Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Καλοκαίρι και αισιοδοξία

Λιγότερο απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι πολίτες μετά τις εκλογές αναφορικά με τα δημόσια και τα προσωπικά τους οικονομικά.
Μπορεί η δημιουργία κυβέρνησης να έφερε μια σταθερότητα, αλλά δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι η έλευση του καλοκαιριού συμβάλλει στη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής μας υγείας, αλλά και της διάθεσης μας.
Το καλοκαίρι μπορεί να παραπονιόμαστε για τη ζέστη, αλλά πάντα είμαστε πιο χαλαροί και περισσότερο χαρούμενοι. Λόγω της ανεβασμένης θερμοκρασίας οι ρυθμοί της καθημερινότητας γίνονται πιο αργοί. Ο σημαντικότερος λόγος είναι ο ήλιος που τόσο απλόχερα προσφέρει τις αχτίδες του στη χώρα μας αυτή την εποχή. Στις σωστές του δόσεις και με την κατάλληλη προστασία, μπορεί να μας μεταμορφώσει.
Ο ήλιος συμβάλλει στη βελτίωση διαφόρων παθήσεων του δέρματος, όπως η ακμή, το έκζεμα και η ψωρίαση. Δεν είναι τυχαίο που το καλοκαίρι όλα αυτά υποχωρούν. Η ηλιακή ακτινοβολία βοηθάει να φτιάξουμε γερά κόκαλα και δόντια, μειώνει τη χοληστερίνη και προλαμβάνει καρδιακές παθήσεις. Επίσης, βοηθά στην πρόληψη περισσότερων ειδών καρκίνου από αυτούς που μπορεί να προκαλέσει. Τα παραπάνω οφείλονται στη βιταμίνη D, την δημιουργία της οποίας προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία.
Ο ήλιος και το έντονο φως επιδρούν στη συναισθηματική και ψυχική μας κατάσταση. Η έκθεση στον ήλιο αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο και βελτιώνει τη διάθεσή μας. Η σεροτονίνη είναι μια ουσία που επιδρά στο νευρικό μας σύστημα και ελέγχει τον ύπνο, τη θερμοκρασία του σώματος κι ανεβάζει τη διάθεσή σας. Έτσι, κάποιες συναισθηματικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη, βελτιώνονται όσο ο καιρός φτιάχνει και έχουμε μεγαλύτερη ηλιοφάνεια.
Υπάρχει επίσης μια επιστημονική υπόθεση ότι αποθηκεύουμε ηλιακή ακτινοβολία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και τη χρησιμοποιούμε και το χειμώνα, όταν δεν έχουμε τόσο ήλιο. Αυτό εξηγεί και την ανάγκη για υπερβολική έκθεση στον ήλιο που έχουν πολλοί τουρίστες από βόρειες χώρες. Κι εμείς όμως, παρότι το χειμώνα έχουμε μέρες ηλιόλουστες μπορούμε να επωφεληθούμε μαζεύοντας ηλιακή ενέργεια και δουλεύοντας έτσι για να βελτιώσουμε την διάθεσή μας και το χειμώνα.
Ο ήλιος, τέλος, αυξάνει και τη σεξουαλική επιθυμία. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι και η γονιμότητα αυξάνει, όταν το φως του ήλιου είναι πιο έντονο. Τα επίπεδα τεστοστερόνης και η παραγωγή σπέρματος στους άνδρες είναι υψηλότερα το καλοκαίρι, ενώ στις γυναίκες η υπεριώδης ακτινοβολία αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών τους και την ωορηξία. Δεν είναι τυχαίο που τα περισσότερα παιδιά γεννιούνταν την άνοιξη και που το καλοκαίρι αυξάνονται οι πωλήσεις μέσων αντισύλληψης.
Το καλοκαίρι γενικά είναι μια εποχή που αισθανόμαστε καλύτερα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι βγαίνουμε πιο πολύ έξω, αλλά και επειδή έχουμε την ευκαιρία να πάμε διακοπές ή έστω να κάνουμε μικρές αποδράσεις τα Σαββατοκύριακα σε κάποιες παραλίες. Όσο κι αν η οικονομική κρίση έχει δυσκολέψει τέτοιες απολαύσεις, όλο και κάποιο τρόπο βρίσκουμε να περάσουμε καλά. Έτσι, χαλαρώνουμε και επιτρέπουμε στον εαυτό μας να γευτεί πειρασμούς και απολαύσεις που το χειμώνα αποφεύγουμε. Είμαστε πιο ελαστικοί ως προς τη δίαιτά μας, τα ωράριά μας, τον ύπνο μας. Ντυνόμαστε πιο ελαφριά και νιώθουμε το σώμα μας πιο ελεύθερο.
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, βελτιώνεται η μνήμη και είμαστε πιο ανοιχτοί σε νέες πληροφορίες και δημιουργικές ιδέες. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους. Μιλάμε πιο εύκολα στους γύρω μας στην παραλία ή στο μπαρ, γνωρίζουμε πιο εύκολα κόσμο και φλερτάρουμε χωρίς ενοχές και ντροπές. Άλλωστε, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η σεξουαλική διάθεση είναι ανεβασμένη τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ακόμα και όταν έχει καύσωνα, που δεν είναι ευχάριστο για κανέναν, έχουμε εύκολη την πρόσβαση στις παραλίες και τα νησιά μας είναι σε απόσταση αναπνοής. Πολύ σημαντικό είναι ότι ακόμα και πολύ πριν από τις διακοπές, καθώς ο καιρός είναι καλός και μας υπενθυμίζει ότι σύντομα θα ξεκουραστούμε, ο εγκέφαλός μας ξεκινάει να χαλαρώνει και μόνο όταν φανταζόμαστε και οργανώνουμε το που θα πάμε.
Ο καλός καιρός και ο ήλιος διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην βελτίωση της σωματικής και ψυχικής μας υγείας, αλλά και στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη ζωή μας. Έτσι, το καλοκαίρι είμαστε συχνά πιο αισιόδοξοι για το μέλλον. Αποθηκεύοντας ηλιακό φως με προσοχή και προστασία και βρίσκοντας χρόνο και τρόπο να ξεσκάσουμε όσο πιο ανέξοδα γίνεται, θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε αυτή την αισιοδοξία (που τόσο την χρειαζόμαστε) και τους χειμερινούς μήνες.
πηγή:citypress.gr