Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Διακοπές στην Αστυπάλαια -Η πεταλούδα του Αιγαίου!

Η Αστυπάλαια είναι το δυτικότερο νησί των Δωδεκανήσων. Γεμάτη με ψηλούς βράχους και λόφους, με πανέμορφες ακρογιαλιές και γραφικά χωριά, προσκαλεί όλους τους επισκέπτες σε ένα μαγικό ταξίδι στο γαλάζιο του Αιγαίου και το λευκό των σπιτιών της.

Η Αστυπάλαια γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη κατά τον Μεσαίωνα, όταν είχε καταληφθεί από τους Ενετούς Γκουερίνι, από το 1207 έως το 1522. Η Χώρα, ενωμένη σχεδόν με το λιμάνι, τον Πέρα Γιαλό, αποτελεί για πολλούς εκδρομείς την ομορφότερη πρωτεύουσα νησιού στο Αιγαίο. Χτισμένο πάνω στα ερείπια της Αρχαίας Ακρόπολης στην κορυφή του λόφου, δεσπόζει το Κάστρο που κατασκεύασαν το 13ο αιώνα οι Μεσαιωνικοί κατακτητές. 
 Το σχήμα της Αστυπάλαιας μοιάζει με πεταλούδα. Άλλοι λένε ότι θυμίζει τον αριθμό 8. Είναι σαν δύο νησιά που ενώνονται με έναν μακρύ λαιμό μήκους 100 μέτρων. Έχουμε το ανατολικό ‘’Μέσα νησί’’ και το δυτικό ‘’Έξω νησί’’ κι ανάμεσά τους την περιοχή του ‘’Στενού’’.


 Φτάνοντας στο λιμάνι, τον Πέρα Γιαλό, μαγεύεσαι από την εικόνα της Χώρας. Ένας ψηλός λόφος, γεμάτος κατάλευκα σπιτάκια, σχεδόν κολλημένα μεταξύ τους, μικρά γραφικά στενά και στην κορυφή του λόφου ένα Βενετσιάνικο μεσαιωνικό κάστρο.
 Σ’ ένα άλλο σημείο της Χώρας οχτώ ολόλευκοι ανεμόμυλοι χτισμένοι στη σειρά, χωρίζουν τους παλαιούς από το νεότερο οικισμό της Χώρας.
Στην αμφιθεατρική Χώρα θα εντοπίσετε αμέσως τα 2 - 3 μπαρ για ξέφρενη διασκέδαση μέχρι το πρωί όπως κι εκείνα που φτάνουν επίσης στο ξημέρωμα, αλλά πιο απόμερα, με θέα και πολλή ησυχία. Για τις πλέον χαλαρωτικές βραδιές σας θα προτιμήσετε το κοντινό Λιβάδι και την πιο μακρινή Μαλτεζάνα, ενώ, αν δεν μείνετε στην πλατεία της Χώρας για night-life, θα κατευθυνθείτε προς το Μαρμάρι, στο κάμπινγκ: σχεδόν κάθε βράδυ έχει πάρτι που κρατάνε ώς το πρωί.Τότε που όλοι γίνονται μια μεγάλη παρέα!
Στην απογευματινή σας βόλτα στη Χώρα θα «σκαρφαλώσετε» οπωσδήποτε μέχρι το ωραίο και καλοδιατηρημένο κάστρο, θα περάσετε από την εκκλησία της Παναγίας της Πορταΐτισσας και θα δείτε από κοντά τη μοναδική αρχιτεκτονική των παραδοσιακών αστυπαλίτικων σπιτιών: δίχωρα, με πολύ χοντρούς τοίχους και μικρά ανοίγματα, και σχέδια που θα σας καταπλήξουν.
 Εμείς μπήκαμε στον πειρασμό και ρωτήσαμε την τιμή ενός -μη ανακαινισμένου- που ήταν προς πώληση. 120.000 ευρώ, μας απάντησαν και αλλάξαμε στενάκι τάχιστα, για να συνεχίσουμε τη βόλτα στον Πέρα Γιαλό - τη συνέχεια της Χώρας προς τη θάλασσα.
Αν έρθετε κι εσείς έως εδώ χωρίς αυτοκίνητο και δεν οδηγείτε -ή δεν θέλετε να οδηγήσετε-, οι μαγικές σας λέξεις είναι: κύριος Ανθιμος. Ποιος είναι; Μα ο οδηγός του πράσινου, τοπικού λεωφορείου! Μέχρι να φύγετε, θα έχετε γίνει κολλητοί: θα σας πάει για μπάνιο στο Λιβάδι, για φαγητό στη Μαλτεζάνα, θα σας μαζέψει από το κάμπινγκ όπου ξενυχτήσατε, θα σας ανεβάσει από τον Πέρα Γιαλό στη Χώρα, γιατί ήπιατε λίγο παραπάνω και δεν σας παίρνουν τα πόδια σας…
Στην Αστυπάλαια, άλλωστε, όσο κι αν δεν της φαίνεται, η νυχτερινή ζωή καλά κρατεί. Και δεν είναι μόνο το κάμπινγκ με τα πάρτι του, είναι και ο Νότος στη Χώρα για το πρώτο και δεύτερο ποτό, αλλά και η Αρτεμις λίγο πιο πάνω, που αρχίζει να γεμίζει μετά τις 2 το πρωί! Καλά κρυμμένα μυστικά, αυτά και άλλα πολλά (βλ. το κλαμπ Πανόραμα, που αγαπούν πολύ οι ντόπιοι, και το μεζεδοπωλείο Μύλοι, απ' όπου περνούν... σχεδόν όλοι), που γρήγορα αποκαλύπτει κανείς μετά το πρώτο του βράδυ στο νησί.
 Η Αστυπάλαια είναι το νησί των Δωδεκανήσων που βρίσκεται πιο κοντά από όλα στις Κυκλάδες. Συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τη νησιώτικη αρχιτεκτονική παράδοση των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, με την αρχοντιά της βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής. Το αποτέλεσμα της μίξης αυτών των στοιχείων έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα γοητευτικό νησί, που μαγεύει τους Έλληνες και τους ξένους τουρίστες.

Αστυπάλαια Τοπικά Προϊόντα, Κουζίνα

 Η Αστυπάλαια φημίζεται για το γευστικό και ξακουστό από την αρχαιότητα μέλι της. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η μελισσοκομία έχει ανθίσει πάρα πολύ στο νησί. Είναι πολλοί οι κάτοικοι του νησιού που ασχολούνται με αυτή επαγγελματικά.
 Πολύ γνωστό προϊόν, επίσης, του νησιού, το οποίο μάλιστα εξάγεται, είναι η Ζαφορά για τους κατοίκους της Αστυπάλαιας και Κρόκος για όλο τον υπόλοιπο κόσμο.
 Οι συνταγές της Αστυπάλεας, στις οποίες οι κάτοικοι χρησιμοποιούν Ζαφορά, είναι γεμιστά πουγκιά τηγανιτά, ξεροτήγανα, παξιμάδια, κιτρινοκούλουρα, λαμπρόπιτες, καλαμάρια γεμιστά, καραβόλοι, λαμπριανός, ντοματοκεφτέδες και σμέρνα ή οποιοδήποτε άλλο ψάρι, που αποκτά μοναδική γεύση και άρωμα με Ζαφορά.
Τα κιτρινοκούλουρα είναι τα κίτρινα παραδοσιακά κουλουράκια της Αστυπάλεας, ενώ τα πουγκιά είναι τυροπιτάκια γεμισμένα με κοπανιστή χλωρή, που είναι το τυρί του νησιού. Όσο για το λαμπριανό; Είναι αρνί γεμιστό με συκωταριές, που μαγειρεύεται το Πάσχα, αλλά και το τριήμερο των εκδηλώσεων του Δεκαπενταύγουστου.
Τις ημέρες που θα βρίσκεστε στην Αστυπάλαια για τις διακοπές σας, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα Αράντιστα, δηλαδή φακές μαγειρεμένες με ψιλοτριμμένο ζυμάρι και μπόλικο ξύδι. Δοκιμάστε, επίσης, τυρόπιτες με κοπανιστή και μέλι ενώ φεύγοντας αξίζει να προμηθευτείτε κεραμικά είδη, μέλι, ντόπιο τυρί, ανθότυρο, ξυάλινα, που είναι ένα είδος γιαουρτιού, αλλά και παστά ψάρια, όπως ο κολιός και η σαρδέλα.

ΦΑΓΗΤΟ
Αρχιπέλαγος (Τ/22430-61.889) στη Χώρα, για γκουρμέ - παραδοσιακό πρωινό (λιαστή ντομάτα, ζυμωτό ψωμί, ελιές και κοπανιστή χλωρή, όλα ντόπια), αλλά κυρίως για καταπληκτικό γλυκό το απόγευμα.
Ακτή (Τ/22430-61.114 και 61.281) στον Πέρα Γιαλό. Τα καλύτερα θαλασσινά που φάγατε ποτέ, σε καταπληκτικές τιμές. Αν έρθετε εδώ το πρώτο βράδυ, δύσκολα θα ξαναφάτε αλλού.
Αστυφαγιά (Τ/22430-64.004) στη Μαλτεζάνα.Πάνω στο κύμα, στην παραλία του Σχοινώντα για φρέσκο ψάρι -όλοι οι άντρες της οικογένειας είναι ψαράδες- αλλά και για το ντόπιο κατσικάκι με την παραδοσιακή συνταγή - κομματάκια μέσα σε πουγκιά, ψημένα στο φούρνο.

Αξιοθέατα στην Αστυπάλαια

 Στην Αστυπάλαια τα αξιοθέατα τα οποία μπορείτε να επισκεφθείτε κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο νησί είναι πολλά. Μπορείτε να ξεκινήσετε από το Ενετικό Κάστρο της Αστροπαλιάς στη Χώρα. Χτίστηκε από την οικογένεια των Γκουερίνι τον 13ο αιώνα μ. Χ. επάνω στην Αρχαία Ακρόπολη.
Αμέσως μετά αξίζει να συνεχίσετε την περιήγησή σας στην Αστυπάλεα με το Αρχαιολογικό Μουσείο στη Χώρα,
 τη Ναρκίσσειο Βιβλιοθήθη, το Κάστρο του Αγίου Ιωάννη στη νοτιοδυτική ακτή του νησιού, τους οκτώ καλά διατηρημένους ανεμόμυλους, τη σπηλιά του Νέγρου στο Λιβάδι, το σπήλαιο του Δράκου στο Βαθύ, τα Λουτρά του Ταλαρά στη Μαλτεζάνα και το φρούριο Καστελλάνο, που χτίστηκε το 1912 από τους Ιταλούς.
Ιδιαίτερα αξιόλογες είναι και κάποιες εκκλησίες της Αστυπάλαιας, όπως η Παναγιά η Πορταΐτισσα με τον ασημένιο τρούλο, που θεωρείται από τις πιο όμορφες εκκλησίες των Δωδεκανήσων. Είναι αφιερωμένη στην Παναγιά την Πορταΐτισσα της Μονής Ιβήρων που βρίσκεται στο Άγιο Όρος. Μάλιστα λέγεται, ότι η εικόνα που βρίσκεται στο ναό αποτυπώθηκε μόνη της επάνω στο ξύλο. Τον Δεκαπενταύγουστο γίνεται μεγάλο πανηγύρι και όλοι οι κάτοικοι και οι ξένοι επισκέπτες γιορτάζουν ακολουθώντας πιστά τις παραδόσεις, ενώ οι γυναίκες μοιράζουν το περίφημο τοπικό έδεσμα Λαμπριανό.
 Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Παναγίας της Φλεβαριώτισσας, όπου ένα μέρος της εκκλησίας βρίσκεται μέσα σε σπηλιά. Χαρακτηριστικό του μοναστηριού είναι και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του. Η Παναγία γιορτάζει στις 2 Φεβρουαρίου και πολλοί πιστοί επισκέπτονται και το χειμώνα το πανέμορφο νησί της Αστυπάλαιας ειδικά για την μεγάλη αυτή γιορτή. Αξίζει να επισκεφτείτε και το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη, που είναι χτισμένο επάνω στο βουνό, κοντά στα ερείπια του παλιού κάστρου. Θα σας ενθουσιάσει ο υπέροχος καταρράκτης του και φυσικά η εκπληκτική θέα στη θάλασσα, ενώ ο Άγιος Ιωάννης είναι ορατός μόνο από ένα σημείο από τη θάλασσα.
Κατά την επίσκεψη σας στη Χώρα έχετε τη δυνατότητα να θαυμάσετε από κοντά και το Βρεφικό Νεκροταφείο της Αστυπάλαιας, το οποίο είναι το μοναδικό στον κόσμο. Βρίσκεται στην περιοχή Κυλίνδρα, ο χώρος του νεκροταφείου είναι περιφραγμένος, χρονολογείται από τη Γεωμετρική περίοδο και το χρησιμοποιούσαν μέχρι και τα ελληνιστικά χρόνια.

 

 Παραλίες στην Αστυπάλαια

 Τα δύο κομμάτια γης που αποτελούν το νησί της Αστυπάλαιας, ενώνονται με μια λωρίδα ξηράς, το Στενό.
Στην αριστερή πλευρά, που λέγεται Έξω Νησί, αξίζει να επισκεφτείτε το Λιβάδι και να απολαύσετε το μπάνιο σας στη μεγάλη παραλία του, ενώ από πάνω ακριβώς θα σας περιμένουν καφετέριες και ταβέρνες με παραδοσιακά πιάτα και φρέσκα ψάρια.

Μετά το Λιβάδι, θα συναντήσετε την πανέμορφη παραλία στις Βάτσες και αυτή του Αγ. Κωνσταντίνου, ενώ με καΐκι μπορείτε να φτάσετε εύκολα και στους όρμους Καμινάκια και Αγ. Ιωάννη, για να κολυμπήσετε στα πεντακάθαρα νερά τους.

 Πώς θα φτάσετε στην Αστυπάλαια

 Αεροπορικώς από την Αθήνα.
Τηλ. Αεροδρομίου "Ελ. Βενιζέλος": (+30) 210 3530000
Ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι του Πειραιά.
Τηλ. Λιμεναρχείου Πειραιά: (+30) 210 4226000-4, 210 4511310-17 

 Με πλοίο της Blue Star Ferries (T/210-89.19.800) που αναχωρεί aπό τον Πειραιά κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 10 ώρες και το κόστος του εισιτηρίου είναι 34 ­ το άτομο στην οικονομική θέση και 74 ­ το αυτοκίνητο. 

  Η Αστυπάλαια έχει πάνω της χαραγμένα σημάδια ιστορίας χιλιάδων ετών, ανακαλύψτε την!

 blue-hornet team