Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

“Έξυπνες” ψηφιακές πόλεις… τα Τρίκαλα και το Ηράκλειο Κρήτης!

Δύο ελληνικές πόλεις δίνουν το τεχνολογικό παράδειγμα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τα Τρίκαλα αρχικά και το Ηράκλειο πρόσφατα κερδίζουν την παγκόσμια αναγνώριση.
Οι φορείς του δήμου συνεργάζονται «ψηφιακά»… και κάνουν θαύματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών! Οι «έξυπνες πόλεις» είναι γεγονός εδώ και δυο χρόνια στην Ελλάδα, με τις νέες τεχνολογίες να πρωταγωνιστούν στα Τρίκαλα (e-trikala.gr) και το Ηράκλειο Κρήτης (heraklion.gr). Και όμως, δεν πληρώνουν λογαριασμούς της ΔΕΗ, προσφέρουν δωρεάν ασύρματο δίκτυο, «ενώνουν» τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και δίνουν ένα τέλος στις ουρές των ΚΕΠ. Ο Κώστας Μοχιανάκης, προϊστάμενος Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Δήμου Ηρακλείου, ο Θανάσης Μπαλλής, υπεύθυνος στη διαχείριση Ευρωπ. Προγραμμάτων στα Τρίκαλα και ο Γιώργος Βάλλας, υπεύθυνος ανάπτυξης του e-trikala μιλούν στο flowmagazine.gr για τις πρωτοβουλίες των δήμων τους και την παγκόσμια αναγνώρισή τους…

Έδωσαν το παράδειγμα στο εξωτερικό…
Το Ηράκλειο αλλά και τα Τρίκαλα βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια μέσα στις 21 πιο «έξυπνες» πόλεις του κόσμου σύμφωνα με τον οργανισμό Ιntelligent Community Forum! Πολλές πόλεις του εξωτερικού είναι υποδεέστερες «ψηφιακά», γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι οι πέντε καλύτερες «ψηφιακές πόλεις» του κόσμου ήταν πρωτεύουσες. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο πληροφορικής του δήμου Ηρακλείου, κ. Μοχιανάκη: «Το Ριο ντε Τζανέιρο ήταν μέσα στη λίστα… μαζί με το Ηράκλειο Κρήτης! Καταλαβαίνετε ότι δεν αποτελούν δυο συγκρίσιμες περιοχές και όμως τα καταφέραμε να αποτελέσουμε παράδειγμα προς μίμηση με δωρεάν υπηρεσίες».
 Δεκάδες υπηρεσίες… προς όφελος του πολίτη!
Η «Ψηφιακή Πόλη» είναι μια εντελώς διαφορετική πόλη, αλλά όχι ουτοπική. Δεν ταλαιπωρεί τους πολίτες  με τη γραφειοκρατία, τους δίνει βήμα για να βελτιώσουν τις γειτονιές τους και προσφέρει άμεση βοήθεια σε θέματα υγείας. Σκοπός της δεν είναι άλλος από το να εξυπηρετήσει τον πολίτη μέσα από τις νέες τεχνολογίες και παράλληλα να διευκολύνει τη δουλειά των δήμων. Ο δήμος Ηρακλείου Κρήτης προσφέρει 163 υπηρεσίες μέσω ηλεκτρονικής πύλης, με τον πολίτη να μπορεί να υποβάλλει 30 ειδών αιτήσεις και ηλεκτρονικές πληρωμές μέσα από το ίντερνετ. Παράλληλα, το e-trikala καταφέρνει να κινείται μέσα από το σύστημα τηλε-πρόνοιας και να προσφέρει ασύρματο δίκτυο μέσα από 35 κόμβους!
«O πολίτης αισθάνεται ότι ανήκει σε ένα σύστημα που τον εξυπηρετεί ουσιαστικά. Πολλοί το παρομοιάζουν με το σύστημα ΔΙΑΣ των τραπεζών, αφού κάθε πολίτης μπορεί να κάνει ανάληψη από κάθε ΑΤΜ ανεξαρτήτως τράπεζας. Έτσι, νιώθει ότι είναι πελάτης ενός τραπεζικού συστήματος και όχι μιας τράπεζας!».
Δωρεάν εξετάσεις υγείας μέσω bluetooth!
Στείλτε τις εξετάσεις ηλεκτρονικά στο γιατρό σας… από το κρεβάτι! Πρόκειται για ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ, το οποίο δίνει την ευκαιρία σε κάθε ασθενή με προβλήματα στη μετακίνηση να εξεταστεί «ηλεκτρονικά» από διάφορα νοσοκομεία της περιοχής. Υπάρχουν εξειδικευμένες συσκευές, είτε για το ζάχαρο, είτε για την καρδιά, που στέλνουν μέσω blootooth τα αποτελέσματα στο κινητό και στη συνέχεια στο κοντινό νοσοκομείο ή στο γιατρό σας. «Κάθε ασθενής χωρίς να σηκωθεί από το κρεβάτι και χωρίς να ταλαιπωρηθεί μπορεί να ενημερώσει το γιατρό του για την κατάσταση της υγείας του ή να καλέσει άμεσα τη “Βοήθεια στο σπίτι”», αναφέρει ο υπεύθυνος ανάπτυξης του e-trikala Γιώργος Βάλλας.
Ασύρματο δίκτυο… σε δημόσια μέρη!
Κυρίως οι νέοι αλλά και οι επιχειρηματίες που πρέπει να ελέγχουν συχνά τα email τους χρησιμοποιούν καθημερινά το δωρεάν ασύρματο δίκτυο. Στο κέντρο του Ηρακλείου και την παραλιακή ζώνη αλλά και μέσα από τους 35 κόμβους των Τρικάλων, κάθε πολίτης μπορεί να απολαύσει ασφαλή περιήγηση στο ίντερνετ. Πέρα από τον απλό επισκέπτη, μπορείτε να προμηθευτείτε και κωδικό-username με την ταυτότητά σας για να μπορείτε να κινείστε με μεγαλύτερη ευελιξία. Σήμερα, στα Τρίκαλα έχουν μοιραστεί περίπου 16.000 κωδικοί από το 2004, ενώ παράλληλα στο Ηράκλειο το ασύρματο δίκτυο θα επεκταθεί και στις πλατείες των χωριών μέχρι τις αρχές του χρόνου.
 Ηλεκτρονικό ΚΕΠ δίνει τη λύση στην αναμονή
Από το 2008 και μετά, η Κρήτη αλλά και τα Τρίκαλα ξέφυγαν από το ζήτημα της μηχανοργάνωσης και κατέφυγαν στην παροχή εξυπηρέτησης κατευθείαν μέσα από τα ψηφιακά μέσα. Από τον Καλλικράτη και μετά, όλα τα δημοτολόγια μεταφέρθηκαν στον κεντρικό δήμο και οι άνθρωποι από τα χωριά βρήκαν τη λύση στο διαδίκτυο… αφού αντιμετώπιζαν θέματα μετακίνησης. «Αν χρειάζεται ο πολίτης κάποιο πιστοποιητικό, δεν χρειάζεται να περιμένει με τις ώρες στις ουρές των ΚΕΠ. Μπορεί να στείλει την ανάλογη αίτηση από το σπίτι του μέσω της ηλεκτρονικής πύλης και το πιστοποιητικό θα έρθει στο σπίτι του μέσω ταχυδρομείου».
Ακόμα και αν το ηλεκτρονικό ΚΕΠ στα Τρίκαλα έχει μείνει στάσιμο εδώ και δυο χρόνια, σύμφωνα με το Θανάση Μπαλλή, υπεύθυνο στη διαχείριση Ευρωπ. Προγραμμάτων, ο πολίτης δεν μπορεί να έχει αντιληφθεί το πόσο μπορεί να βοηθήσει η ψηφιακή τεχνολογία στην εξυπηρέτηση του. «…πολλοί έχουν άγνοια των δυνατοτήτων που προσφέρει το e-trikala. Ειδικά μετά την ενοποίηση των δήμων, για ποιο λόγο να κατέβει κάποιος από το χωριό για ένα χαρτί ή για μια εξέταση, αφού μπορεί να το κάνει και από το σπίτι του;» μας εξηγεί χαρακτηριστικά.
 Δίκτυο οπτικών ινών συνδέει τα δημόσια κτίρια
Εδώ και μερικά χρόνια, τα δημόσια κτίρια και οι υπηρεσίες του Ηρακλείου και των Τρικάλων δεν έχουν τηλέφωνα… αλλά εσωτερική επικοινωνία. Πρόκειται για 30 χλμ οπτική ίνα στα Τρίκαλα και 75 χλμ στο Ηράκλειο, η οποία συνδέει δεκάδες κτίρια του δήμου αλλά και σχολεία-πανεπιστήμια μεταξύ τους. Ειδικότερα, υπάρχουν 40 συνδεδεμένα κτίρια και 120 κτίρια στις ανάλογες τοποθεσίες, τα οποία μπορούν να επικοινωνήσουν ακόμα και αν βρίσκονται 3 χλμ μακριά.
*Στο Ηράκλειο Κρήτης, αναμένεται να εγκριθεί το πρόγραμμα πολιτικής προστασίας, που σε περίπτωση σεισμού προσφέρει εσωτερική επικοινωνία στην αστυνομία και την πυροσβεστική. Παράλληλα, στα σκαριά βρίσκεται και το πρόγραμμα για το κυκλοφοριακό, που θα ενημερώνει τους πολίτες για τις ελεύθερες θέσεις πάρκινγκ, τα κυκλοφοριακά προβλήματα προς το κέντρο και τις στάσεις των λεωφορείων.
**Το e-trikala σχεδιάζει να ενσωματώσει κάποιο πρόγραμμα τηλε-εκπαίδευσης, που θα διδάσκει τους φοιτητές από το σπίτι με υλικό από το πανεπιστήμιο. Αναμένεται να πραγματοποιούνται και τηλε-διασκέψεις μεταξύ καθηγητών και φοιτητών.
flowmagazine.gr