Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Εκλογές με «άρωμα» ανεξαρτητοποίησης στην Καταλονία

Στις κάλπες συρρέουν σήμερα οι Καταλανοί στις πιο κρίσιμες εκλογές στη δημοκρατική ιστορία της ισπανικής περιφέρειας, καθώς το αποτέλεσμα μπορεί να κρίνει την απόσχιση της περιοχής από την Ισπανία.
Ο απερχόμενος ηγέτης της Καταλονίας, Αρτούρο Μας που προκάλεσε τις πρόωρες τοπικές εκλογές έχει υποσχεθεί ότι εάν επανεκλεγεί τότε θα διεξάγει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στην ισπανική κεντρική διοίκηση. Η Καταλονία, που είναι μία από τις πλουσιότερες και πλέον χρεωμένες περιφέρειες της Ισπανίας, διαμαρτύρεται ότι τα ποσά που δίνει μέσω της φορολογίας στην ισπανική κυβέρνηση δεν επιστρέφονται εξαιτίας των περικοπών δαπανών που επιβάλλει ο Μαριάνο Ραχόι.

Ο Αρτούρος Μας ζήτησε πριν από μερικούς μήνες από τον Ισπανό πρωθυπουργό να συλλέγει μόνη της η Καταλονία τους φόρους της και να αποδίδει ένα ποσό στην Ισπανία, αίτημα που απέρριψε κατηγορηματικά ο Μαριάνο Ραχόι. Η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων οδήγησε στις σημερινές εκλογές, που μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής. Η Μαδρίτη επιμένει ότι οποιοδήποτε δημοψήφισμα θα κριθεί αντισυνταγματικό και θα θεωρηθεί απόπειρα πραξικοπήματος.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 21:00 Ώρα Ελλάδος και λίγο αργότερα αναμένονται τα πρώτα exit poll. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Αρτούρο Μας δεν κερδίσει την αυτοδυναμία και θα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση με όσες δυνάμεις στηρίζουν το αίτημα για δημοψήφισμα. Πιο συγκεκριμένα η δημοσκόπηση της Sigma Dos για την εφημερίδα Guardian δίνει 9-11 έδρες λιγότερες από τις 68 που χρειάζεται για την αυτοδυναμία.

«Η Καταλονία είναι ένα από τα παλαιότερα έθνη στην Ευρώπη και στον κόσμο. Έχουμε ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες μας: Έχουμε δώσει μάχη με το στρατό και τις δικτατορίες, και είμαστε ακόμη ζωντανοί» είπε ο Αρτούρο Μας στους υποστηρικτές του την Παρασκευή, τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας.
real.gr