Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Πίτσα µαργαρίτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Από τις πιο αγαπημένες πίτσες, η μαργαρίτα είναι μια επιλογή για το πάρτι μικρών και μεγάλων.

Υλικά 

1/2 δόση ζύμη για πίτσα
 6 ντομάτες ξεφλουδισμένες, χωρίς σπόρους
 3 κ.σ. ελαιόλαδο
 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
 1½ φλ. τσαγιού τριμμένη μοτσαρέλα
 1/2 φλ. τσαγιού φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού ψιλοκομμένα
 1 κ.γλ. αλάτι
 φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 1 φλ. τσαγιού παρμεζάνα τριμμένη
 1 κ.σ. καλαμποκάλευρο για το ταψί

Εκτέλεση 

Κόβουμε τις αποφλοιωμένες ντομάτες σε κυβάκια και τις αφήνουμε λίγο σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν. Τις βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο, το μισό βασιλικό και το σκόρδο. Ανακατεύουμε πολύ καλά και το αφήνουμε στην άκρη. Ανοίγουμε το φύλλο της ζύμης σε αλευρωμένη επιφάνεια με 35 εκ. διάμετρο. Πασπαλίζουμε τη λαμαρίνα με το καλαμποκάλευρο. Στρώνουμε μέσα το φύλλο. Απλώνουμε το μείγμα ντομάτας με κουτάλι. Πασπαλίζουμε με τη μοτσαρέλα. Σε προθερμασμένο φούρνο στους 230°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, τοποθετούμε την πίτσα και ψήνουμε για 15΄-20΄, μέχρι να ροδίσει καλά. Μόλις τη βγάλουμε από το φούρνο πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και τον υπόλοιπο βασιλικό.

μερίδες 8
Χρόνος Προετοιμασίας 5 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 20 λεπτά

Βασική ζύµη για πίτσα

 Ετοιμάστε τη ζύμη που σας δίνω και φυλάξτε τη στην κατάψυξη. Έτσι θα την έχετε έτοιμη όποια στιγμή θελήσετε να φτιάξετε την αγαπημένη σας πίτσα. 

Υλικά 

 500 γραμμ. περίπου αλεύρι δυνατό (αλεύρι σταρένιο για ψωμί)

 350 ml χλιαρό νερό

 1 φακελάκι (8 γραμμ.) ξηρή μαγιά 

 1 πρέζα ζάχαρη

 4 κ.σ. ελαιόλαδο

 1½ κ.γλ. αλάτι

 1 κ.γλ. αποξηραμένα βότανα (ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι) προαιρετικά 

Εκτέλεση

 Σε μπολ ανάδευσης βάζουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο (και τα βότανα προαιρετικά). Ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά. Αφήνουμε 5΄-10΄ να αφρίσει η επιφάνεια, δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά. Λίγο λίγο ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι ανακατεύοντας με κουτάλι. Όταν η ζύμη αρχίσει να μαζεύει με την προσθήκη του αλευριού, τη μαζεύουμε σε μπάλα με το χέρι. Την αδειάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε για 5΄-10΄ με δυνατές κινήσεις με τις άκρες των δαχτύλων. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, ελαστική και εύπλαστη. Λαδώνουμε ελαφρά ένα βαθύ μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη. Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου μία ώρα σε ζεστό μέρος. Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια. Φτιάχνουμε 2 πίτσες με διάμετρο 30-35 εκ. η καθεμία. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης είτε με τις άκρες των δαχτύλων πιέζοντας με κυκλικές κινήσεις σε αλευρωμένη επιφάνεια, είτε με πλάστη αν θέλουμε να γίνει πιο λεπτή και πιο τραγανή. Πασπαλίζοντας το ταψάκι με λίγο καλαμποκάλευρο πετυχαίνουμε πιο τραγανή κρούστα στο κάτω μέρος της πίτσας. Διατηρείται στο ψυγείο για τρεις μέρες καλυμμένη με μεμβράνη και δύο μήνες στην κατάψυξη.

 

μερίδες 2
Χρόνος Προετοιμασίας 15 λεπτά