Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

20 μέρη που πρέπει να δείτε πριν πεθάνετε..


Που ξέρεις.. μπορεί κάποια στιγμή να το επιτρέψουν οι συνθήκες και αυτή η λίστα να γίνει κάτι σαν την λίστα του «Βαγγέλη» από την δημοφιλή σειρά του MEGA. Κάθε εβδομάδα να σβήνουμε και ένα..

Αλλά και να μην γίνει ποιος μπορεί να μας απαγορεύσει να ονειρευόμαστε;

Παγκάν, Μιανμάρ

Το Μιανμάρ (ή Βιρμανία) ανήκει στην νοτιοανατολική Ασία και είναι το μεγαλύτερο κράτος σε έκταση. Συνορεύει με τις χώρες Κίνα, Ταϊλάνδη, Μπαγκλαντές, Λάος και Ινδία. Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Νάι Πι Τάου (Naypyidaw) που αντικατέστησε το 2005 την πόλη Ραγκούν που παραμένει και η μεγαλύτερη πόλη της χώρας.
Το Παγκάν  είναι ένας πολύ μεγάλος αρχαιολογικός χώρος της νοτιοανατολικής Ασίας και ένα πολύ σημαντικό αξιοθέατο για την Βιρμανία. Το Παγκάν είναι για την Βιρμανία ότι είναι το Σουκοτάι για την Ταϊλάνδη και ότι είναι το Ανγκόρ Βατ για την Καμπότζη. Πάνω από 2000 ναοί κατά μήκος αυτής της ανατολικής όχθης του ποταμού Ayeyarwady ανεγέρθηκαν κυρίως από τον 11ο μέχρι 13ο αιώνα μ.Χ.

Salar De Yuyni, Βολιβία

 Αν το όνειρό σας είναι να ταξιδέψετε σε άλλους πλανήτες, υπάρχει ένα μέρος στην Γη που θα σας προετοιμάσει κατάλληλα για το τι θα συναντήσετε, αν τελικά καταφέρετε να πραγματοποιήσετε το όνειρό σας. Βρίσκεται στα υψίπεδα της νοτιοδυτικής Βολιβίας, στην Νότια Αμερική και ονομάζεται Salar de Uyuni.

Η Salar de Uyuni είναι λίμνη, τουλάχιστον ότι έχει απομείνει από μιας λίμνη, την λίμνη Minchin, που υπήρχε στην περιοχή πριν από περίπου σαράντα χιλιάδες χρόνια. Με το πέρασμα των χρόνων η λίμνη στέγνωσε. Στην θέση της  δημιουργήθηκαν δύο μικρές λίμνες (Uru Uru και  Poopó)που εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα. . Όλη η υπόλοιπη έκταση, αποτελεί τις αλυκές Salar de Coipasa και Uyuni.
Η Salar de Uyuni είναι μεγαλύτερη αλατο-λίμνη του κόσμου και βρίσκεται σε ύψος 3.656 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας! Η μεγαλύτερη γιατί καλύπτει μια έκταση πάνω από 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (είναι 5 φορές μεγαλύτερη από την διάσημη Bonneville επίπεδη έκταση αλατιού στις ΗΠΑ) και  αλατο-λίμνη γιατί εκτιμάται ότι έχει ένα απόθεμα 10 δισεκατομμυρίων τόνων αλατιού!
Οι αντικατοπτρισμοί που προσφέρει είναι μαγευτικοί και το τοπίο μοιάζει να είναι σουρεαλιστικό, εξωγήινο. Μάλιστα όταν βρέξει και υπάρχει νερό στην λίμνη, αποτελεί τον μεγαλύτερο καθρέφτη του πλανήτη μας. Το φαινόμενο αυτό χρησιμοποιείται από την NASA  για βαθμονόμηση των υψομετρητών των δορυφόρων παρατήρησης της γης.
 Ha Long Bay, Βιετνάμ

 Το νησί Cat Ba είναι το μεγαλύτερο από τα 366 νησιά που αποτελούν το Halong Bay στο αρχιπέλαγος του Βορείου Βιετνάμ, και το μόνο που φιλοξενεί ένα σημαντικό οικισμό. Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των νησιών του Halong Bay είναι ακατοίκητα, το Cat Ba έχει μερικά ψαροχώρια, καθώς και μια ταχέως αναπτυσσόμενη πόλη. Εκτός από μερικές εύφορες περιοχές, το έδαφος είναι πολύ βραχώδες για να ασχοληθούν οι κάτοικοι με την  γεωργία. Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι ζουν από την αλιεία, ενώ κάποιοι εργάζονται σε τουριστικές επιχειρήσεις.

Σχεδόν τα μισά από τα 354 τετραγωνικά χιλιόμετρα του νησιού αλλά και 90 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τα παρακείμενα ύδατα έχουν χαρακτηριστεί ως  εθνικό πάρκο το 1986 από την κυβέρνηση για την προστασία των μοναδικών  οικοσυστημάτων του νησιού. Υποτροπικά δάση κωνοφόρων στους λόφους, βαλτώδες δάση, κοραλλιογενείς ύφαλοι, αμμώδεις παραλίες κρυμμένες σε μικρούς όρμους είναι μόνο μερικά από αυτά που κάνουν το νησί Cat Ba μια μοναδική εμπειρία σε όποιον το επισκεφτεί.

Angkor Wat, Καμπότζη

Το μεγαλύτερο μέρος των τουριστών που επισκέπτονται την Καμπότζη το κάνουν για να θαυμάσουν από κοντά τον εντυπωσιακό ναό-μαυσωλείο του Angkor. Κατασκευάστηκε τον 12ο αιώνα και στη συνέχεια, τους επόμενους δύο αιώνες, εγκαταλείφθηκε για άγνωστους λόγους από τον λαό των Χμερ. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μία από τις πιο δαπανηρές κατασκευές που χρησιμοποιήθηκε ποτέ ως τάφος.
Μόνο το 2007 ο αριθμός των επισκεπτών στην Καμπότζη άγγιξε τα 2.000.000, οι μισοί εκ των οποίων έκαναν την απαραίτητη στάση στο Siem Reap, προκειμένου να επισκεφτούν το μεγαλειώδες συγκρότημα ναών που έχουν εντυπωσιάσει επιστήμονες, αρχαιολόγους και απλούς περιηγητές με την περίτεχνη και μυστηριακή συνάμα διακόσμησή τους.
Το γεγονός παραμένει: Το Angkor είναι ένα από τα ομορφότερα και επιβλητικότερα μέρη στον πλανήτη. 

Iguazu Falls, Αργεντινή και Βραζιλία

 Οι Καταρράκτες Ιγκουαζού είναι μία ομάδα από καταρράκτες που δημιουργούνται από τον ποταμό Ιγκουαζού. Βρίσκονται στα σύνορα της πολιτείας Παρανά, που ανήκει στη Βραζιλία, και της επαρχίας Μισιόνες που ανήκει στην Αργεντινή.

Το όνομα προέρχεται από τις λέξεις της γλώσσας Guarani «y» νερό και «ûasú» μεγάλο. Σύμφωνα με ένα μύθο, ένας θεός σκόπευε να νυμφευθεί με μία όμορφη ντόπια κοπέλα που ονομαζόταν Naipí, η οποία έφυγε με τον θνητό αγαπημένο της Tarobá με ένα κανό. Ο θεός χώρισε τον ποταμό, δημιουργώντας τους καταρράκτες, καταδικάζοντας τους δύο εραστές σε μία αιώνια πτώση.
Ο πρώτος Ευρωπαίος που αντίκρισε τους καταρράκτες ήταν ο Ισπανός κονκισταντόρ Αλβάρ Νούνιεζ Καμπέζα ντε Βάκα (Álvar Núñez Cabeza de Vaca) το 1541. Ένας από τους καταρράκτες στην πλευρά της Αργεντινής έχει πάρει από αυτόν το όνομά του. Οι καταρράκτες επανεντοπίστηκαν από τον Boselli στα τέλη του 19ου αιώνα. Επίσης, ένας από τους καταρράκτες στην πλευρά της Αργεντινής έχει πάρει το όνομά του.
Οι καταρράκτες αποτελούν μέρος των δύο φυσικών πάρκων Εθνικό Πάρκο Καταρρακτών Ιγκουαζού (Iguazú National Park- Αργεντινή) και Εθνικό Πάρκο Ιγκουαζού (Iguaçu National Park – Βραζιλία), που το 1984 και το 1987 αντίστοιχα συμπεριελήφθησαν από την UNESCO στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Twelve Apostles, Αυστραλία

 Σημείο αναφοράς ενός ταξιδιού στην Αυστραλία είναι οι διάσημοι θαλάσσιοι βράχοι Twelve Apostles, το δεύτερο πιο γνωστό μνημείο της αυστραλιανής φύσης, μετά το γιγάντιο μονολιθικό βράχο Ayers Rock στην Κεντρική Αυστραλία. Δημιουργήθηκαν από τη συνεχή διάβρωση των ασβεστολιθικών βράχων 10 με 20.000.000 χρόνια πριν.

Σήμερα οι βράχοι Twelve Apostles ακροβατούν μεταξύ βουνού και θάλασσας και αποτελούν πόλο έλξης τουριστών από όλο τον κόσμο.
 Λίμνη  Mono και Yosemite National Park, California, USA

 

Το Yosemite National Park, ένα από τα πρώτα πάρκα άγριας φύσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και είναι περισσότερο γνωστό για τους καταρράκτες του, διασχίζοντας τα περίπου 1.200 τετραγωνικά μίλια του, μπορείτε να βρείτε βαθιές κοιλάδες, μεγάλα λιβάδια, άγρια φύση.
Βορειοανατολικά του βρίσκεται η περίφημη λίμνη Mono που η ηλικία της έχει προσδιοριστεί ότι πλησιάζει τα  760.000 χρόνια. Διαβάστε περισσότερα για την λίμνη.. 
 Μετέωρα, Ελλάδα

 

Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους που υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα, κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων. Τα μοναστήρια των Μετεώρων, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, είναι σήμερα το δεύτερο πλέον σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιο Όρος.
Από τα τριάντα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνο έξι και τα οποία από το 1988 περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Η δημιουργία του γεωλογικού τοπίου, αν και έχει κατά καιρούς απασχολήσει πολλούς Έλληνες και ξένους γεωλόγους, δεν έχει ακόμη ξεκάθαρα ερμηνευθεί. Είναι ενδιαφέρον το ότι ούτε η Ελληνική Μυθολογία ούτε οι αρχαίοι Έλληνες αλλά και ούτε ξένος ιστορικός έχει αναφερθεί στο χώρο αυτό.
Σύμφωνα με τη θεωρία του Γερμανού γεωλόγου Φίλιπσον, που επισκέφτηκε την Ελλάδα στα τέλη του 19ου αιώνα, η δημιουργία αυτών των τεράστιων ογκολίθων οφείλεται σ΄ ένα δελτοειδή κώνο από ποταμίσιους ογκόλιθους και ασβεστολιθικά πετρώματα που για εκατομμύρια χρόνια χύνονταν σε θαλάσσια έκταση που κάλυπτε τότε τη Θεσσαλία.
Οι γεωλογικές μεταβολές των αιώνων ανύψωσαν και αποσφήνωσαν το τμήμα αυτό, όταν αποτραβήχτηκαν τα νερά στο Αιγαίο. Έτσι, αργότερα κατά την τριτογενή περίοδο που διαμορφώθηκαν οι αλπικές πτυχώσεις της οροσειράς της Πίνδου, αποκόπηκε αυτός ο κώνος από τη συμπαγή μορφή του δημιουργώντας επιμέρους μικρότερους, αυτοί που υφίστανται σήμερα, και ανάμεσά τους τη κοιλάδα του Πηνειού ποταμού.
Το όνομα Μετέωρα αποδίδεται στον κτήτορα της μονής Μεγάλου Μετεώρου, τον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, ο οποίος ονόμασε «Μετέωρο» τον Πλατύ Λίθο στον οποίο ανέβηκε πρώτη φορά το 1344.

Perito Moreno Glacier, Αργεντινή

 

Ο παγετώνας Perito Moreno βρίσκεται στο Los Glaciares National Park στα νοτιοδυτικά της επαρχίας Santa Cruz, στην Αργεντινή. Είναι ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της Παταγονίας.
Με 250 km2 σχηματισμένου πάγου και 30 χλμ. μήκος θεωρείται το τρίτο μεγαλύτερο παγκόσμιο αποθεματικό γλυκού νερού.

 Bryce Canyon, Γιούτα, ΗΠΑ

 

Το Bryce Canyon National Park είναι ένα εθνικό πάρκο στη Utah των Ηνωμένων Πολιτειών. Μοιάζει με ένα γιγάντιο αμφιθέατρο που δημιουργήθηκε από τη διάβρωση.
Αν και είναι το μικρότερο από τα εθνικά πάρκα της Γιούτα με έκταση που αγγίζει τα 35.835 στρέμματα, το Bryce Canyon περιέχει ένα τεράστιο αριθμό από τα πιο όμορφα πετρώματα στη Γη. Πανύψηλα κωδωνοστάσια, πτερύγια, καμάρες, και λαβύρινθοι εξάπτουν την φαντασία και κόβουν την ανάσα. Το υψόμετρο της περιοχής κυμαίνεται από 2400 έως 2700 μέτρα.

Σεϊχέλες

 Η Μητέρα Φύση ήταν πολύ γενναιόδωρη με αυτά τα 115 διάσπαρτα νησιά  στον Ινδικό Ωκεανό. Αναμφισβήτητα, οι παραλίες τους είναι ο βασικότερος λόγος για να τα επισκεφτείς.. και τι παραλίες: λευκή άμμος, νερά από τοπάζι και καταπράσινοι λόφοι με πλαγιές μεγάλες πέτρες. Σε ένα τέτοιο ονειρικό περιβάλλον, οι Σεϊχέλες είναι, όπως θα φαντάζεστε η πρώτη επιλογή για τον μήνα του μέλιτος.

Κατοικήθηκαν σχετικά πρόσφατα και παραμένουν καταφύγια μοναδικής χλωρίδας και πανίδας. Παλιότερα ήταν τόπος «αναγκαστικών» διακοπών, οι παλιότεροι Έλληνες θυμούνται πως εκεί είχε εξοριστεί από τους Βρετανούς ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και κατοπινός Πρόεδρος Μακάριος! Η τουριστική κίνηση ξεκίνησε μετά το 1971, όταν κατασκευάστηκε το Διεθνές αεροδρόμιο. 
πηγή:dinfo.gr