Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Μανιάτικη Γαλόπιτα

Μια πανεύκολη και πεντανόστιμη συνταγή για γαλατόπιτα από τη Μάνη.

Υλικά (για την κρέμα)

2 λίτρα γάλα φρέσκο
½ κιλό σιμιγδάλι ψιλό
2 φλιτζάνια ζάχαρη
4 βανίλιες
4 αυγά
Ελάχιστο αλάτι

Υλικά (για το πασπάλισμα)

Λίγο σιμιγδάλι
Λίγη κανέλλα


Εκτέλεση

Χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά για να μην κόψουν. Ζεσταίνουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα και μετά προσθέτουμε όλα τα υλικά και τα αυγά. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να δέσει καλά η κρέμα, αλλά να μην είναι ιδιαίτερα σφιχτή. Αν σφίξει πολύ η κρέμα μπορούμε να την αραιώσουμε με λίγο γάλα.
Λαδώνουμε καλά ένα ταψί, το πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι και αδειάζουμε μέσα την κρέμα. Το πάχος της πρέπει να είναι γύρω στα τρία δάχτυλα, προκειμένου να ψηθεί καλά. Ψήνουμε στους 180ο C μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια της κρέμας. Την αφήνουμε να κρυώσει αρκετά, την πασπαλίζουμε με κανέλλα και την κόβουμε σε κομμάτια, όπως θα κόβαμε τον μπακλαβά.