Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012

Α. Σαμαράς: Οι δρόμοι που ανοίγουν και η στρατηγική που δικαιώνεται

Με τηλεοπτικό μήνυμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απευθύνθηκε στον Ελληνικό λαό,  αναφερόμενος στην σκοτεινή περίοδο για την Ελλάδα που έκλεισε και στον δρόμο για την αναγέννηση της χώρας που άνοιξε.

 Όπως είπε ο κ. Σαμαράς, η Ελλάδα έθεσε τις βάσεις ώστε το χρέος να ξαναγίνει βιώσιμο, καθώς ανοίγει ο δρόμος για άμεση μείωσή του (του χρέους) με την επαναγορά.
Συγκεκριμένα ο κ. Σαμαράς σχολιάζοντας τις αποφάσεις του Eurogroup είπε ότι: «η Ελλάδα κατάφερε να ξανακερδίσει την αξιοπιστία της. Κατάφερε ακόμα, να μετατρέψει ένα πρόγραμμα ατέλειωτης λιτότητας, σε πρόγραμμα που τολμά μεταρρυθμίσεις και οδηγεί σε Ανάπτυξη. Κατάφερε να θέσει τις βάσεις ώστε το Ελληνικό χρέος – το πιο βασανιστικό και αποσταθεροποιητικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα – να ξαναγίνει βιώσιμο.»
» Κατάφερε να διασφαλίσει την παραμονή μας στο ευρώ. Γιατί έξω από το ευρώ, τα δεινά θα γίνονταν πολύ χειρότερα για όλους και οι απειλές κατά της χώρας πολύ μεγαλύτερες. Και πολύ πιο άμεσες».
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος για την ανάκαμψη της Ελλάδας και τόνισε ότι με την εκταμίευση των πρώτων κεφαλαίων θα διοχετευθούν 7 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα.
«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες εξασφαλίζει άμεση εκταμίευση κεφαλαίων μεγαλύτερη από τη δόση των 31 δισεκατομμυρίων. Γύρω στα 34,5 δισεκατομμύρια… Για πρώτη φορά μόνο το 10% θα πάει για πληρωμές τόκων και χρεολυσίων. Τα υπόλοιπα, θα μείνουν με τον ένα ή τον άλλον τρόπο μέσα στη χώρα.»
» Και γύρω στα 7 δισεκατομμύρια θα πάνε άμεσα στην Οικονομία! Με πληρωμές για την κάλυψη του φετινού ελλείμματος και με επιστροφή οφειλών του δημοσίου στους ιδιώτες από προηγούμενες χρονιές. Κι από τα υπόλοιπα 9 δισεκατομμύρια περίπου που θα εκταμιευθούν τους επόμενους τρείς μήνες, τα περισσότερα επίσης θα πέσουν στην οικονομία. Την πραγματική οικονομία» τόνισε.
«Το πιο σημαντικό ίσως είναι ότι με τη χθεσινή συμφωνία, το συνολικό χρέος μας μειώνεται επιπλέον κατά 20% του ΑΕΠ. Με δύο λόγια, επιβραβεύονται οι θυσίες του Ελληνικού λαού κι ανοίγει ο δρόμος για την Ανάπτυξη.»
»Γιατί μια χώρα που τη βαραίνουν όλο και μεγαλύτερα χρέη, που τη λυγίζουν όλο και μεγαλύτερες πληρωμές σε τόκους κάθε χρόνο και για την οποία υπάρχει ο φόβος ότι θα βγει από το ευρώ, μια τέτοια χώρα δεν έχει μέλλον. Τώρα όλα αυτά παραμερίζονται οριστικά. Κι ανοίγει ο δρόμος για την Αναγέννηση της χώρας»
Τέλος ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση που προηγήθηκε είπε:
«Όλα αυτά δεν έγιναν ούτε απλά ούτε εύκολα. Αλλάξαμε την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Μετατρέψαμε πολλούς εχθρούς σε φίλους και ανοίξαμε το δρόμο για ακόμη περισσότερα. Μιλούσαμε λίγο και κάναμε πολλά. Τη διαπραγμάτευση την κάνεις και την κερδίζεις. Δεν την ξεφωνίζεις σε κάθε ευκαιρία και δεν τη χρησιμοποιείς εσωτερικά για τα πολιτικά σου παιχνίδια» .