Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Τέλειο Πρωινό για Υγεία, Ενέργεια & Ομορφιά

Όλοι το γνωρίζουμε πως το  πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας είναι το πρωινό… Δυστυχώς όμως λίγοι είναι αυτοί που δίνουν την βαρύτητα που αρμόζει στο πρώτο αυτό γεύμα της ημέρας.
Κάποιοι δεν τρώνε τίποτα απολύτως μέχρι το μεσημέρι παρά ένα  καφεδάκι, ενώ οι περισσότεροι απλά τρώνε ότι να “ναι.  Το τι θα φάμε όμως για πρωινό είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για την ενεργητικότητα μας κατά την διάρκεια της ημέρας αλλά και για τον έλεγχο του βάρους μας.
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα της Αμερικής όσοι έτρωγαν δύο βραστά αυγά για πρωινό έχασαν 65% περισσότερο βάρος από την ομάδα ελέγχου που έτρωγαν την ισοδύναμη σε θερμίδες τροφή σε κουλούρι με καμιά άλλη αλλαγή στα γεύματα της ημέρας.
Απέδωσαν την διαφορά αυτή στην αίσθηση κορεσμού που δίνει το αυγό έτσι ώστε να τρώμε λιγότερο κατά την διάρκεια της ημέρας. Επίσης οι πρωτεΐνες του αυγού αυξάνουν τον μεταβολικό ρυθμό, παρέχουν αμινοξέα του οργανισμό για διατήρηση της μυϊκής μάζας (σημαντικό για την χάλαρωση σε πρόσωπο και σώμα) ενώ κρατάνε την γλυκόζη σταθερή στο αίμα ευνοώντας την καύση του λίπους.

Το αυγό  όμως πέρα από τον έλεγχο του βάρους είναι  ένας  πολύτιμος θησαυρός υγείας, ομορφιάς και ενέργειας γιατί περιέχει:  
  • Λουτείνη και ζεαξανθίνη δύο απαραίτητα καροτενοειδή για την υγεία των ματιών. Σε μια επιστημονική μελέτη αποδείχθηκε πως  όσοι έτρωγαν ένα τουλάχιστον αυγό την ημέρα δεν παρουσίασαν καταρράκτη ακόμα και σε μεγάλη ηλικία.
  • Χολίνη, μια βιταμίνη που παίζει ένα ρόλο στην υγεία του ήπατος, της μνήμης και άλλων νευρολογικών διαταραχών. 
  • Βιταμίνη Β2 ή ριβοφλαβίνη, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό.
  • Βιταμίνη Β12, απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και του αίματος. Σημαντική επίσης  για την ενέργεια.
  • Βιταμίνη D, απαραίτητη για υγιή οστά.
 Κάνε από τώρα λοιπόν την αρχή και ξεκίνα την ημέρα σου με ένα σωστό πρωινό που θα περιέχει:
  1. Δύο βραστά αυγά με ελάχιστο ελαιόλαδο και λίγο λεμόνι
  2. Μία λεπτή φέτα ψωμάκι ολικής άλεσης  και αν θέλεις
  3. Ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι που για ακόμα περισσότερο βιταμίνη C. Έτσι θα αυξήσεις την απορρόφηση του σιδήρου από τον κρόκο, απαραίτητο ιδιαίτερα σε εμάς τις γυναίκες.
Έξτρα συμβουλή:  Αν υποφέρεις από υπόταση ρίξε αρκετό αλατάκι στα αυγά. Μην το φοβάσαι… όσο επικίνδυνο είναι το αλάτι σε υπερτασικούς τόσο ευεργετικό είναι  σε άτομα με χαμηλή πίεση για να αντιμετωπίζεις την ημέρα με ζωντάνια χωρίς την χαρακτηριστική αίσθηση κόπωσης και ατονίας!