Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Απόψε το τελευταίο ντιμπέιτ

Στην εξωτερική πολιτική -και κυρίως στο μεσανατολικό και την τρομοκρατία- αναμένεται να επικεντρωθεί αποψινή  τηλεοπτική αναμέτρηση ανάμεσα στον αμερικανό πρόεδρο και τον ρεπουμπλικανό αντίπαλο του  Μιτ Ρόμνεϊ,
που θα διεξαχθεί σήμερα, στις εννιά τοπική ώρα (04:00 πμ ώρα Ελλάδος) στην Μπόκα Ρατόν της Φλόριντα.

Το 90λεπτο τρίτο και τελευταίο ντιμπέιτ πριν τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου,  θα είναι χωρισμένο σε έξι ενότητες: ο ρόλος των ΗΠΑ στον κόσμο, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, το Ισραήλ και το Ιράν, οι αλλαγές στη Μέση Ανατολή, το θέμα της τρομοκρατίας και η άνοδος της Κίνας.

Σε αντίθεση με το αμφιλεγόμενο στιλ της προηγούμενης συζήτησης της περασμένης εβδομάδας , κατά την οποία οι υποψήφιοι γύριζαν γύρω από τη σκηνή και απέκρουε ο ένας τον άλλο, αυτή τη φορά Ομπάμα και Ρόμνει θα κάθονται σε ένα τραπέζι με συντονιστή τον παρουσιαστή τον Μπομπ Σίφερ του CBS .

«Οι άνθρωποι παρακολουθούν για να κρίνουν τον χαρακτήρα των υποψηφίων. Δεν νομίζω ότι έχει σημασία ποιες θα είναι οι ερωτήσεις - αυτό που έχει σημασία είναι το πώς θα απαντήσουν οι υποψήφιοι. Φαίνονται ήρεμοι; Έχουν τον έλεγχο; ... Εγώ είμαι απλά εκεί για να βοηθήσει τους θεατές να πάρετε μια καλύτερη κατανόηση του ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι» δήλωσε ο συντονιστής του αποψινού κρίσιμου ντιμπέιτ.

Η εξωτερική πολιτική θεωρείται «ισχυρό χαρτί» του Ομπάμα, οποίος έχει με το μέρος του την επιτυχία της δολοφονίας του «μισητού» τρομοκράτη των ΗΠΑ, Οσάμα Μπιν Λάντεν. Παρόλα αυτά, ο Ρόμνεϊ τις τελευταίες εβδομάδες ασκεί δριμεία κριτική στον αντίπαλο του για τους χειρισμούςτου στην τρομοκρατική επίθεση τον περασμένο μήνα εναντίον του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη της Λιβύης.

Οι προηγούμενες τηλεοπτικές αναμετρήσεις αποδείχτηκαν ζωτικής σημασίας για το πως οι αμερικανοί ψηφοφόροι κρίνουν τους υποψήφιους και ο Ρόμνεϊ ενισχύθηκε πολύ στις δημοσκοπήσεις μετά το πρώτο ντιμπέιτ αυτό τον μήνα. 

Στη δεύτερη τηλεμαχία, ο Ομπάμα έγινε πιο "μαχητικός" και τώρα οι δύο υποψήφιοι εμφανίζονται και πάλι  "ισόπαλοι". Η τελευταία δημοσκόπηση του NBC News και της Wall Street Journal, η οποία δόθηκε χθες Κυριακή στη δημοσιότητα, έδειξε ότι Ομπάμα και Ρόμνεϊ θα έρχονταν ισόπαλοι με 47% , ενώ άλλες δημοσκοπήσεις που προηγήθηκαν δίνουν στο Ρόμνεϊ μικρό προβάδισμα.

Σύμφωνα με αναλυτές, το αποψινό ντιμπέιτ αναμένεται πιο "ήπιο"  σε σχέση με το προηγούμενα-στα οποία επικράτησε το θέμα της οικονομίας -  γιατί οι διαφορές ανάμεσα στους υποψηφίους είναι λιγότερο έντονες σε ό,τι αφορά στην εξωτερική πολιτική .