Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Η ασφαλής προετοιμασία των φαγητών μας


Κίνδυνοι για την υγεία παραμονεύουν παντού. Καθημερινά ακούγονται περιστατικά που συνέβησαν από τροφική δηλητηρίαση.
Με τις παρακάτω συμβουλές, σχετικά με την κουζίνα,  θα προφυλάξετε και τους εαυτούς σας και τα παιδιά σας. Το σημαντικό είναι να τηρούνται και να γίνονται σωστά!
Πλένετε τα χέρια σας
Το σωστό πλύσιμο των χεριών επιτυγχάνεται με 20 δευτερόλεπτα τρίψιμο με σαπούνι και τρεχούμενο νερό. Στην συνέχεια στεγνώστε τα με καθαρή πετσέτα. Αυτό βοηθάει να μην μεταφέρετε με τα χέρια σας μικρόβια στα τρόφιμα. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να επαναλαμβάνεται πριν και μετά από οτιδήποτε ακουμπήσετε.
Πλένετε επιφάνειες και σκεύη
Τα βακτήρια εξαπλώνονται παντού. Πάνω στα τρόφιμα, στην κουζίνα, στους πάγκους και στα σκεύη. Για να αποφύγετε την μεταφορά τους θα πρέπει να χρησιμοποιείτε πετσέτες καθαρές για να σκουπίζετε τα σκεύη και τα γύρω αντικείμενα. Επιπλέον θα πλένετε με ζεστό νερό όλα τα αντικείμενα που έχετε χρησιμοποιήσει για την προετοιμασία του φαγητού, μετά τη χρήση τους.
Πλένετε φρούτα και λαχανικά μόνο
Τα φρούτα και τα λαχανικά θέλουν σχολαστικό πλύσιμο. Ενώ πλένουμε την επιφάνεια τα μικρόβια μεταφέρονται βαθύτερα, με αποτέλεσμα να μην γίνεται σωστή προεργασία. Αρχικά κόβετε οτιδήποτε βλέπετε πάνω στο τρόφιμο που δεν είναι φυσιολογικό. Στη συνέχεια ξεπλένετε κάτω από τρεχούμενο νερό. Τέλος με μια καθαρή υφασμάτινη πετσέτα, σκουπίστε τα. Το πλύσιμο των κρεατικών βοηθάει στην εξάπλωση των βακτηρίων. Αυτό συμβαίνει γιατί τα κρεατικά έχουν υγρά και αίματα τα οποία με το νερό και το πλύσιμο πέφτουν στον νεροχύτη.
Χρησιμοποιήστε ξεχωριστούς πάγκους και πιάτα
 Καλό είναι να υπάρχουν στο σπίτι 2-3 διαφορετικές σανίδες κοπής τροφίμων. Ο λόγος είναι ότι κάθε τρόφιμο φέρει δικά του βακτήρια. Αν ακουμπήσετε σε κάποιον πάγκο κρέας και μετά τοποθετήσετε αυγό για παράδειγμα, τότε στο αυγό θα μεταφερθούν υπολείμματα από τα ζουμιά άρα και μικρόβια του κρέατος.
Σωστός διαχωρισμός τροφίμων στις σακούλες souper market
Βεβαιωθείτε ότι οι συσκευασίες των τροφίμων που αγοράσατε είναι καλά σφραγισμένες. Στη συνέχεια βάλτε σε διαφορετικές σακούλες τα κρεατικά, σε άλλες τα θαλασσινά και σε άλλες τα υπόλοιπα. Αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει να μην μπερδευτούν οι μυρωδιές των τροφίμων.
Διαχωρισμός των τροφίμων στο ψυγείο
Ακόμα και μέσα στο ψυγείο τα βακτήρια, μπορούν να εξαπλωθούν. Ο διαχωρισμός είναι σημαντικός. Το κρέας και τα θαλασσινά θα πρέπει να είναι συσκευασμένα σε δοχεία ή σε πλαστικές σακούλες για να μην στάζουν τα ζουμιά τους στα άλλα τρόφιμα. Τα αυγά κρατήστε τα στην αρχική τους συσκευασία και τοποθετήστε τα στο κεντρικό ράφι του ψυγείου, όχι στην πόρτα.
Θερμοκρασία και βακτήρια
Οι χαμηλές θερμοκρασίες επιβραδύνουν την ανάπτυξη των βακτηρίων. Η κατάλληλη θερμοκρασία του ψυγείου είναι 0 με 4 βαθμούς κελσίου. Ο καταψύκτης πρέπει να είναι στους 17 βαθμούς κελσίου. Επίσης όταν ζεστένετε τα τρόφιμα στο φουρνάκι μικροκυμμάτων η σωστή θερμοκρασία για την αποβολή των βακτηρίων είναι οι 80 βαθμοί κελσίου.
πηγή:flowmagazine.gr