Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Το θρυλικό τρενάκι των Καλαβρύτων

Ο Οδοντωτός, ένα τρένο με  «δόντια», διανύει μια από τις γοητευτικότερες σιδηρορδομικές  διαδρομές της Ευρώπης, το φαράγγι του Βουραϊκού και συνδέει τα Καλάβρυτα με το Διακοφτό.
Η ιστορία του ξεκινά τον 19ον αιώνα. Ο βουλευτής Καλαβρύτων, Αλέξανδρος  Φωτήλας, επικαλούμενος το υψηλό κόστος μεταφοράς του σιταριού από τα Καλάβρυτα στο Αίγιο, που ανερχόταν σε 10 με 12 λεπτά της δραχμής ανά οκά, ενώ από τη Ρωσία στην Ελλάδα κόστιζε μόνο 5 λεπτά, έπεισε  τον Τρικούπη για την αναγκαιότητα δημιουργίας σιδηροδρόμου στο Βουραϊκό. Ο δύσβατος χαρακτήρας της περιοχής και οι υψομετρικές  της  διαφορές, οδηγούν στην κατασκευή οδοντωτής γραμμής , πλάτους μόνο 75 εκατοστών. Το 1891, την κατασκευή του τρένου, αναλαμβάνει  γαλλική εταιρεία. Το έργο ολοκληρώνεται ύστερα από πέντε χρόνια και  θεωρείται  κατασκευαστικός άθλος, μιας και η γραμμή έπρεπε να διαπεράσει τους κατακόρυφους και απότομους βράχους του Βουραϊκού ποταμού.
  10 Μαρτίου 1896, το ατμοκίνητο τρένο, θα σφυρίξει για πρώτη φορά στα Καλάβρυτα. Η γραμμή, μήκους περίπου 22 χλμ,  έχει σε τρία μέρη της, λόγω της κλίσης του εδάφους οδόντωση, περνά από έξι σήραγγες, και από πολλές μεταλλικές και πέτρινες γέφυρες.
 Εκτός από τους τερματικούς σταθμούς, υπάρχουν και άλλοι τέσσερις, με γραφικότερο  αυτόν της  Ζαχλωρούς, χτισμένο στο ομώνυμο χωριό, κοντά στο ιστορικό  μοναστήρι του Μέγα Σπηλαίου. Οι μεγαλύτερες ανηφόρες  της γραμμής, βρίσκονται στο τμήμα Διακοφτό – Ζαχλωρού. Μέχρι το 1959, οι συρμοί κινούνταν με ατμό, ενώ από το 1959 αντικαταστάθηκαν με γαλλικές  αυτοκινητάμαξες. Το 2009, τα γαλαζοπράσινα  παλιά τρενάκια, αντικαταστάθηκαν από υπερσύγχρονες αμαξοστοιχίες ελβετικής κατασκευής. 
Διατηρήθηκε όμως   και ένας συρμός  «μουσείο» με ατμομηχανή που χρησιμοποιείται  για επετειακούς λόγους. Μέχρι το 1960, με τον Οδοντωτό μεταφέρονταν όχι μόνο άνθρωποι αλλά και  εμπορεύματα. Έτσι  η λειτουργία του συνδέθηκε άμεσα  με την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Σήμερα, η γραμμή έχει καθαρά  τουριστικό χαρακτήρα.
Πολλοί τουρίστες  επιλέγουν  να  ταξιδέψουν με το τρενάκι μέχρι το σταθμό της Ζαχλωρούς και στη συνέχεια περπατώντας κατά μήκος της γραμμής, που αποτελεί τμήμα το ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4, να  διασχίσουν το φαράγγι του Βουραϊκού.

 Το σίγουρο είναι ότι η διαδρομή του οδοντωτού είναι μαγευτική και αν βρεθείτε στα Καλάβρυτα, θα πρέπει να την επιλέξετε, γιατί θα διασχίσετε σημεία απίστευτης φυσικής  ομορφιάς.


(Πληροφορίες  για τα δρομολόγια του Οδοντωτού στο  τηλ : 2692022245)