Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Με νόμο ο κατώτατος μισθός από την 1/4/2013 – Τέλος στις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις

Η τρόικα πιέζει για περαιτέρω μειώσεις στον κατώτατο μισθό. Είτε άμεσα, είτε έμμεσα μέσα από το «πάγωμα» των λεγόμενων τριετιών. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα μείωση.

Η ΓΣΕΕ απαιτεί άμεση υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης με την οποία ο βασικός θα επανέρχεται στα επίπεδα του 2009 (750 ευρώ) ενώ ο ΣΕΒ αρνείται να καθίσει στο τραπέζι των συλλογικών διαπραγματεύσεων εκτός και αν σε αυτό παρακαθίσει η ελληνική κυβέρνηση.

Μέσα στην γενικότερη…αναμπουμπούλα ο υπουργός Εργασίας αποφάσισε χθες Κυριακή να παρουσιάσει ένα αναλυτικό χρονοδιάγραμμα που θα οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός νέου μηχανισμού διαμόρφωσης του βασικού μισθού. Τι θα είναι αυτός ο μηχανισμός; Στην πραγματικότητα, η διαμόρφωσή του με νομοθετική πρωτοβουλία κάτι που στην πράξη, βάζει τέλος στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής (τα λόγια είναι του υπουργείου Εργασίας):
1.      Το ζήτημα της δημιουργίας νέου μηχανισμού καθορισμού των αμοιβών σε εθνικό επίπεδο (αντικαθιστώντας την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) τέθηκε ήδη από την κυβέρνηση ως ζήτημα του κοινωνικού διαλόγου που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2012. Ο διάλογος έχει οριστεί να διαρκέσει μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου 2012.
2.      Μετά τη λήξη του κοινωνικού διαλόγου και συνεκτιμώντας τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων στο πλαίσιο αυτού, η κυβέρνηση θα προχωρήσει,  μέχρι τέλος του 2012, στη νομική προετοιμασία συγκεκριμένου «νέου μηχανισμού», στον οποίο αποφασιστικό ρόλο στη διαδικασία καθορισμού κατώτατου μισθού θα έχει το κράτος, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους
3.      Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει δημόσια και θα καταθέσει στη Βουλή το σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης για το «νέο μηχανισμό κατώτατου μισθού» το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου 2012.
4.      Μετά τη θεσμικά προβλεπόμενη κοινωνική διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου, η νομοθετική ρύθμιση για το «νέο μηχανισμό κατώτατου μισθού» θα ψηφιστεί και θα γίνει νόμος του κράτους το αργότερο μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2013.
5.      Η πρώτη εφαρμογή του «νέου μηχανισμού» θα γίνει τον Απρίλιο του 2013. Δηλαδή από τις αρχές Απριλίου του 2013 θα ισχύει κατώτατος μισθός, ο οποίος θα έχει καθοριστεί με βάση το «νέο μηχανισμό».

 
Με την πρωτοβουλία της, η κυβέρνηση έρχεται να δηλώσει πίστη και υπακοή στο μνημόνιο το οποίο ορίζει σαφώς: «Η Κυβέρνηση θα εργασθεί με τους κοινωνικούς εταίρους για τη μεταρρύθμιση του συστήματος καθορισμού των μισθών σε εθνικό επίπεδο. Έως το τέλος Ιουλίου 2012 θα καταρτιστεί ένα χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η πρόταση θα στοχεύει στην αντικατάσταση του ύψους των μισθών που ορίζονται στην ΕΓΣΣΕ με ελάχιστο ύψος μισθού νομοθετημένο από την κυβέρνηση σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.»
Σε σχετική δήλωσή του, ο Γιάννης Βρούτσης δηλώνει και πάλι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα μείωση στον βασικό μισθό. Ποιο μισθό όμως; Τον ελάχιστο μισθό των 586 ευρώ; Ή και αυτόν που προκύπτει με βάση τις τριετίες; Θα εξακολουθεί η κάθε τριετία να προσαυξάνει τον βασικό μισθό κατά 9% ή θα περιοριστεί στο 5% το ποσοστό της αύξησης;

Αυτά τα εξειδικευμένα ερωτήματα –τα οποία όμως μπορεί να οδηγήσουν σε νέες μειώσεις- δεν απαντώνται. Επίσης, η στάση του ΣΕΒ να μην συμμετάσχει σε συλλογικές διαπραγματεύσεις «εδώ και τώρα» όπως τον κάλεσε η ΓΣΕΕ αλλά ουσιαστικά να περιμένει την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, εγείρει πολλά ερωτήματα κυρίως όσον αφορά στο ύψος των μισθών που θα ισχύσουν από την 1η Απριλίου 2013.

Τα ερωτήματα, αναμένεται να απαντηθούν με το νομοσχέδιο που κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων.
fmvoice