Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Ποιες είναι οι τροφές που πρέπει να τρώει μια έγκυος;

Οι διατροφικές συνήθειες είναι πολύ σημαντικές για την υγεία όλων μας, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για έγκυες γυναίκες.
Τι πρέπει να προσέχει μια μέλλουσα μαμά; Τι πρέπει να τρώει και ποια θρεπτικά συστατικά έχει ανάγκη ο οργανισμός της ώστε να προστατεύεται η ίδια αλλά και να αναπτύσσεται ομαλά το έμβρυο; Η ποιότητα, λοιπόν, είναι αυτή που μετράει και σίγουρα όχι η ποσότητα...
1. Φολικό οξύ (ή φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β9): Οι έγκυες γυναίκες, καθώς και αυτές που θέλουν να μείνουν, χρειάζονται υψηλότερα επίπεδα φολικού οξέως. Τα οφέλη του είναι τα εξής: Βοηθάει στην ομαλή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου και προλαμβάνει τυχόν νευρικές διαταραχές, όπως η δισχιδής ράχη. Τροφές που έχουν υψηλές ποσότητες φυλλικού οξέως είναι οι ακόλουθες: φακές, σπανάκι, σπαράγγια και φασόλια μαυρομάτικα.
2. Πρωτείνη: Έρευνες απέδειξαν ότι η πρόσληψη πρωτείνης είναι πάρα πολύ σημαντική για τις εγκύους. Πρωτείνη δε σημαίνει απαραίτητα και κρέας, αφού καλές ποσότητες παρέχουν επίσης τα γαλακτοκομικά, η σόγια και τα όσπρια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προτείνει στις έγκυες γυναίκες να προσλαμβάνουν το 6% των ημερήσιων θερμίδων τους από εκεί.
3. Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία: Το σώμα μιας εγκύου έχει μεγάλη ανάγκη από βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Μια σωστή διατροφή περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία λαχανικών και φρούτων, ώστε να λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός ο δικός σας αλλά και του εμβρύου. Επιλέξτε φρούτα και λαχανικά εποχής. Προτιμήστε τα βιολογικά προιόντα.
Είναι επίσης σημαντικό να ενισχύσετε τον οργανισμό σας με extra σίδηρο, για αυτό και καλό θα ήταν να σας χορηγήσει ο γιατρός σας τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής, τα οποία θα σας βοηθήσουν να παράγετε περισσότερο αίμα. Τροφές (εκτός του κρέατος) που είναι πλούσιες σε σίδηρο είναι οι φακές, το σπανάκι και τα μαρούλια σε σκούρο χρώμα, τα αποξηραμένα φρούτα και οι αγκινάρες.