Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Σίφνος

Πανηγυρική απλότητα!


ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ VS ΑΡΤΕΜΩΝΑΣ
Η Απολλωνία είναι η πρωτεύουσα και παράλληλα ο μεγαλύτερος οικισμός της Σίφνου. Αμφιθεατρικά χτισμένη πάνω σε τρεις λόφους, λούζεται από το φως του θεού του ήλιου Απόλλωνα (εξού και το όνομά της) και αποτελεί το διοικητικό, εμπορικό και οικονομικό κέντρο του τόπου. Αν και δεν έχει την τύχη να «βρέχεται» από θάλασσα, προφέρει ασυνήθιστη θέα στην άγονη, στιγματισμένη από το εκτυφλωτικό λευκό γη και φυσικά αποτελεί το εφαλτήριο για όλες τις διαδρομές. Στην Απολλωνία βρίσκεται και το Στενό, ο κεντρικός δρόμος όπου παρατάσσονται τα καλύτερα μπαράκια του νησιού.
 Στον Αρτεμώνα, το δεύτερο μεγαλύτερο σιφνέικο χωριό και για πολλούς το ομορφότερο, δεν θα βρείτε ούτε ψήγμα διασκέδασης! Ήσυχο και γαλήνιο, σαν να ζει χρόνια πίσω στο παρελθόν, το αρχοντοχώρι μυεί τους επισκέπτες στα μικρά μυστικά του. Μεγαλόπρεπα αρχοντικά που μοιάζουν με παραφωνία στο κυκλαδίτικο οικιστικό σύνολο, ξεπροβάλλουν δίπλα σε καταπράσινους πλην εγκαταλελειμμένους κήπους. Ανηφορίζω την οδό Αντωνίου Σκλάβαινα Ρούχου και συναντώ στο διάβα μου το ζαχαροπλαστείο Θεοδώρου, ίσως το καλύτερο στη Σίφνο. Ο Βασιλόδημος, που συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση στις απίστευτες χαλβαδόπιτες, τα μπουρέκια, τα παραδοσιακά κουλουράκια και τα γλυκά γάμου, μας τρατάρει αμυγδαλωτά με λεμόνι, κάνοντας ακόμα πιο γλυκιά την πορεία μας.
 

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΠΗΛΟΥ
Αναζητώντας το εργαστήρι του Γιάννη Λεμπέση στον Αρτεμώνα, προσπερνώ τη μία εκκλησία μετά την άλλη· διαβάζω «Παναγιά της Άμμου», «Παναγιά του Μπαλή». Ο προσανατολισμός αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση στα στενά, φρεσκοασβεστωμένα σοκάκια και η γυναικεία έλλειψη προσανατολισμού επαληθεύεται για άλλη μία φορά... Κατορθώνω να βρω τον ξακουστό αγγειοπλάστη, ο οποίος χαμογελαστός, αλλά λιγομίλητος, άφησε τη λάσπη να μιλήσει: Με επιδέξιες κινήσεις και υπομονή, άρχισε να δίνει σχήμα στο άψυχο χώμα, κερδίζοντας επάξια τα επαναλαμβανόμενα κλικ της φωτογραφικής μηχανής του Δημήτρη. Από το δάσκαλο, περνώ στο μαθητή κι επισκέπτομαι τους Λάμπρο και Αντώνη Σκανδάλη στο εργαστήριό τους στο Τρουλλάκι. Ως νέοι αγγειοπλάστες δίνουν έμφαση στο χρώμα και συνδυάζουν μοναδικά το παραδοσιακό με το μοντέρνο, αποδεικνύοντας πως είναι άξιοι συνεχιστές της τέχνης.


ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΥ
Ο αντίποδας της Απολλωνίας είναι το «εκθρονισμένο» Κάστρο, η πρώτη πρωτεύουσα της Σίφνου (έως το 1836) και μία από τις πιο εντυπωσιακές οχυρωμένες, νησιώτικες πολιτείες στην Ελλάδα. Χτισμένο στο βράχο που ορθώνεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, κατοικείται ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους. Ο νεότερος οικισμός της Ενετοκρατίας αναπτύχθηκε στο εσωτερικό της αμυντικής ζώνης που σχημάτιζαν τα στενομέτωπα διώροφα ή τριώροφα σπίτια των κατώτερων λαϊκών στρωμάτων. Εφαπτόμενα μεταξύ τους, σχηματίζουν ένα ζωντανό πάλλευκο κάστρο που κρύβει στο εσωτερικό του εκκλησιές και ελάχιστες μικρές πλατείες.
Το μεσημέρι με βρίσκει να εισέρχομαι στο Κάστρο από την 1η λότζια (είσοδο) Βενιέρη και να έρχομαι «αντιμέτωπη» με τον Ι. Ν της Παναγιάς Θεοσκέπαστης του 1631. Τα δαιδαλώδη σοκάκια μού δείχνουν το δρόμο και με καθοδηγούν σε σπίτια ολάνθιστα, ενώ το θαλασσινό αγέρι βρίσκει πάντα διόδους για να τρυπώσει στο «απόρθητο» οχυρό. Ακολουθώ την περιφερειακή οδό του αρχαίου τείχους και αντικρίζω μια εικόνα που κόβει την ανάσα. Ολάνθιστα, κίτρινα σπαρτόπουλα σε πρώτο πλάνο και το ξωκλήσι της Επταμάρτυρος στο βάθος. Αν σε αυτό προσθέσουμε την Χρυσοπηγή, την Παναγιά την Πουλάτη και την Παναγιά του Βουνού, σχετικά δυσπρόσιτα εκκλησάκια, μάς κάνουν να ονειρευόμαστε -αναπόφευκτα- γάμο στα βράχια!

ΓΕΥΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ
Μπορεί να ακούγεται κοινότοπο, καθώς πολλές φορές έχει χρησιμοποιηθεί η καταγωγή του Νικόλαου Τσελεμεντέ, ώστε να δικαιολογηθεί η ιδιαιτερότητα της σιφνέικης κουζίνας, ωστόσο είναι ατράνταχτο επιχείρημα των Σιφνιών.
Στο Στενό της Απολλωνίας συγκεντρώνονται μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια του νησιού. Ψάχνεις για gourmet διεύθυνση; Την έχεις βρει στην Απολλωνία στο Ωκύαλος και μπαίνεις στο νόημα όταν δοκιμάζεις προσούτο με πεπόνι. Επιμένεις παραδοσιακά; Επιλέγεις την παλαιότερη ταβέρνα της Απολλωνίας, «του Αποστόλη το Κουτούκι» για καππαροσαλάτα με μπόλικα κρεμμύδια.
 Αν αναζητάς τα κρυφά στέκια των επωνύμων, το ένστικτό σου σε οδηγεί στον κόλπο του Βαθιού, μακράν σε μία από τις ομορφότερες τοποθεσίες. Τα καθάρια γαλαζοπράσινα νερά σε προκαλούν να βουτήξεις, όμως το Τσικάλι, πίσω από τη δισυπόστατη εκκλησία του Ταξιάρχη και της Ευαγγελίστριας, είναι ο προορισμός σου. Σε αυτό το παραθαλάσσιο ταβερνάκι θα δοκιμάσεις την καλύτερη μανούρα, τη μυζήθρα που αντικαθιστά τη φέτα στη χωριάτικη σαλάτα και γιαούρτι με αυθεντική γεύση. Τα συγχαρητήρια θα δώσεις στον δραστήριο ιδιοκτήτη Νίκο Φραντζέσκαρο -μία από τις πιο ευγενικές φυσιογνωμίες στο νησί- καθώς όλα τα τυριά είναι παραγωγής του.
Για ρακές και τσίπουρα μέχρις εσχάτων, αλλά και εξαίσια μαγειρευτά από την κυρία Μενεγάκη, θα πας στο Λεωνίδα στο Κάστρο.

 Η Σίφνος συγκαταλέγεται στα δημοφιλέστερα νησιά του Αιγαίου, φιλοξενεί πάμπολλους τουρίστες κάθε χρόνο, κι όμως δεν έχει χάσει καθόλου απ’ τη γραφικότητά της. Διαθέτει καταπληκτικές παραλίες και αξιοθέατα, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για ασύγκριτη διαμονή, εστιατόρια και ταβέρνες με εξαιρετικό φαγητό, ενοικιάσεις αυτοκινήτων και μαγαζιά για διασκέδαση. H Σίφνος σύμφωνα με την μυθολογία θεωρείται το νησί του Απόλλωνα και γι΄ αυτό o Ολύμπιος Θεός την στόλισε με αμέτρητες ομορφιές. Λευκά κυκλαδίτικα σπίτια σμίγουν σε στενά σοκάκια με γραφικά ξωκλήσια και εκκλησίες που ξεπερνούν τις 200 σε αριθμό. Οι πήλινες καμινάδες (φλάροι) εγχώριας κεραμικής νοοτροπίας, μαρτυρούν με την πρώτη ματιά στον επισκέπτη την συνέχεια μιας πανάρχαιας  τέχνης, της αγγειοπλαστικής. Ντόπιες σπεσιαλιτέ μαγειρεμένες σε σιφνέικα πήλινα σκεύη σας περιμένουν στη πατρίδα του διάσημου μάγειρα και ζαχαροπλάστη Τσελεμεντέ.

Εκδηλώσεις

 Όπως στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου έτσι και στην Σίφνο τα πανηγύρια με τις ιδιαίτερες τοπικές και παραδοσιακές τους εκδηλώσεις είναι πολλά:  Μάιο ή Ιούνιο λόγω κινητής εορτής είναι της Αναλήψεως που γιορτάζει η πολιούχος της Σίφνου, η Παναγία Χρυσοπηγή! Στις 13 Ιουνίου, του Ελισσαίου . Στις 12 Ιουλίου Του Ταξιάρχη στην ομώνυμη εκκλησία στο Βαθύ. Στις 17 Ιουλίου της Αγίας Μαρίνας στην ομώνυμη εκκλησία στο Φλάμπουρο ενώ στις 19 Ιουλίου είναι  του Προφήτη Ηλία στον Αϊ Νηλιά τον αψηλό. Στις 26 Ιουλίου του Αγίου Παντελεήμονα στον Αϊ  Πολύκαρπο στη Χερρόνησο, στις 14 ή 16 Αυγούστου  της Παναγίας, στην Πλατάνισσα , στις 28 Αυγούστου του Αϊ Γιάννη  ενώ στις 31 Αυγούστου του Αγίου Συμεών . Στις 5 Σεπτεμβρίου του Ταξιάρχη στην ομώνυμη εκκλησία στο Βαθύ, στις 6 Σεπτεμβρίου του Αγίου Σώζοντος στον Αϊ Σώστη στα Μεταλλεία, στις 7 Σεπτεμβρίου το Γενέθλιο της Θεοτόκου ,στις 13 Σεπτεμβρίου του Τιμίου Σταυρού στο Σταυρό του Φάρου και στις 15 Σεπτεμβρίου του Αγίου Νικήτα στην ομώνυμη εκκλησία στο Σελάδι.

 Πώς θα φτάσετε

 Ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι του Πειραιά.
Τηλ. Λιμεναρχείου Πειραιά: (+30) 210 4226000-4, 210 4511310-17

Χρήσιμα Τηλέφωνα

 Λιμεναρχείο Σίφνου: (+30) 22840 33617
Αστυνομία Σίφνου: (+30) 22870 31210
Ιατρείο Σίφνου: (+30) 22840 31315
ΚΤΕΛ Σίφνου: (+30) 22840 31925Συχνά λεωφορεία προς όλα τα χωριά του νησιού. Καινούριο ασφαλτωμένο οδικό δίκτυο.

Aναρτήθηκε από:blue-hornet team