Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

«Αστακός» τα δικαστήρια της Ευελπίδων

Eλεύθεροι, με χειροκροτήματα, επευφημίες και συνθήματα συμπαράστασης από εκατοντάδες συναδέλφους τους αφέθηκαν χθες οι 12 εργαζόμενοι των ναυπηγείων Σκαραμαγκά,
που συνελήφθησαν το πρωί της Πέμπτης κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο προαύλιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο στο οποίο οδηγήθηκαν κατηγορούμενοι για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος, τους άφησε ελεύθερους, δίνοντάς τους τριήμερη προθεσμία για να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους, ενώ απέρριψε το αίτημα των συνηγόρων τους, που ζήτησαν 15ήμερη αναβολή της υπόθεσης.
Σιδερόφρακτα ήταν χθες τα δικαστήρια της Ευελπίδων, από ΜΑΤ και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, καθώς οδηγήθηκαν αρχικά στον εισαγγελέα και στο δικαστήριο οι 12 συλληφθέντες στο προαύλιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Από νωρίς το πρωί είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα δικαστήρια εκατοντάδες συνάδελφοί τους, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι μέλη άλλων σωματείων, ενώ επιτόπου κατέφθασαν και οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής και Χ. Κατσώτης, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ παρών ήταν και πάλι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Ο εισαγγελέας, στον οποίο οδηγήθηκαν οι 12 συλληφθέντες, άσκησε εναντίον τους ποινική δίωξη για τα αδικήματα της αντίστασης κατά της αρχής, απρόκλητης διακεκριμένης φθοράς, απόπειρας απρόκλητης επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε βάρος αστυνομικών, παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας, διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας και διατάραξη κοινής ειρήνης.
Για τους υπόλοιπους 94, οι οποίοι είχαν επίσης συλληφθεί στα επεισόδια στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα αδικήματα της διατάραξης κοινής και οικιακής ειρήνης, ενώ όλοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι από το προηγούμενο βράδυ με προφορική εντολή εισαγγελέα.

Η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη μέσα και έξω από τα δικαστήρια, ενώ υπήρξαν και στιγμές έντασης, όταν δεν επετράπη η είσοδος σε εργαζομένους από τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αλλά και σε συνδικαλιστές διαφόρων σωματίων, που είχαν έρθει σε ένδειξη συμπαράστασης.
Εξι κλούβες των ΜΑΤ και διμοιρίες αστυνομικών είχαν παραταχθεί από νωρίς το πρωί στην οδό Ευελπίδων και δεν επέτρεπαν σε κανέναν να προσεγγίσει τον χώρο, ενώ λόγω της συγκέντρωσης των εργαζομένων είχε διακοπεί η κίνηση και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ευελπίδων.
 Ερχονται τα «χακί ΜΑΤ» από το Κιλκίς
Δύο διμοιρίες της 71ης Ταξιαρχίας από το Κιλκίς, που έχουν υποβληθεί σε ΝΑΤΟϊκή εκπαίδευση για την καταστολή πλήθους χωρίς οπλισμό, καταφθάνουν στην Αθήνα για να εκπαιδεύσουν τμήματα της διακλαδικής Στρατονομίας!!
Η απόφαση αυτή ελήφθη χθες με την έγκριση του πρωθυπουργού μετά τα προχθεσινά έκτροπα στο Πεντάγωνο. Οι συγκεκριμένες διμοιρίες της 71ης Ταξιαρχίας συμμετείχαν σε άσκηση που έγινε πριν από ενάμιση χρόνο στη Βόρεια Ελλάδα, προκαλώντας τότε θύελλα διαμαρτυριών από τα κόμματα της Αριστεράς. Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση αποφάσισε να ενεργοποιήσει τη συγκεκριμένη ειδική δύναμη και μάλιστα να αποτελέσει το φυτώριο για δημιουργία «χακί» ΜΑΤ στη διακλαδική Στρατονομία που τώρα συγκροτείται.
Στο μεταξύ, με ειδικούς πακτωμένους πίρους που εξουδετερώνουν τις ταλαντώσεις των ρολών ώστε να μην μπορούν να παραβιαστούν ενισχύθηκε η κεντρική είσοδος του Πενταγώνου μετά το τελευταίο φιάσκο με την έφοδο των εργαζομένων του Σκαραμαγκά στον περιβάλλοντα χώρο του στρατοπέδου!! Παράλληλα η ασφάλεια του Πενταγώνου ενισχύθηκε με μια διμοιρία της Ζ' ΜΑΚ που αποτελείται από επίλεκτα κομάντος. Σε επιφυλακή θα βρίσκονται και τα δύο πυροσβεστικά οχήματα, καθώς και τα τεθωρακισμένα οχήματα τύπου hammer.

Βαρύ κλίμα
Εξι κλούβες απέναντι σε 400 συμπαραστάτες
Φρούριο θύμιζαν χθες τα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων υπό τον φόβο νέας έντασης, μετά τα όσα πρωτοφανή συνέβησαν στο Πεντάγωνο.
Η ΕΛ.ΑΣ. είχε φροντίσει να διακοπεί η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της Ευελπίδων, «κατεβάζοντας» 6 κλούβες των ΜΑΤ.
Η ηγεσία της Αστυνομίας ήταν αποφασισμένη να μην αφήσει να επαναληφθούν οι σκηνές ντροπής που σημειώθηκαν προχθές, με το αγριεμένο πλήθος να πιάνει στον ύπνο τις δυνάμεις της τάξης και να μπαίνει βίαια στο προαύλιο του στρατοπέδου.
Γι' αυτόν τον λόγο οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο ήταν ισχυρότατες.
Αποκλεισμός
Οι κατηγορούμενοι εργαζόμενοι των ναυπηγείων Σκαραμαγκά οδηγήθηκαν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στον εισαγγελέα, την ίδια στιγμή που ο δρόμος και στα δύο ρεύματα της Ευελπίδων είχε κοπεί με κλούβες.
Περισσότεροι από 400 συνάδελφοί τους συγκεντρώθηκαν στο σημείο σε ένδειξη αλληλεγγύης στους συλληφθέντες, χωρίς ωστόσο να μπορούν να βρεθούν στον χώρο των δικαστηρίων. Η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη, αλλά επεισόδια δεν δημιουργήθηκαν.
Στο μεταξύ, συγνώμη από το στράτευμα ζήτησε ο πρόεδρος των εργαζομένων Σκαραμαγκά Βασίλης Καρακίτσιος. «Δεν έγινε κάτι οργανωμένο, ήταν απλά η αγανάκτηση των εργαζομένων», εξήγησε. «Ζητάω συγνώμη προς το στράτευμα το οποίο και σέβομαι και αυτά που έγιναν είναι εικόνες ντροπής», κατέληξε ο συνδικαλιστής.
e-go.gr