Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Herman Melville και Moby Dick το doodle της google σήμερα

Ακριβώς πριν από 161 χρόνια σαν σήμερα 18 Οκτωβρίου του 1851, κυκλοφόρησε το βιβλίο του μεγάλου Αμερικάνου συγγραφέα Herman Melville "Moby Dick".

H κεντρική εικόνα της μηχανής αναζήτησης Google το γνωστό μας Doodle είναι αφιερωμένο στον διάσημο συγγραφέα και απεικονίζει αυτήν την υπέροχη ναυτική, θαλασσινή περιπέτεια που είναι γεμάτη από συμβολισμούς και μεταφορές.
Οταν πρωτοκυκλοφόρησε το βιβλίο το 1851 ο τίτλος του ήταν  "Η Φάλαινα" και αργότερα μετονομάστηκε "Μoby Dick ή Η Φάλαινα" μέχρι που επεκράτησε ο τωρινός τίτλος. Το βιβλίο κυκλοφόρησε την εποχή που οι ΗΠΑ ήταν στα πρόθυρα του Εμφυλίου Πολέμου, με τις μεγάλες κοινωνικές διαφορές Βορείων και Νοτίων παράλληλα όμως βρισκόταν και σε μία περίοδο αρκετά δημιουργική για τα αμερικανικά γράμματα.
Ο «Moby Dick» είναι μία συναρπαστική ναυτική περιπέτεια αλλά έχει έντονες αναφορές πάνω στο καλό, το κακό, τον άνθρωπο και την μοίρα του.
Στην ιστορία ο ναύτης Ισμαήλ μας περιγράφει το ταξίδι του καπετάνιου Αχαάβ, που τα έχει λίγο χαμένα και, σκοπός της ζωής του είναι η ανακάλυψη και ο θάνατος μίας τεράστιας λευκής φάλαινας με το όνομα Moby Dick, πού, σέ κάποιο προηγούμενο ταξίδι του, η φάλαινα σε μία μονομαχία μαζί του, του είχε κόψει το πόδι.
Στο μυθιστόρημα περιγράφεται με συγκλονιστικές λεπτομέρειες η μάχη μεταξύ Αχαάβ και Moby Dick, που μας μεταφέρει στην αναμέτρηση ανάμεσα στις δυνάμεις της Φύσης και τον Άνθρωπο ενώ παράλληλα δίνει άφθονες πληροφορίες όχι μόνο για την ζωή στη θάλασσα αλλά και πολλές πληροφορίες για την φαλαινοθηρία.
Ο Herman Melville θεωρείται ένας από τους πιό διάσημους Αμερικανούς συγγραφείς ενώ ο "Moby Dick" συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα μυθιστορήματα του κόσμου.