Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Η Βία κατά των Γυναικών

Η 25η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Τηλεφώνημα από ηλικιωμένη γυναίκα που περιγράφει το εξής: η κόρη της είναι παντρεμένη, έχει δύο παιδιά, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι. Ο άντρας κακοποιεί τη σύζυγό του μπροστά στα παιδιά. Την βιάζει και την δέρνει. Τον τελευταίο καιρό ο γιος έχει αρχίσει και επιτίθεται σεξουαλικά στην αδελφή του. Η γιαγιά ζητάει βοήθεια. Από παντού. Πηγαίνει φυσικά και στην αστυνομία. Ωστόσο η μητέρα αρνείται ότι υφίσταται οποιαδήποτε μορφή βίας. Φοβάται τον άντρα της. Φοβάται να μιλήσει. Ισχυρίζεται ότι η γιαγιά έχει τρελαθεί κι ότι όλα όσα περιγράφει είναι αποκυήματα της φαντασίας της.
Δεν είναι μια ιστορία από το παρελθόν. Μήτε λαμβάνει χώρα σε κάποιο μακρινό μέρος. Είναι μια ιστορία στο τώρα, στην Ελλάδα του 2012. Και αυτή την ώρα, σε κείνο το σπίτι, η οικογένεια δεν τρώει χαρούμενα όλη μαζί και δεν βλέπει τηλεόραση, συζητώντας. Σε κείνο το σπίτι η άμμος και η ομίχλη έχουν θαμπώσει τα παράθυρα κι ο έξω κόσμος μοιάζει τόσο μακρινός. Όπως και σε ένα σωρό άλλα σπίτια. Η 25η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Και τα πανελλαδικά στατιστικά στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η W.I.N. Hellas, η μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2006 κι από τότε δραστηριοποιείται έντονα στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών, σοκάρουν με την αμείλικτη αλήθεια τους.
 Κατ’ αρχάς, σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Ισότητας, μία στις τέσσερις γυναίκες στην Ελλάδα, έχει ήδη ή πρόκειται να υποστεί ενδοοικογενειακή βία κατά τη διάρκεια της ζωής της. Και σύμφωνα με το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας, η πλειοψηφία των κακοποιημένων γυναικών ανέφεραν ότι υφίστανται βία οποιασδήποτε μορφής επί δέκα έτη και άνω. Το 28% των γυναικών που είχαν υποστεί βία σε παρελθοντικές σχέσεις, παραµένουν θύµατα βίας στην παρούσα σχέση τους.
Η τηλεφωνική γραμμή 11707 της W.I.N. Hellas ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Ιούνιο του 2012 και παρέχει ψυχολογική υποστήριξη και νομική συμβουλευτική σε γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Τα στατιστικά στοιχεία που προέκυψαν το πεντάμηνο Ιούνιος-Οκτώβριος 2012 από την τηλεφωνική γραμμή παρουσιάζουν την εικόνα μιας χώρας όπου το πρόβλημα είναι βαθύ. Το 63% των γυναικών - θυμάτων που ζήτησαν βοήθεια είχαν παιδιά. Πίσω από κάθε γυναίκα – θύμα, κατά μέσο όρο υπάρχουν 2 παιδιά που βιώνουν τις συνέπειες. Το 46% των θυμάτων εργάζεται, ενώ το 54% είναι άνεργες γυναίκες, οικονομικά εξαρτώμενες από το θύτη. Σχεδόν 80% των κακοποιημένων γυναικών που ζήτησαν βοήθεια ανήκει στο ηλικιακό γκρουπ 25 – 54, δηλαδή στην πιο παραγωγική ομάδα του πληθυσμού.
Σύμφωνα με την ψυχολόγο Βασιλική Λιάφου, η οποία είναι επικεφαλής της Επιστημονικής Ομάδας W.I.N. Hellas, η αθέατη βία, «αυτή που μπορεί να συμβεί μέσα στο σπίτι μας και που συχνά μπορεί ούτε και εμείς οι ίδιες να μην την αναγνωρίζουμε ή πολύ περισσότερο να μην την παραδεχόμαστε, είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο που ξεπερνά εποχές και κοινωνικά μοντέλα, οικονομικό status ή μορφωτικό επίπεδο. Είναι ενδεικτικό», παρατηρεί, «ότι πολύ συχνά οι θύτες χρησιμοποιούν ταυτόσημη τακτική, ακόμη και τα ίδια επιχειρήματα για να πείσουν ή ότι δεν φταίνε αυτοί ή ότι είναι η τελευταία φορά. Από την μετάνοια και την υπέρμετρη εκδήλωση αγάπης, μέχρι τις τύψεις και τελικά την επανάληψη των κρίσεων βίας». Η κ. Λιάφου σημειώνει ότι ο Κύκλος Της Βίας αποτελείται από τρία μέρη: αυτό της αυξανόμενης έντασης, τη φάση της έκρηξης και το στάδιο της ηρεμίας κατά το οποίο ο θύτης εκφράζει τη μετάνοιά του, γεμίζοντας με δώρα τη σύντροφό του και εκλιπαρώντας για συγχώρεση. «Η φάση αυτή χαρακτηρίζεται και ως η πλάνη του παραδείσου», τονίζει η κ. Λιάφου.
 Η επιστημονική ομάδα της W.I.N. HELLAS διεξάγει κύκλους ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για την ενδυνάμωση των γυναικών – θυμάτων βίας. Τα προγράμματα αυτά, που είναι τα μόνα παρεμβατικά αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα, παρέχονται δωρεάν κι αποτελούνται από 15 ενότητες, σε μορφή δίωρων εβδομαδιαίων σεμιναρίων. Διεξάγονται από συμβούλους της W.I.N. Hellas (ψυχολόγους & συμβούλους ψυχικής υγείας) με πολυετή εμπειρία στην υποστήριξη γυναικών-θυμάτων βίας. Παράλληλα, η W.I.N. HELLAS βοηθάει τις γυναίκες που χρειάζονται φιλοξενία σε ξενώνες και νομική καθοδήγηση φέρνοντάς τις σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς και υποστηρικτικές δομές.
Επισκεφθείτε το http://www.winhellas.gr/
athensvoice