Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012

Σρέντερ: Δώστε χρόνο στην Ελλάδα

Υπέρ της Ελλάδας την οποία αποκαλεί «λίκνο της Ευρώπης» παρεμβαίνει με συνέντευξη του ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας.
Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ λέει στην «Frankfurter Sonntagszeitung» ότι η χώρα μας εκτός από τις μεταρρυθμίσεις χρειάζεται και περισσότερο χρόνο. «Οι μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει νωρίτερα, πριν ξεσπάσει η κρίση που απλώς αναγκάζει την Ελλάδα να ξεπουλά την περιουσία της» σημειώνει ο πρώην καγκελάριος.

Σε ερώτηση για την ένταξη της Ελλάδας στην Νομισματική Ένωση, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ επαναλαμβάνει ότι επρόκειτο για κοινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι για απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία, όπως λέει, δεν είχε λόγο να αμφισβητήσει την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όταν μάλιστα «η Ελλάδα αποτελεί το λίκνο της Ευρώπης».

Ωστόσο παραδέχεται ότι υπήρχαν δομικά σφάλματα στην δημιουργία του ευρώ, η οποία δεν συνοδεύτηκε από την αντίστοιχη πολιτική ενοποίηση και εκτιμά ότι «τώρα είναι η ευκαιρία να αρθούν αυτά τα σφάλματα». «Το συμφέρον μας σε μια κοινή αγορά και μια ενισχυμένη ολοκλήρωση είναι μεγαλύτερο από ο,τιδήποτε άλλο, πολιτικά ή οικονομικά» υποστηρίζει ο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Ο πρώην καγκελάριος απορρίπτει πάντως κατηγορηματικά τον ισχυρισμό ότι η παραβίαση εκ μέρους της Γερμανίας των κριτηρίων του Συμφώνου Σταθερότητας συνέβαλε στην σημερινή κρίση και τονίζει ότι η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει σχέση με τον γερμανικό προϋπολογισμό το 2003 ή το 2004. Επιπλέον αναφέρεται στην «Ατζέντα 2010» και υποστηρίζει ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ήταν πολύ πιο σημαντική από την υπέρβαση των ορίων του ελλείμματος.
real.gr