Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Αμοργός-η ομορφιά του απέραντου γαλάζιου!

«Ήθελα να ‘μουνα πουλί χρυσές φτερούγες να ‘χα, στην Αμοργό να πέταγα για μια στιγμή μονάχα…».
Ο λόγος για ένα από τα πιο πολυτραγουδισμένα ελληνικά νησιά με ζωντανή παράδοση και ζηλευτά έθιμα σε πείσμα των καιρών. Η Αμοργός είναι μια στενή λωρίδα γης που βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο του Αιγαίου με επιφάνεια μόλις 121 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Είναι ένα βραχώδες και κάπως πιο απομακρυσμένο νησί με μιαν ακαταμάχητη όμως γοητεία.
 Πώς θα φτάσετε
Τα δρομολόγια για το νησί ξεκινούν είτε από τον Πειραιά είτε από τη Ραφήνα. Η διάρκεια του ταξιδιού με το συμβατικό καράβι είναι γύρω στις 7 με 9 ώρες, ενώ με το ταχύπλοο είναι γύρω στις 4 με 5 ώρες. Το νησί διαθετεί δυο λιμάνια, τα Κατάπολα και την Αιγιαλή. Μεταξύ τους απέχουν περίπου 25 χιλιόμετρα.
Στα αμοργινά σοκάκια
 Φτάνοντας στο νησί η Χώρα βρίσκεται περίπου στη μέση ανάμεσα στα δύο λιμάνια απέχοντας λίγο παραπάνω από αυτό στην Αιγιαλή. Είναι χτισμένη στη μια πλευρά του όρους του Προφήτη Ηλία σε ύψος 65 μέτρων. Το χαρακτηριστικό της είναι πώς δεν είναι ορατή από τη θάλασσα εξαιτίας των συχνών επιδρομών από τους πειρατές την περίοδο της αρχαιότητας. Θα μπορέσετε να αγναντέψετε στο διπλανό λόφο ακριβώς τους χαριτωμένους ανεμόμυλους που υποτάσσονται στο φύσημα του αέρα.
 Ξεκινώντας να περπατάτε στα πλακόστρωτα δρομάκια, ανάμεσα στα ολόλευκα σπίτια και στα διώροφα αρχοντικά, θα νιώσετε αμέσως την φρεσκάδα και την αέρινη αύρα των κυκλαδίτικων νησιών. Όλα τα σοκάκια οδηγούν στη μεγάλη κεντρική πλατεία «τη Λόζα», όπου μπορείτε να χαρείτε τη φυσική δροσιά του ευκαλύπτου που βρίσκεται εκεί. Στον κεντρικό δρόμο της Χώρας θα εντυπωσιαστείτε από τον Πύργο του Γαβρά, ένα αρχοντικό βενετσιάνικης κατασκευής. Σήμερα, φιλοξενεί αρχαιολογικά ευρήματα από διάφορες ανασκαφές, λειτουργώντας ως  Αρχαιολογικό Μουσείο.
 Σίγουρα θα σας πάρει η μυρωδιά από το θυμάρι που στριφογυρίζει στον αέρα ενώ θα γεμίζει η ματιά σας με τα όμορφα λουλούδια και τις γλάστρες στα σπίτια που θα προσπερνάτε. Είναι σαν μικρά έργα τέχνης σε κάθε γωνιά του νησιού. Να έχετε οπωσδήποτε μαζί σας φωτογραφική μήχανη για να απαθανατίσετε υπέροχες εικόνες.
 Θα δείτε ανθρώπους ιδιαίτερα ζεστούς που κουβαλάνε τη ζωντάνια και την αυθεντική έκφραση της μουσικής. Πιθανόν, να ακούσετε από μακρυά κάποιο βιολί και κάποιο λαούτο να συνοδεύουν μια φωνή που τραγουδά τον έρωτα και τους καημούς του. Και αν είστε τυχεροί, ίσως «κλέψετε» λίγο από το κέφι που πλημμυρίζει τον τόπο, σ’ ένα από αυτά τα περίφημα αυτοσχέδια γλέντια που ξέρουν να κάνουν μόνο οι Αμοργιανοί.
Περιπλανώμενοι στο νησί…
Ένα από τα πρώτα μέρη που πρέπει να πάτε είναι το βυζαντινό μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας. Είναι η προστάτιδα του νησιού και το μοναστήρι βρίσκεται στη νότια πλευρά του σε υψόμετρο 300 μέτρων. Είναι γαντζωμένο κυριολεκτικά πάνω σε απόκρυμνα βράχια. Είναι ορατό από τη θάλασσα και από μακρυά έτσι όπως χτυπάει το έντονο φως επάνω του, κάνει εκπληκτική αντίθεση με το καφέ και το γκρίζο των βράχων. Θυμίζει όαση στην έρημο. Στο μοναστήρι φυλάσσονται πολλά ιστορικά κειμήλια, σπάνιες εικόνες και χειρόγραφα.
 Κοντά στα Κατάπολα βρίσκονται τα χωριά Ξυλοκερατίδι και Ραχίδι που προσφέρονται για ωραίες βόλτες σε ένα τοπίο γραφικό. Τους καλοκαιρινούς μήνες σφύζουν από ζωή τόσο την ημέρα όσο και το βράδυ. Εδώ, υπάρχουν πολλές καφετέριες και μπαράκια για τις νυχτερινές σας αποδράσεις. Πάνω απο τα Κατάπολα βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Μινώας, μιας από τις αρχαιότερες πόλεις του νησιού.
 Στη βόρεια πλευρά του νησιού θα βρείτε την Αιγιαλή και τα γύρω χωριά. Όλοι οι οικισμοί φοράνε τις άσπρες φορεσιές τους και περιμένουν με αγωνία να τους ανακαλύψετε. Στη Λαγκάδα θα χαζέψετε τα ήσυχα γαϊδουράκια που θα συναντήσετε στο δρόμο ενώ στον Ποταμό θα μείνετε εκστατικοί με το ηλιοβασίλεμα που θα δείτε.
 Όσο ανεβαίνετε θα νιώσετε σαν να ενώνεται ξαφνικά η γη και το απέραντο γαλάζιο του ουρανού. Στα Θολάρια με τις υπέροχες καμάρες, θα συναντήσετε τις γυναίκες του χωριού σαν τους καλύτερους ζωγράφους να σχεδιάζουν περίτεχνα λουλούδια από ασβέστη στις αυλές και στα δρομάκια. Σίγουρα, η μυρωδιά από το ζυμωτό ψωμί θα σας γαργαλάει γλυκά τη μύτη κάνοντας τη κοιλιά σας να γουργουρίζει.
 Ακρογιαλιές και περιπατητικά μονοπάτια
Το νησί έχει πολλές και όμορφες παραλίες με καταγάλανα διάφανα νερά, οι περισσότερες όμως απαιτούν περπάτημα λόγω της κάπως πιο δύσκολης πρόσβασής τους με το αυτοκίνητο. Προμηθευτείτε καπέλο, γυαλιά ηλίου και ένα μπουκαλάκι δροσερό νερό να σας ξεδιψάσει. Η παραλία του Μούρου είναι από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες στη νότια μεριά του νησιού με δυο υποθαλάσσιες σπηλιές.
 Κάτω από το μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας βρίσκεται η παραλία της Αγίας Άννας με ψιλό βότσαλο και άμμο. Κοντά στα Κατάπολα υπάρχουν αρκετές παραλίες κυρίως με άμμο όπως είναι το Μαλτέζι, οι Άγιοι Σαράντα και πιο βραχώδεις όπως οι Πλάκες και ο Άγιος Παντελεήμονας.
 Για τους ρομαντικούς συνιστούμε ανεπιφύλακτα τη βόλτα με καϊκι από την πανέμορφη ακτή του Αγίου Παύλου κοντά στην Αιγιαλή, ακριβώς απέναντι στο ακατοίκητο νησάκι της Νικουριάς. Θα ανακαλύψετε δύο καταπληκτικές ήσυχες ακρογιαλιές που προσφέρονται για χαλάρωση και ηρεμία.
Αν είστε λάτρεις της πεζοπορίας ρωτήστε τους ντόπιους να σας κατατοπίσουν, καθώς σε όλη την Αμοργό είναι διάσπαρτα πολλά μονοπάτια και υπέροχες διαδρομές. Έτσι θα έχετε την ευκαιρία να δείτε παντού πληθώρα από βότανα και αγριολούλουδα. Όλες οι διαδρομές καταλήγουν είτε σε χωριά είτε σε μνημεία ιστορικού ενδιαφέροντος.
 Εδέσματα και ξεκούραση
Η τοπική κουζίνα θα σας μείνει αξέχαστη γιατί συνδυάζεται μοναδικά η νοστιμιά των εκλεκτών πιάτων με τη φιλοξενία και την προθυμία των κατοίκων. Στο «Πανόραμα», στα Θολάρια θα γευτείτε το περίφημο πατατάτο (κατσίκι στο φούρνο με ντομάτα και μυρωδικά), κολοκυθόπιτα, κοφτό (αρνί γεμιστό με ρύζι και μυρωδικά) και εξαιρετική ρακή με βότανα. Στο «Λιοτρίβι» στη Χώρα θα ευχαριστηθείτε μελιτζάνα με μοσχάρι, ντομάτα και ψητή φέτα στο φούρνο. Στο «Λιμάνι της κυρά Κατίνας» στην Αιγιαλή απολαύστε φρέσκο ψάρι και αμοργιανή τυρόπιτα.
 Να δοκιμάσετε οπωσδήποτε το ντόπιο κρασί και φυσικά την περίφημη ψημένη ρακή, η οποία παρασκευάζεται βράζοντας μέσα σε ζάχαρη και κανέλα. Η Αμοργός διαθέτει το μονοπώλιο μιας και είναι το μόνο μέρος που την παράγει. Για επιδόρπιο να ζητήσετε τα γλυκά λαχταριστά ξεροτήγανα.
Για τη διαμονή σας οι πιο πολλές επιλογές βρίσκονται στα Κατάπολα και την Αιγιαλή. Σίγουρα είναι ιδανικό ορμητήριο αυτές οι περιοχές για να μπορέσετε να γυρίσετε όλο το νησί. Το Aegean Hotel of Amorgos βρίσκεται στα Κατάπολα και αποτελεί έναν πολύ καλό συνδυασμό ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών και τιμής. Είναι ένα παραδοσιακό κτιριακό συγκρότημα με κομψά καταλύματα. Μια εξαιρετική επιλογή είναι και το ξενοδοχείο Vigla, το οποίο βρίσκεται στα Θολάρια. Προσφέρει ένα άνετο και φιλικό περιβάλλον κάνοντας τη διαμονή σας μια ευχάριστη εμπειρία.
 Η Αμοργός σ’ ένα σκληρό τοπίο μοιάζει με ζωγραφιά σκαλωμένη επάνω στα βράχια. Είναι όμορφη και επιβλητική. 

 Σας καλεί να περπατήσετε σε σοκάκια φιδογυριστά, να ανταμώσετε πρόσωπα χαμογελαστά και να έρθετε αντιμέτωποι με το εκτυφλωτικό φως της κυκλαδίτικης μαγείας. Ενώ θα απομακρύνεστε ίσως γυρίζει ένας στίχος στο μυαλό σας σφηνωμένος από το στόμα κάποιου πλανόδιου Αμοργιανού μουσικού, «Αμοργιανό μου πέραμα, να ‘χεις καλό ξημέρωμα..»
blue-hornet team