Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Τα Μυστικά της Ζυγαριάς

Η ζυγαριά αποτελεί ένα σημαντικό σύμμαχο στην προσπάθειά μας να χάσουμε κιλά ή να διατηρήσουμε το βάρος μας, ενώ κάποιες άλλες φορές γίνεται εχθρός που μας χαλάει τη διάθεση.

Ερωτήσεις όπως "κάθε πότε πρέπει να ζυγίζομαι" ή αν "παίζει ρόλο η ώρα", απασχολούν πολλούς από εμάς.
Ελάτε λοιπόν να μάθουμε τί μυστικά κρύβει η ζυγαριά, απαντώντας στις παρακάτω ερωτήσεις.
Πόσο συχνά πρέπει να ζυγιζόμαστε;
Το σωστό είναι να ζυγιζόμαστε μία φορά την εβδομάδα.
Καλό θα ήταν να αποφεύγεται να γίνεται η μέτρηση στην αρχή και στο τέλος της εβδομάδας, αλλά και μετά από μια βραδινή έξοδο για φαΐ, μιας και σ' αυτή την περίπτωση μπορεί να παρατηρηθεί μικρή κατακράτηση.
Για τον ίδιο λόγο, οι γυναίκες που βρίσκονται λίγο πριν και κατα τη διάρκεια της περιόδου θα πρέπει να αποφεύγουν τη ζυγαριά.
Ποιά είναι η κατάλληλη ώρα για να ζυγιστούμε;
Η ιδανική ώρα για να ανέβουμε στη ζυγαριά είναι αμέσως μετά το πρωινό μας ξύπνημα και αφού πρώτα έχουμε πάει τουαλέτα.
Μην ξεχνάτε ότι το βάρος μας επηράζεται από τις τροφές που έχουμε καταναλώσει, από το αν έχουμε πιει νερό ή όχι, αλλά και από την εξωτερική θερμοκρασία του σώματος.
Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, το σωματικό μας βάρος μπορεί μεταβληθεί από δύο εώς τρία κιλά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε να ζυγιζόμαστε συχνά και πολλές φορές την ημέρα;
Η συνεχής μέτρηση του βάρους προκαλεί άγχος, που πολλές φορές μπορεί να μας απογοητεύσει, να μας χαλάσει τη διάθεση ή ακόμη και να μπλοκάρει την προσπάθειά μας να χάσουμε κιλά.
Καλό είναι να επικεντρώνεστε στο τί τρώτε, προσθέτοντας μια ώρα καθημερινής ήπιας γυμναστικής στο πρόγραμμά σας.
Άλλωστε υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που ενώ άλλαζαν διαρκώς νούμερα ρούχων, η ζυγαριά έδειχνε μόλις ένα με δύο κιλά πιο κάτω.
Είναι ικανή από μόνη της η ζυγαριά να δώσει μια πλήρη εικόνα του σωματικού μας βάρους;
Εκτός από το σωματικό μας βάρος, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε και τον Δείκτη Μάζας Σώματος μας, δηλαδή το εύρος του σωματικού βάρους στο οποίο θα έπρεπε ιδανικά να κυμαινόμαστε.
Χρειάζεται να μετράμε και την περίμετρο της μέσης μας;
Οπωσδήποτε θα πρέπει να γίνεται μέτρηση της περιμέτρου της μέσης, μιας και αποτελεί σημαντική πρόβλεψη διαφόρων προβλημάτων υγείας, όπως καρδιαγγειακά.
Τοποθετήστε μια ταινία μέτρησης γύρω από τη μέση σας περίπου στο ύψος του αφαλού και μετρήστε κατά την εκπνοή με χαλαρή κοιλιά.
Αν η μέτρηση δείχνει μεγαλύτερη από 102 εκατοστά για τους άντρες ή 88 εκατοστά για τις γυναίκες, τότε είναι απαραίτητη η απώλεια βάρους.
Αν πάλι η περίμετρος της μέσης σας είναι μεγαλύτερη από 94 εκατοστά για τους άντρες ή 80 εκατοστά για τις γυναίκες, θα πρέπει να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή σας.