Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Ένα υπέροχο κινούμενο σχέδιο σήμερα στην Google

Το σημερινό doodle αναδημιουργεί τις περιπέτειες του μικρού Νίμο, δημιουργία του Winsor McCay
Η Google γιορτάζει τα 107 χρόνια από τη δημιουργία του Winsor McCay's "Little Nemo in Slumberland",
με ένα από τα πιο εμπνευσμένα doodles που έχει παρουσιάσει ποτέ. To doodle αναπαριστά τις περιπέτειες του κεντρικού χαρακτήρα των κινουμένων σχεδίων, που πρωτοεμφανίστηκαν στις 15 Οκτωβρίου 1905 στη "New York Herald".
Η μεγάλη μορφή των κόμικ, ο McCay έκανε δυναμικές στυλιστικές καινοτομίες στις αρχές του 20ου αιώνα, επανακαθορίζοντας όσα μπορούσε να πράξει το μέσο, θέτοντας τα στάνταρντς που ακολούθησε δεκαετίες αργότερα ο Walt Disney.
Ο McCay γεννήθηκε στο Μίσιγκαν το 1869 ή το 1871 (η ημερομηνία αμφισβητείται), εκπαιδεύτηκε πάνω στις βασικές αρχές της τέχνης, ενώ παράλληλα φοιτούσε σε σχολή οικονομικών, πριν ξεκινήσει να εργάζεται στον τομέα των εκτυπώσεων. Αργότερα μετακόμισε στο Σινσινάτι, όπου δημιούργησε την πρώτη του ταινία κινουμένων σχεδίων το "A Tale of the Jungle Imps by Felix Fiddle".
Ο "Little Nemo", μια ταινία βασισμένη στις περιπέτειες ενός 6χρονου αγοριού στην προσπάθειά του να βρει την πριγκίπισσα του Σλάμπερλαντ, δημοσιευόταν στη "New York Herald" από το 1905 ως το 1911, κάθε Κυριακή.