Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Πιο ισχυρά τα παράσιτα λόγω κλίματος

Τα παράσιτα φαίνεται να ισχυροποιούνται μέσα από τις κλιματικές αλλαγές, σύμφωνα με μια μελέτη που δείχνει πως, τα βατράχια υποφέρουν από περισσότερες λοιμώξεις μυκήτων όταν εκτίθενται σε απροσδόκητες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.
Τα παράσιτα, στα οποία περιλαμβάνεται και η ταινία, είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί που προκαλούν ελονοσία και μύκητες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορούν να είναι πιο ευπροσάρμοστοι στις κλιματικές αλλαγές σε σχέση με τα άλλα ζώα, μια και πρόκειται για μικρότερους οργανισμούς που μεγαλώνουν όμως και πιο γρήγορα.

«Αυτή η διαπίστωση κάνει εύκολα κατανοητό ότι οι μεγαλύτεροι οργανισμοί καταβάλλονται και πιο εύκολα από τους μικρούς, γεγονός που θα μπορούσε να επιδεινώσει τις επιπτώσεις ορισμένων ασθενειών», ανέφερε σε έκθεσή του ο Thomas Raffel από το Πανεπιστήμιο του Oakland στις ΗΠΑ, η οποία θα δημοσιευθεί από το περιοδικό Nature Climate Change.

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ αναφέρει ότι, η υπερθέρμανση του πλανήτη αναμένεται να προσθέσει περισσότερη ταλαιπωρία (ή «πόνο» όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν) στον άνθρωπο εξαιτίας των όλο και περισσότερων κυμάτων καύσωνα, πλημμυρών, καταιγίδων, πυρκαγιών, αλλά και ξηρασίας, έχοντας επιπτώσεις για την υγεία του, όπως για παράδειγμα την ταχεία μετάδοση ορισμένων ασθενειών.

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ερευνών έδειξαν πως, «αν αλλάξει η θερμοκρασία περιβάλλοντος ενός βατράχου, τον καθιστά άμεσα πιο επιρρεπή σε λοίμωξη από ότι έναν βάτραχο που έχει ήδη προσαρμοστεί στη συγκεκριμένη θερμοκρασία», δήλωσε ο Raffel.

Οι δοκιμές που έχουν γίνει βασίζονται σε ένα και μόνο παράσιτο, ενώ θα πρέπει να γίνουν περεταίρω μελέτες και για άλλα, όπως αυτό της ελονοσίας για παράδειγμα, το οποίο θα μπορούσε να επηρεαστεί από τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας που έχουν επίπτωση τόσο στα κουνούπια, όσο και στους ανθρώπους- ξενιστές.

Επίσης, ο Raffel είπε πως μπορεί οι ψυχρόαιμοι οργανισμοί, όπως είναι τα βατράχια, τα έντομα, τα ερπετά ή τα ψάρια, να είναι και πιο επιρρεπή στα παράσιτα κατά τις αλλαγές της θερμοκρασίας, από ότι μπορεί να είναι τα θερμόαιμα θηλαστικά και πτηνά.

capital