Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Εκδρομή στο Καρπενήσι το στολίδι των Αγράφων!

 Ο λόγος για τον οποίο το Καρπενήσι διατηρεί ανέγγιχτη μέχρι σήμερα την ομορφιά του ίσως οφείλεται στην δύσκολη (λόγω των συνεχόμενων στροφών) προσπέλαση του ορεινού όγκου του Τυμφρηστού.

 Πραγματικά, το τοπίο παραμένει αναλλοίωτο χωρίς να έχει επηρεαστεί από την σημαντική τουριστική ανάπτυξη, ενώ οι ήπιες παρεμβάσεις των νέων ξενοδοχείων και οι αναπαλαιώσεις παραδοσιακών αρχοντικών δένουν αρμονικά με το περιβάλλον δημιουργώντας εικόνες ασύλληπτης ομορφιάς. 
Τα Καρπενήσι κουβαλά μια μεγάλη ιστορία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Μια πολύ σημαντική όμως περίοδος γι αυτό ήταν τα χρόνια της «Δημοκρατικής Αναβάπτισης» που είχε γίνει τόπος εξορίας με αποτέλεσμα πολλοί επώνυμοι της εποχής να φτάσουν εκεί ως εξόριστοι.
  Ως οικισμός δημιουργήθηκε από τους τσέλιγκες της περιοχής τον καιρό που η κτηνοτροφία ήταν πλούσια με αποτέλεσμα να γίνει εμπορικό κέντρο για τους κατοίκους και τις γύρω περιοχές.
 Η τοπική παράδοση λέει ότι οι πρώτοι Καρπενησιώτες επέλεξαν το μέρος που θα φτιάξουν τα σπίτια τους ως εξής.
Έκοψαν 3 κομμάτια κρέας και το άφησαν σε 3 διαφορετικά σημεία. Ύστερα από μερικές μέρες πήγαν και τα έλεγξαν. Το ένα από τα τρία που ήταν στην περιοχή που σήμερα είναι ο ναός της Αγίας Παρασκευής ήταν σε προχωρημένη σήψη, σημάδι ότι η περιοχή ήταν απάνεμη και ζεστή άρα ιδανική για σπίτια.
Το ίδιο το Καρπενήσι αλλά και οι γύρω περιοχές έχουν πολλά αξιοθέατα και πολλά μέρη για δραστηριότητες.
Μερικά μόνο από αυτά που μπορείτε να δείτε:
Στους Κορυσχάδες με τα αναστηλωμένα πετρόκτιστα θα βρείτε την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου που κτίστηκε το 1865 καθώς και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.
Στο Πανταβρέχει με το πανέμορφο φαράγγι, τις λίμνες, τους καταρράκτες και τις σπηλιές το τοπίο είναι πραγματικά μαγευτικό.
Ανάμεσα στην Χελιδόνα και την Καλιακούδα θα βρείτε την πασίγνωστη μονή της Παναγίας της Προυσιώτισσας.
 Λένε πως η εικόνα έρχεται από την Προύσα της Μικράς Ασίας από την εποχή των Εικονομαχιών και πως το αργυρεπίχρυσο κάλυμμά της είναι δώρο του Καραϊσκάκη επειδή έγινε καλά το 1823 που έφτασε στη μονή σοβαρά τραυματισμένος. Οι τοιχογραφίες του σπηλαίου είναι του 12ου – 14ου αιώνα.
Ένα ακόμα σημαντικό μοναστήρι είναι αυτό της Παναγιάς της Δομιανίτισσας που θεωρείτε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της χώρας μας και έχει ανακηρυχτεί διατηρητέο βυζαντινό μνημείο.
 Εκεί φυλάσσονται τα λείψανα πολλών αγίων όπως του Αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλητου, της Αγίας Παρασκευής, των Αγίων Αναργύρων κ.α.
Λίγο έξω από το Προυσό με κατεύθυνση προς την Καστανιά θα βρείτε τη Μαύρη Σπηλιά όπου είναι και το γνωστό «Μαντείο του Οδυσσέα».
Στη Χρίσοβα υπάρχει ένα πολύ μεγάλο σπήλαιο που λέγετε «η Τρύπα της Χρίσοβας»
Η Ανατολική και η Δυτική Φράγκιστα φημίζονται για τους πολλούς μύλους.
 Οι λάτρεις του χιονιού και φυσικά του σκι θα ανεβείτε στο σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο του Βελουχίου (υψόμετρο 1850 – 2.200 μέτρα) για να περάσετε αξέχαστες στιγμές παιχνιδιού. Τηλ. 2237023506.
 Στην Λίμνη των Κρεμαστών μπορείτε να κάνετε κανό, στον Αχελώο rafting και στον Καρπενησιώτη καγιάκ.
 Μην ξεχάσετε
Στο Προυσό επισκεφθείτε το Αλλαντοποιείο Στρεμμένου. Το μοναδικό στην Ελλάδα εργαστήριο παραγωγής προσούτου και άλλων αλλαντικών. Τηλ. 2237080810.
Στο Μεγάλο Χωριό θα πάτε στο «Στέκι του Γιάννη» να αγοράσετε τοπικά τυριά, λικέρ, γλυκά, σπιτικά ζυμαρικά, τσίπουρο και βότανα. Τηλ. 2237041192.
Στο κέντρο της πόλης στην οδό Ζηνοπούλου θα βρείτε το «Σπίτι του Μελιού» με τις ποικιλίες μελιών, γλυκά του κουταλιού κ.α. και το «Παραδοσιακόν» της Λένας Μπαλαχάμη με τις νόστιμες τοπικές πίττες.
Για φαγητό
Στο Μικρό Χωριό στο «Χωριάτικο» για ψητά, μαγειρευτά και πίττες που θα γλύφετε τα δάχτυλά σας. τηλ. 2237041257
Στο Μεγάλο Χωριό, στον «Άγιο Αθανάσιο» για όσους αγαπούν τα εδέσματα από κυνήγι αλλά και τα μαγειρευτά. Τηλ. 2237041250.
Στο Κλαύσι να πάτε στο «Στέκι». Είναι μικρό αλλά έχει πολύ νόστιμο φαγητό. Τηλ. 2237021215.
Στο Κρίκελο θα βρείτε το ταβερνάκι «Η Αντιγόνη» με πεντανόστιμα σπιτικά φαγητά. Τηλ. 2237071250.
Στο Προυσό μπείτε στο «Ελλήνων γεύσεις» για τοπικά εδέσματα. Τηλ. 2237080198.
Στο Βουτύρο θα βρείτε το «Σπίθα». Ότι και να δοκιμάσετε θα σας ξετρελάνει. Τηλ. 2237022610.
Στο Νόστιμο είναι το ομώνυμο ταβερνάκι με λιχουδιές στη γάστρα και μαγειρευτά. Τηλ. 2237022579.
Στο Γάβρο έχει πάρα πολύ καλές ταβέρνες, μια από αυτές το «Πέταλο» τηλ. 2237041487
Στο κέντρο στο Καρπενήσι θα βρείτε επίσης πολλές και καλές ταβέρνες όπως αυτή της κυρά Ζωής, το Εσύ ότι πεις, το Κεφαλόβρυσο, τη Φωλιά κ.λπ.
  Θα είστε τυχεροί αν σας πετύχει το πρώτο χιόνι με κόκκινα μάγουλα και μύτες μπροστά από φιλόξενα τζάκια σε αλπικούς ξενώνες στο Καρπενήσι ή στο Βούτυρο, το Μεγάλο Χωριό και τις Κορυσχάδες.  Όποιος περπατήσει στο Καρπενήσι, όποιος περιηγηθεί στην ατέλειωτη φυσική ομορφιά του,   δεν μπορεί παρά να επιστρέψει διαφορετικός.
  Η πόλη, το πιο πολυσύχναστο χειμερινό spot της Στερεάς Ελλάδας έχει πια συνηθίσει να υποδέχεται τους κουρασμένους των πόλεων, να τους φροντίζει,  και να τους στέλνει πίσω διαφορετικούς.
  Πριν τους αφήσει να επιστρέψουν στη σκόνη της πόλης, τους δείχνει το δρόμο για να περιηγηθούν σε ελατοσκέπαστες πλαγιές, σε φαράγγια που Πάντα Βρέχει και σε απόκρημνα λημέρια που βρήκαν ασφαλή καταφύγιο ακόμα επαναστάτες, ληστές και κατατρεγμένοι.
Αφού ακολουθήσετε τα μυστικά τους και ανακαλύψετε τις πύλες μιας άλλης ζωής θα μπορείτε να μοιραστείτε το μυστικό:
 Σε χωριά φωλιασμένα μέσα στο καταπράσινο και πυκνό δάσος της Ευρυτανία, ανάμεσα σε πλατάνια, έλατα,  καστανιές και φιδογυριστούς  δρόμους βρίσκεται γραμμένη σε απλά ελληνικά η συνταγή της χειμερινής ευζωίας. Και όχι μόνο.
blue-hornet team