Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Βουλγαρία: Η φτώχεια και τα... διαμάντια

Μαζί με όλα τα γνωστά πλεονεκτήματα και την αυτοπεποίθηση ότι ανήκουν πια στη «λέσχη των πλουσίων», οι Βούλγαροι ανακάλυψαν ότι η ένταξη της πατρίδας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση
στις αρχές του 2007 έχει και μια άκρως δυσάρεστη για την εθνική υπερηφάνεια συνέπεια.

Δηλαδή, ότι κάθε αναφορά για τη χώρα στις σελίδες του διεθνούς Τύπου συνοδεύεται κατά κανόνα με τον στερεότυπο χαρακτηρισμό «η φτωχότερη χώρα της Ευρώπης».

Παρ’ όλα αυτά, μια έκθεση προκάλεσε πρόσφατα πραγματική αίσθηση στη βουλγαρική πρωτεύουσα, ενώ προσέλκυσε το έντονο ενδιαφέρον των Μ.Μ.Ε. και του κοινού, η προσέλευση του οποίου ήταν εντυπωσιακή.

Ήταν η έκθεση διαμαντιών. Πρόκειται για κάποιο από τα γνωστά «βαλκανικά θαύματα» ή για σπουδαία ανακάλυψη των Βούλγαρων ότι, πέρα από καλοπέραση, η φτώχεια φαίνεται (και αντέχεται…) καλύτερα, όταν στολιστεί με… διαμάντια; Όπως και να ‘χει, οι δουλειές της Diamonds International Corporation στη Βουλγαρία πάνε από καλά μέχρι περίφημα.

Αυτό δήλωσε ο Μάρτιν Κούτνερ, εκτελεστικός διευθυντής στη Βουλγαρία της τσεχικής εταιρείας, η οποία όχι μόνο κατάφερε να δραστηριοποιηθεί με επιτυχία σε έναν τομέα στον οποίο κυριαρχούν παγκοσμίως ολιγάριθμοι γίγαντες σαν τη γνωστή νοτιοαφρικανική εταιρεία της De Beers, αλλά και να αναπτυχθεί επιτυχώς από τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης μέχρι τη μακρινή Κίνα... Συνολικά σε 15 χώρες, μόλις στα επτά χρόνια μετά την ίδρυσή της.
blue-hornet team