Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Red Bull Stratos: Το μεγαλύτερο αερόστατο του κόσμου έτοιμο για μια ιστορική αποστολή!

ROSWELL (Νέο Μεξικό) - Το τελευταίο δελτίο καιρού αναφέρει πως η Δευτέρα 8 Οκτωβρίου εξακολουθεί να είναι η πιο πιθανή μέρα για την διεξαγωγή της αποστολής του Felix Baumgartner Red Bull Stratos.
Την 1η Οκτώβρη ο μετεωρολόγος Don Day προέβλεψε ότι η ανατολική και νοτιοανατολική κατεύθυνση του ψυχρού μετώπου προς τα Βραχώδη Όρη αναμένεται να φέρει ψυχρές θερμοκρασίες στην περιοχή του Roswell, αλλά υπάρχει και η πιθανότητα για χαμηλά σύννεφα.
"Ο συγχρονισμός αυτών των ψυχρών μετώπων θα είναι κρίσιμος, καθώς τα χαμηλά σύννεφα, η υγρασία και ο ισχυρός άνεμος θα σχετίζονται με κάθε μέτωπο", δήλωσε ο Day τη Δευτέρα, αξιολογώντας την επίδραση του καιρού στην προσπάθεια του Baumgartner να γράψει ιστορία με την υπερηχητική ελεύθερη πτώση από υψόμετρο 36.576 μέτρων. "Υπάρχει πιθανότητα ο συγχρονισμός των μετώπων να αλλάξει μέσα σε 24 ώρες, αλλά αναμένουμε μεγαλύτερη σαφήνεια μέχρι την Παρασκευή."
"Είμαι έτοιμος", δήλωσε ο Baumgartner, ο 43χρονος λάτρης της περιπέτειας από την Αυστρία που εκπαιδεύεται με την ομάδα της Red Bull Stratos για περισσότερα από πέντε χρόνια με στόχο την πραγματοποίηση του άλματος από την άκρη του διαστήματος. Οι άνεμοι πρέπει να είναι ασθενείς, λιγότερο από 3 χιλιόμετρα την ώρα, κατά την διάρκεια της εκκίνησης, επειδή το αερόστατο είναι λιγότερο από 0.0008 ίντσες παχύ – 10 φορές πιο λεπτό από ένα πλαστικό περιτύλιγμα σάντουιτς.
Οι ιδανικές καιρικές συνθήκες είναι απαραίτητες για την έναρξη, λόγω της οκτάωρης και ευαίσθητης διαδικασίας που απαιτείται για να απλωθεί και να γεμίσει με ήλιο το αερόστατο, που φτάνει σε ύψος 55 ορόφων και θα μεταφέρει τον Baumgartner και τον διαστημικό του θαλαμίσκο, βάρους 1.300 κιλών, στην στρατόσφαιρα. Το αερόστατο που είναι το μεγαλύτερο που έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ και έχει φτιαχτεί αποκλειστικά για αυτή την επανδρωμένη πτήση, κατασκευάστηκε από λωρίδες πολυαιθυλενίου υψηλής πυκνότητας. Αυτές οι λωρίδες θα κάλυπταν 40 στρέμματα εάν τις άπλωνε κανείς στο έδαφος. Όταν το αερόστατο φτάσει το υψόμετρο του άλματος, θα έχει 102 μέτρα ύψος, με διάμετρο 129 μέτρα. 
Η απογείωση στις 8 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί για τα ξημερώματα, που είναι η καλύτερη ώρα με τις ιδανικότερες συνθήκες ανέμου ώστε να αποφευχθεί το σχίσιμο της αεροστατικής σφαίρας του αερόστατου. Οχτώ ώρες πριν την απογείωση, ένα ειδικά εκπαιδευμένο 15μελές πλήρωμα θα αρχίσει να προετοιμάζεται για τη μία και μοναδική πτήση του αερόστατου. Το πλήρωμα θα αφαιρέσει προσεκτικά τα υπολείμματα και κάθε είδους βρωμιά από τον διάδρομο απογείωσης, που θα μπορούσαν να κάνουν ζημιά στο αερόστατο, προτού μια ομάδα περίπου δέκα ατόμων με βαμβακερά γάντια και προστατευτική ενδυμασία, μεταφέρει προσεκτικά το αερόστατο από το υπόστεγο και ξεκινήσει να το απλώνει πάνω σε ένα προστατευτικό στρώμα από ένα ανθεκτικό ύφασμα, το Herculite. Μία ώρα πριν την απογείωση, ο αρχηγός του πληρώματος Ed Coca θα πάρει έγκριση από τον Don Day και το Mission Control ώστε να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση και να ξεκινήσει το φούσκωμα του αερόστατου, το οποίο ξεφούσκωτο έχει βάρος 1,682 κιλά. Θα χρειαστούν περίπου 45 με 60 λεπτά για να γεμίσει το αερόστατο με ήλιο, ένα μη-εύφλεκτο αέριο το οποίο είναι πιο ελαφρύ από τον αέρα, από δύο σωλήνες που θα συνδεθούν πάνω του, ενώ μια ειδικά σχεδιασμένη σύνδεση θα κρατάει το αερόστατο στο έδαφος.
Το αερόστατο, το οποίο είναι 10 φορές μεγαλύτερο από το αερόστατο που χρησιμοποιήθηκε από τον Joe Kittinger πριν από 52 χρόνια για το ρεκόρ άλματος των 31.333 μέτρων και το οποίο ο Baumgartner θα προσπαθήσει να ξεπεράσει, στη διάρκεια της απογείωσης θα είναι ψηλό και λεπτό.
Φωτογραφίες: Joerg Mitter, Balazs Gardi, Predrag Vuckovic