός Ωκεανός και δυτικά ο Κόλπος Μπάφφιν και ο Καναδάς. Η Γροιλανδία είναι το μεγαλύτερο νησί, με έκταση 2.130.800 τ.χλμ και η μεγαλύτερη εξαρτώμενη περιοχή του κόσμου με βάση την έκταση. Περίπου το 81 % της έκτασής της καλύπτεται με πάγο.

6. Το μεγαλύτερο διαμάντι που ανακαλύφθηκε έως και σήμερα είναι το "Cullinan". 

Βρέθηκε στη Νότιο Αφρική το 1905. Το καθαρό του βάρος ανέρχεται σε 3.106,75 καράτια (άκοπο) και είχε το μέγεθος ενός μήλου. Κόπηκε σε 106 μικρότερα διαμάντια που πήραν και αυτά το όνομά του, όπως το Cullinan I (Great Star of Africa), to Cullinan II (Lesser Star of Africa) το οποίο τοποθετήθηκε στην Βρετανική Βασιλική Κορώνα και σε άλλα 7 μεγάλλα διαμάντια. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, η συλλογή των διαμαντιών αυτών τοποθετήθηκε σε βαζάκια μαρμελάδας και θάφτηκε σε ένα χωράφι δίπλα στο κάστρο του Windsor στο Λονδίνο, για να μην πέσει στα χέρια των Γερμανών.