Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Χανιά: Η μικρή Βενετία της Κρήτης

«Αγιά Μαρίνα ,Πλατανιά, Μάλεμε και Γεράνι όποιος θα δει τσι χάρες τους το νου ντου τόνε χάνει», λέει μία μαντινάδα για τα Χανιά.
Το πιο γραφικό ίσως μέρος της Κρήτης βρίσκεται στο βορειο-ανατολικό μέρος του νησιού και θα μπορούσαμε να πούμε ότι ανταποκρίνεται σε κάθε γούστο και σε κάθε προσδοκία.
Πώς θα φτάσετε
Υπάρχουν δύο τρόποι για να φτάσετε στα Χανιά. Ο πρώτος και πιο γρήγορος είναι με αεροπλάνο. Η πτήση διαρκεί περίπου 50 λεπτά από Αθήνα. Το αεροδρόμιο “Ι. Δασκαλογιάννης” βρίσκεται στη χερσόνησο Ακρωτήρι, 14 χλμ ανατολικά της πόλης. Ο δεύτερος τρόπος είναι με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά. Το λιμάνι της Σούδας βρίσκεται 7 χλμ ανατολικά της πόλης. Το ταξίδι διαρκεί 8-9 ώρες ενώ αν επιλέξετε το γρήγορο πλοίο γύρω στις πέντε.
 Η πόλη
Τα Χανιά αποτελούνται από την παλιά και τη νέα πόλη. Και οι δυο μαζί δημιουργούν έναν αρμονικό συνδυασμό. Η παλιά  εκπέμπει μια μαγεία από την εποχή των Ενετών. Εκτείνεται από  το φρούριο του Φιρκά και το Ναυτικό Μουσείο μέχρι την Πύλη της Άμμου.
  Περιπλανηθείτε στα σοκάκια της και ανακαλύψτε τις μικρές και μεγάλες ομορφιές που κρύβει. Ξετρυπώστε τα γραφικά μπαράκια όπως τη Συναγωγή και τα εστιατόρια με τις τοπικές νοστιμιές που κρύβονται με τη μορφή διατηρητέων κτηρίων . 
 Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού  γίνονται και πολλές εκδηλώσεις όπως ο «Αγροτικός  Αύγουστος». Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε τοπικές λιχουδιές  και να δοκιμάσετε τη θρυλική τσικουδιά. Επίσης, θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε και τοπικούς χορούς.
 Αξιοθέατα
Υπάρχει πληθώρα από αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφθείτε στα Χανιά. Κατ’ αρχάς υπάρχουν αρκετά μουσεία όπως το αρχαιολογικό , το ναυτικό, το βυζαντινό, το πολεμικό, το λαογραφικό και το μουσείο χημείας. Αν σας αρέσουν οι αρχαιολογικοί χώροι μπορείτε να πάτε στο φρούριο Φιρκά , στον Υστερομινωικό τάφο στο  Κουρνά και στον Υστερομινωικό τάφο στο Μάλεμε. Το ενδιαφέρον κεντρίζουν πολλά φαράγγια με πιο φημισμένο αυτό της Σαμαριάς. Ακόμη μπορείτε να επισκεφτείτε τους τάφους των Βενιζέλων, αλλά μην παραλείψετε να καθίσετε στην «Κουκουβάγια» για να απολαύσετε το υπέροχο ηλιοβασίλεμα και να γευτείτε το διάσημο πλέον «ζουμερό».
 Παραλίες

 Τα Χανιά διαθέτουν από τις ομορφότερες και πιο ξεχωριστές παραλίες που υπάρχουν στη χώρα μας.
Ελαφονήσι: Με την άφιξη σας  θα αντικρύσετε μια αχανή έκταση μ ε γαλαζοπράσινα νερά. Η παραλία είναι οργανωμένη και διαθέτει λευκή άμμο, η οποία σε κάποια σημεία γίνεται ροζ. Από εκεί μπορείτε να φτάσετε στο νησάκι με τα πόδια μιας και τα νερά είναι αβαθή και ζεστά. Στη διαδρομή σας για το νησί θα δείτε το μοναστήρι της Χρυσοσκαλίτισσας. Μπορείτε να αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας για να το επισκεφθείτε.
 Μπάλος- Γραμβούσα: Άλλη μια εντυπωσιακή παραλία του νομού  είναι η λιμνοθάλασσα του Μπάλου που βρίσκεται σ το ακρωτήρι της Γραμβούσας. Τα μαγευτικά γαλαζοπράσινα νερά του σε συνδυασμό με την υπέροχη άμμο δημιουργούν το σκηνικό κάποιου εξωτικού παραδείσου. Μπορείτε να φτάσετε ή με καραβάκι από τον Κίσσαμο (με το οποίο θα κάνετε και στάση στη Γραμβούσα) ή με αυτοκίνητο από το χωματόδρομο.
Φαλάσαρνα: Αγαπημένος προορισμός για τους τουρίστες αποτελούν και τα Φαλάσαρνα. Τα καθαρά κρυστάλλινα και ζεστά νερά της  την έχουν τοποθετήσει, και όχι άδικα,  στις 10 καλύτερες παραλίες της Ευρώπης.
 Αγία Μαρίνα: Αν πάλι θέλετε να ζήσετε και την πιο κοσμοπολίτικη πλευρά του νησιού μπορείτε να πάτε στην παραλία της Αγίας Μαρίνας . Ξαπλώστρες, καφετέριες  και ένα μέρος που σφύζει από κόσμο συνθέτουν το σκηνικό της συγκεκριμένης περιοχής.
Κεδρόδασος
Ένας καλά κρυμμένος θησαυρός που αξίζει την προσοχή σου και την προστασία σου. Βρίσκεται δυτικά του Ελαφονησίου και ο δρόμος σταματάει σε μια μικρή πλατεία, από όπου θα συνεχίσετε πεζή. Μακριά από το θόρυβο των οργανωμένων πλαζ, προσφέρει το κατάλληλο σκηνικό για μια εναλλακτική απόδραση. Οι κέδροι φτάνουν μέχρι την παραλία, της οποίας είναι και οι μοναδικοί «ένοικοι». Εδώ δεν θα βρεις ούτε ξαπλώστρες, ούτε καντίνες, οπότε πρέπει να εφοδιαστείς εσύ με τα απαραίτητα. Highlight: Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα παραλιακά δάση της Ελλάδος.
 Καλαθάς
Βρίσκεται 11 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης των Χανίων, στη δυτική ακτή της χερσονήσου του Ακρωτηριού. Η μεγάλη και αμμουδερή παραλία με τα πολλά σκιερά αλμυρίκια και τα κρυστάλλινα νερά, συγκεντρώνει πολύ κόσμο εξαιτίας των πολλών επιλογών που προσφέρει σε διαμονή και φαγητό. Στα πλεονεκτήματα της, η καλή σύνδεση με τα Χανιά, η οποία εξασφαλίζεται με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων. Highlight: Εξαιτίας της θέσης της πλήττεται από τα μελτέμια και είναι ιδανική για σένα που λατρεύεις τα «παιχνίδια» στο κύμα.
Πλατανιάς
Το χωριό είναι χτισμένο κατά μήκος της γνωστής ακτής και σκαρφαλώνει αμφιθεατρικά στις πλαγιές ενός λόφου, προσφέροντας μαγευτική θέα. Την πανέμορφη ρηχή παραλία προτιμούν κοκκινισμένοι από την ηλιοθεραπεία βορειοευρωπαίοι και πολλοί ντόπιοι. Γι' αυτόν το λόγο, μπορεί να δυσκολευτείς να βρεις ξαπλώστρα, αλλά αξίζει να κάνεις υπομονή γιατί θα αποζημιωθείς από τα γαλαζοπράσινα νερά. Highlight: Αποτελεί all day spot, μιας και έχουν «ξεφυτρώσει» πολλά night clubs, εστιατόρια και cafes.
Γεωργιούπολη
Θα τη συναντήσεις στη Γεωργιούπολη, 38 χλμ. ανατολικά των Χανίων. Ενδείκνυται για ατέλειωτη ηλιοθεραπεία στη χρυσή της άμμο αλλά και για κολύμπι στα σμαραγδένια νερά της. Η θερμοκρασία είναι επιεικώς δροσερή, λόγω των θαλάσσιων ρευμάτων τα οποία πρέπει να προσέχεις, αν δεν είσαι καλός κολυμβητής. Highlight: Εδώ εκβάλλει ο ποταμός Αλμυρός, το δέλτα του οποίου διακρίνεται για το φυσικό του κάλλος.
Παλαιοχώρα
Οι παραλίες της Παλαιοχώρας απέχουν 70 χλμ. από τα Χανιά και βρίσκονται εκατέρωθεν μιας λεπτής λωρίδας γης, σε δυο γραφικούς κολπίσκους. Το χωριό βρέχεται από το Λιβυκό Πέλαγος και έχει χαρακτηριστεί δίκαια η «χώρα του ήλιου». Την προτιμούν οι απανταχού surfers για την καλή οργάνωση και τους ούριους ανέμους, που επιτρέπουν στη σανίδα τους να σκίζει τα νερά. Highlight: Μπορείς ακόμα και σήμερα να θαυμάσεις τα ερείπια του ενετικού κάστρου στη Χερσόνησο.
 Σταυρός
Σε απόσταση 16 χλμ. από την πόλη των Χανίων, η λαμπερή αυτή αμμουδιά απλώνεται σχεδόν κυκλικά, προφυλαγμένη από τους ψηλούς βράχους. Μια ανάσα μακριά υπάρχει ένα μικρό λιμανάκι που αράζουν τα ψαροκάικα. Highlight: Έχει γίνει παγκοσμίως γνωστή από τις σκηνές του «Αλέξη Ζορμπά», που γυρίστηκε και εδώ.
 Σούγια
Υπέροχη, εκτεταμένη παραλία, στο τέλος μιας φανταστικής διαδρομής στους νότιους πρόποδες των Λευκών Ορέων, 67 χλμ. από τα Χανιά. Βαθιά, πεντακάθαρα νερά που χαρακτηρίζονται από την εναλλαγή άμμου και ψιλού βότσαλου. Έχεις τη δυνατότητα να επισκεφθείς την αρχαία πόλη της Λισσού, ανεβαίνοντας σε ένα καΐκι που σε πάει απέναντι. Highlight: Σε μια απομακρυσμένη μεριά της παραλίας υπάρχει μια «off the record» γωνιά γυμνιστών.
 Γλυκά νερά
Υπάρχουν 2 τρόποι προσέγγισης αυτού του θαλάσσιου «μυστικού»: είτε με πρωινό καϊκάκι από το Λουτρό ή τα Σφακιά (36 χλμ. νοτιοανατολικά των Χανίων), είτε διασχίζοντας το δύσβατο ορεινό μονοπάτι Ε4. Οφείλει το όνομα της στην πηγή γλυκού νερού, που αναβλύζει στα Λευκά Όρη και καταλήγει εκεί. Highlight: Παραμένει ανέγγιχτη από την τουριστική ανάπτυξη, οπότε για να χαρείς τα πρασινογάλαζα νερά της, φρόντισε να έχεις μαζί σου τα χρειώδη.
 Φαγητό και διασκέδαση
Υπάρχουν πολλές ταβέρνες και εστιατόρια, όπου μπορείτε να γευτείτε τα τοπικά πιάτα όπως ντάκο και μπουγάτσα και να πιείτε τη θρυλική τσικουδιά. Στο λιμάνι της παλιάς πόλης μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες λιχουδιές στα «Χάλκινα». Καταπληκτικό είναι και το φαγητό στο «Ταμάμ». Το βράδυ μπορείτε να επιλέξετε μια χαλαρή  βόλτα στο παλιό λιμάνι  ή χορό μέχρι τελικής πτώσης στο Villa Mercedes που βρίσκεται στην Αγία Μαρίνα. Επίσης,  ξεχωριστή εμπειρία αποτελούν και τα κρητικά γλέντια.  Εκεί μπορείτε να ακούσετε τους λυράρηδες και να εκπλαγείτε με το πόσο εύκολα αυτοσχεδιάζουν μαντινάδες.

Παρόλο που οι μοντέρνοι ρυθμοί έχουν εισχωρήσει στη ζωή της Κρήτης, το νησί διατηρεί έντονα στοιχεία της λαϊκής κρητικής παράδοσης. Αν βρεθείτε στα Χανιά θα έχετε την ευκαιρία να παρευρεθείτε σε πολλά τοπικά πανηγύρια και εορτασμούς αλλά και να συναντήσετε στο δρόμο άντρες και γυναίκες  ντυμένους με τις παραδοσιακές κρητικές φορεσιές.
Ο νομός Χανίων διαθέτει άριστη τουριστική υποδομή με κάθε είδους  τουριστικά καταλύματα και πολλούς χώρους ψυχαγωγίας.
Όποια περίοδο και αν διαλέξετε να πάτε να είστε σίγουροι πως η ζεστασιά και η φιλοξενία των κατοίκων θα εμπλουτίσουν το άλμπουμ των αναμνήσεών σας και θα σας αφήσουν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Μην ξεχάσετε όμως να βάλετε στις αποσκευές σας τη φωτογραφική σας μηχανή για να αποτυπώσετε όσες περισσότερες από τις μοναδικές ομορφιές  κρύβει αυτό το νησί αλλά και τις στιγμές που θα θέλετε να θυμάστε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

blue-hornet team