Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Η Βάλερι Έιμος σε καταυλισμούς Σύρων προσφύγων στην Τουρκία

Η επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Βάλερι Έιμος, έφθασε την Παρασκευή στην Τουρκία, προκειμένου να μεταβεί σε καταυλισμούς που δημιουργήθηκαν για να φιλοξενήσουν χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες.
Όλο και περισσότεροι Σύροι πρόσφυγες περνούν στην Τουρκία τις τελευταίες ημέρες μετά τις επιδρομές των κυβερνητικών δυνάμεων στη συνοικία της Χομς, Μπάμπα Αμρ.

Αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι η Έιμος θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στην Άγκυρα.

Η Έιμος πρόκειται στη συνέχεια να πραγματοποιήσει σύντομη επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με το υπουργείο.

Στη διάρκεια της επίσκεψής της στη Συρία, η Β.Έιμος δήλωσε σοκαρισμένη από την εικόνα που συνάντησε στην Μπάμπα Αμρ και ζήτησε να πληροφορηθεί τι συνέβη στους κατοίκους της, οι οποίοι άντεξαν την στρατιωτική πολιορκία προτού οι αντικαθεστωτικοί αποσυρθούν από εκεί πριν από μια εβδομάδα.

Περίπου 1.200 Σύροι είναι εγγεγραμμένοι στους καταυλισμούς, οι οποίοι στήθηκαν για να τους προσφέρουν καταφύγιο στη νότια επαρχία της Τουρκίας, Χατάι, ύστερα από την άφιξη περίπου 800 προσφύγων την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών.

Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν ότι οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν έναν πολίτη σε επιδρομή τους σε συνοικία της Δαμασκού.

«Allahu Akbar» (Ο Θεός είναι μεγάλος) ήταν το σύνθημα που ακουγόταν από τα σπίτια της συνοικίας στη διάρκεια της νύχτας.

Οι δυνάμεις ασφαλείας βγήκαν στους δρόμους και πυροβόλησαν τον 30χρονο Μ.Σαραϊτζί στην πλάτη, την ώρα που περίμενε ένα λεωφορείο, αναφέρει ανακοίνωση.

Η κηδεία του θύματος είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι στην περιοχή Κφαρ Σουσέχ, αναφέρει ανακοίνωση των ακτιβιστών.
πηγή:tanea.gr