Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Γιαούρτι: δεν είναι τυχαία must κάθε δίαιτας

Η ισορροπία υδατανθράκων και πρωτεϊνών που υπάρχει στο γιαούρτι διατηρεί σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και διώχνει την πείνα, ενώ το ασβέστιο βοηθά τον οργανισμό να αποθηκεύει λιγότερο λίπος. Αν θες να χάσεις κιλά, δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή σου.
Κατανάλωνέ το στη δίαιτα
Το γιαούρτι έχει ιδιότητες που μειώνουν το λίπος στην κοιλιά. Οι άνθρωποι που ακολουθούσαν υποθερμιδική δίαιτα, η οποία περιλάμβανε άπαχο γιαούρτι, έχασαν 81% περισσότερο κοιλιακό λίπος από όσους τηρούσαν παρόμοιο πρόγραμμα χωρίς να καταναλώνουν γιαούρτι, όπως διαπιστώθηκε σε μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τενεσί.

Πρόσεξε τη ζάχαρη
Τα 220 γραμμ. του κανονικού γιαουρτιού έχουν περίπου 12 γραμμ. φυσικά σάκχαρα γάλακτος. Ποσότητα 4 γραμμ. περισσότερο αντιστοιχεί σε 1 κουταλάκι του γλυκού πρόσθετη ζάχαρη – αν γράφει 25 γραμμ., τότε είναι επιδόρπιο!

Κάν’ το χορταστικό
Το στραγγιστό γιαούρτι περιέχει σχεδόν τη διπλάσια ποσότητα πρωτεϊνών, αλλά υπάρχει μια παγίδα: έχει λιγότερο ασβέστιο. Η εναλλαγή μεταξύ κανονικού και στραγγιστού είναι η ιδανική επιλογή.

Επίλεξε με προβιοτικά
Τα προβιοτικά, τα καλά βακτήρια στο γιαούρτι, έχουν συσχετιστεί με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και το χαμηλότερο κίνδυνο ουλίτιδας, ακόμη και ορισμένων τύπων καρκίνου. Δεν έχουν, όμως, όλα τα γιαούρτια επαρκή ποσότητα προβιοτικών, γι’ αυτό διάβασε καλά την ετικέτα. Πρόσθεσε επίσης μέλι: περιέχει πρεβιοτικά, που βοηθούν τα βακτήρια του γιαουρτιού να αναπτυχθούν.

«Έξυπνα» πρόσθετα
Το απλό γιαούρτι με πρόσθετη βιταμίνη D είναι καλή επιλογή, καθώς πολλοί άνθρωποι έχουν έλλειψη σε αυτή. Ωστόσο, απόφυγε τα γιαούρτια που είναι ενισχυμένα με φυτικές ίνες – περιέχουν ινουλίνη, που δεν έχει οφέλη για την καρδιά. Καλύτερα να προσθέσεις δημητριακά ολικής αλέσεως.

Ανακάτεψέ το
Το νερουλό στρώμα που μερικές φορές «κάθεται» πάνω στο γιαούρτι είναι εξαιρετικά ωφέλιμο. Είναι πρωτεΐνη ορού γάλακτος, η οποία περιέχει αμινοξέα που χτίζουν μυς. Ανακάτεψέ το, μην το αφαιρείς.

 Σέρβιρέ το για βραδινό
- Γαρνίρισε ψητό σολομό με γιαούρτι και άνηθο – η βιταμίνη D στο ψάρι βοηθά να απορροφηθεί το ασβέστιο του γιαουρτιού.

- Για τα μπιφτέκια πρόσθεσε ένα φλιτζάνι άπαχο στραγγιστό γιαούρτι και 3/4 του φλιτζανιού ψίχα σε μισό κιλό μοσχάρι. Το γαλακτικό οξύ μαλακώνει το κρέας.
Τα είδη του

Tο γιαούρτι παρασκευάζεται συνήθως από παστεριωμένο γάλα. Tο βρίσκουμε σε πολλές μορφές, κυρίως βελουτέ, ανάλογα με την περιεκτικότητά του σε βούτυρο. Έτσι, διαβάζουμε ετικέτες με 0%, 2%, 10% λιπαρά ή πλήρες.

- Αγελαδινό στραγγιστό Έχει σφιxτή υφή, παρασκευάζεται από γάλα αγελάδας και ανθόγαλα.

-  Αγελάδας σκέτο Παρασκευάζεται από πλήρες, ημιαποβουτυρωμένο ή αποβουτυρωμένο φρέσκο γάλα αγελάδας.

- Πρόβειο Παρασκευάζεται με αγνό πρόβειο γάλα, συνήθως από παραδοσιακές γαλακτοκομικές μονάδες.

- Με κομμάτια φρούτων Παρασκευάζεται από φρέσκο γάλα αγελάδας και ανθόγαλα.

-Με φυτικές ίνες δημητριακών Βοηθούν στον έλεγxο των επιπέδων xοληστερόλης και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
πηγή:shape.gr