Χρόνο με το χρόνο γινόμαστε όλο και πιο συνειδητοποιημένοι σχετικά με τη
διατροφή μας.
Αυτό δείχνουν οι έρευνες αλλά και η αυξημένη ζήτηση βιολογικών και πιο υγιεινών τροφίμων στα σούπερ μάρκετ. Μια κατηγορία τέτοιων τροφίμων είναι και τα βιολειτουργικά τρόφιμα (Functional Food) που έχουν εμφανιστεί πρόσφατα και στη χώρα μας.
Τι ονομάζουμε βιολειτουργικό τρόφιμο
Τα βιολειτουργικά τρόφιμα είναι η νέα τάση στην σύγχρονη υγιεινή διατροφή. Συμβάλλουν στην καλή υγεία, στον έλεγχο του βάρους, στην καταπολέμηση ασθενειών και την πρόληψή τους. Εμφανισιακά είναι όμοια με τα κανονικά τρόφιμα. Μπορείτε να τα καταναλώνετε είτε συμπληρωματικά ή ως κύριο γεύμα. Πέραν της κατεξοχήν διατροφικής τους αξίας, περιέχουν και επιπλέον συστατικά (που συνήθως προέρχονται από φυσικές πηγές), τα οποία δρουν ευεργετικά σε συγκεκριμένες λειτουργίες του οργανισμού.
Ο επίσημος ορισμός από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα βιολειτουργικά τρόφιμα είναι ο εξής: «Βιολειτουργικά θεωρούνται τα τρόφιμα που εκτός από την κατάλληλη θρεπτική του αξία, είναι επαρκώς αποδεδειγμένο ότι δρουν ευεργετικά σε µία ή περισσότερες λειτουργίες του οργανισμού ούτως ώστε να βελτιώνουν την υγεία ή να μειώνουν τον κίνδυνο ασθενειών».
Σε ποιους απευθύνονται
Το θέμα της διατροφής είναι ευαίσθητο. Για τα συγκεκριμένα τρόφιμα, γίνεται ιδιαίτερος έλεγχος στο μεταβολικό προφίλ των πολιτών. Η διαδικασία για την παρασκευή τους είναι ιδιαίτερα σχολαστική. Ο καθηγητής Φυσιολογίας Δ. Κουρέτας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σε δείγματα αίματος ασθενών (νοσογόνος παχυσαρκία, προβλήματα μεταβολισμού) που μας στέλνουν διαιτολογικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης προσδιορίζουμε τον γενότυπο σε 12 γονίδια που έχουν σχέση με τον μεταβολισμό. Μετράμε επίσης τη δραστηριότητα έξι βασικών ενζύμων, που ενέχονται στην παραγωγή και εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών, ενώ αξιολογούμε και άλλες 50 βιοχημικές παραμέτρους. Από τα αποτελέσματα προκύπτει ένας τύπος για κάθε ασθενή. Στη συνέχεια τον προμηθεύουμε με τα ειδικά βιολειτουργικά τρόφιμα για την περίπτωσή του». Πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη διαδικασία. Τα τρόφιμα αυτά όπως είπαμε μπορούν να χρησιμοποιηθούν και προληπτικά, καθώς μειώνουν τον κίνδυνο παθήσεων. Για το λόγο αυτό απευθύνονται σε όλους τους καταναλωτές, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου.
Παραδείγματα αυτών των τροφών
Χαρακτηριστικό παράδειγμα βιολειτουργικού τροφίμου είναι τα προϊόντα τύπου Becel, η κατανάλωση των οποίων έδειξε ότι μπορεί να βοηθήσουν το επίπεδο της χοληστερόλης. Παρθένο λάδι καρύδας, ελαιόλαδο, νερό, βιολογικά αποξηραμένα απύρηνα βερύκοκα εμπλουτισμένα με εκχυλίσματα φυτών, βιολογική ζάχαρη σε σκόνη, σάλτσες πέστο, μαρμελάδες, βιολογικό μαντολάτο, αλεύρι από ίνες καρύδας χωρίς γλουτένη, κρέμα κάστανο με κακάο και ρούμι, καθώς επίσης και κριτσίνια είναι μερικά μόνο από τα βιολειτουργικά τρόφιμα τα οποία «δημιουργήθηκαν» με βάση την τεχνολογία που αναπτύχθηκε στο εργαστήριο. Σε γενικές γραμμές υπάρχουν τρόφιμα σε κατηγορίες όπως: γλυκαντικά, επιδόρπια, θεραπευτικοί χυμοί, μαρμελάδες, κράκερ και άλλα.
Δοκιμάστε κι εσείς βιολειτουργικά τρόφιμα και νιώστε πιο υγιείς!
blue-hornet team
Αυτό δείχνουν οι έρευνες αλλά και η αυξημένη ζήτηση βιολογικών και πιο υγιεινών τροφίμων στα σούπερ μάρκετ. Μια κατηγορία τέτοιων τροφίμων είναι και τα βιολειτουργικά τρόφιμα (Functional Food) που έχουν εμφανιστεί πρόσφατα και στη χώρα μας.
Τι ονομάζουμε βιολειτουργικό τρόφιμο
Τα βιολειτουργικά τρόφιμα είναι η νέα τάση στην σύγχρονη υγιεινή διατροφή. Συμβάλλουν στην καλή υγεία, στον έλεγχο του βάρους, στην καταπολέμηση ασθενειών και την πρόληψή τους. Εμφανισιακά είναι όμοια με τα κανονικά τρόφιμα. Μπορείτε να τα καταναλώνετε είτε συμπληρωματικά ή ως κύριο γεύμα. Πέραν της κατεξοχήν διατροφικής τους αξίας, περιέχουν και επιπλέον συστατικά (που συνήθως προέρχονται από φυσικές πηγές), τα οποία δρουν ευεργετικά σε συγκεκριμένες λειτουργίες του οργανισμού.
Ο επίσημος ορισμός από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα βιολειτουργικά τρόφιμα είναι ο εξής: «Βιολειτουργικά θεωρούνται τα τρόφιμα που εκτός από την κατάλληλη θρεπτική του αξία, είναι επαρκώς αποδεδειγμένο ότι δρουν ευεργετικά σε µία ή περισσότερες λειτουργίες του οργανισμού ούτως ώστε να βελτιώνουν την υγεία ή να μειώνουν τον κίνδυνο ασθενειών».
Σε ποιους απευθύνονται
Το θέμα της διατροφής είναι ευαίσθητο. Για τα συγκεκριμένα τρόφιμα, γίνεται ιδιαίτερος έλεγχος στο μεταβολικό προφίλ των πολιτών. Η διαδικασία για την παρασκευή τους είναι ιδιαίτερα σχολαστική. Ο καθηγητής Φυσιολογίας Δ. Κουρέτας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σε δείγματα αίματος ασθενών (νοσογόνος παχυσαρκία, προβλήματα μεταβολισμού) που μας στέλνουν διαιτολογικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης προσδιορίζουμε τον γενότυπο σε 12 γονίδια που έχουν σχέση με τον μεταβολισμό. Μετράμε επίσης τη δραστηριότητα έξι βασικών ενζύμων, που ενέχονται στην παραγωγή και εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών, ενώ αξιολογούμε και άλλες 50 βιοχημικές παραμέτρους. Από τα αποτελέσματα προκύπτει ένας τύπος για κάθε ασθενή. Στη συνέχεια τον προμηθεύουμε με τα ειδικά βιολειτουργικά τρόφιμα για την περίπτωσή του». Πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη διαδικασία. Τα τρόφιμα αυτά όπως είπαμε μπορούν να χρησιμοποιηθούν και προληπτικά, καθώς μειώνουν τον κίνδυνο παθήσεων. Για το λόγο αυτό απευθύνονται σε όλους τους καταναλωτές, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου.
Παραδείγματα αυτών των τροφών
Χαρακτηριστικό παράδειγμα βιολειτουργικού τροφίμου είναι τα προϊόντα τύπου Becel, η κατανάλωση των οποίων έδειξε ότι μπορεί να βοηθήσουν το επίπεδο της χοληστερόλης. Παρθένο λάδι καρύδας, ελαιόλαδο, νερό, βιολογικά αποξηραμένα απύρηνα βερύκοκα εμπλουτισμένα με εκχυλίσματα φυτών, βιολογική ζάχαρη σε σκόνη, σάλτσες πέστο, μαρμελάδες, βιολογικό μαντολάτο, αλεύρι από ίνες καρύδας χωρίς γλουτένη, κρέμα κάστανο με κακάο και ρούμι, καθώς επίσης και κριτσίνια είναι μερικά μόνο από τα βιολειτουργικά τρόφιμα τα οποία «δημιουργήθηκαν» με βάση την τεχνολογία που αναπτύχθηκε στο εργαστήριο. Σε γενικές γραμμές υπάρχουν τρόφιμα σε κατηγορίες όπως: γλυκαντικά, επιδόρπια, θεραπευτικοί χυμοί, μαρμελάδες, κράκερ και άλλα.
Δοκιμάστε κι εσείς βιολειτουργικά τρόφιμα και νιώστε πιο υγιείς!
blue-hornet team