Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Μην ξεμείνεις από νερό και ηλεκτρολύτες!

Πίνε άφθονο νερό, φρέσκους χυμούς φρούτων, τρώγε συχνά ολόκληρα φρούτα και λαχανικά, για να ενυδατώνεις σωστά τον οργανισμό σου και να τον εφοδιάζεις με τους απαραίτητους ηλεκτρολύτες,
ώστε να μπορεί να αντεπεξέρχεται στις δύσκολες καλοκαιρινές συνθήκες. Η ζέστη και ο καυτός ήλιος αναγκάζουν το σώμα, για να διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα τη θερμοκρασία του, να αυξάνει την εφίδρωση. Έτσι χάνει υγρά αλλά και ηλεκτρολύτες, με κίνδυνο μια πιθανή  διαταραχή της ισορροπίας των υγρών του δέρματος.
Οι ηλεκτρολύτες είναι στοιχεία που βρίσκονται στα υγρά του σώματος και φέρουν ηλεκτρικό φορτίο. Η διατήρηση της ισορροπίας τους είναι σηµαντική, αφού ρυθµίζουν την κατανοµή νερού στον οργανισμό, επηρεάζουν το pH του αίµατος και συµβάλλουν στη νευροµυϊκή διέγερση. Κυρίως το καλοκαίρι, έχουμε περισσότερη ανάγκη από ηλεκτρολύτες όπως το νάτριο και το χλώριο (τα βρίσκουμε στο κοινό αλάτι – χλωριούχο νάτριο – στο ψωμί, το βούτυρο, το γάλα, τη σοκολάτα, το σπανάκι, τα καρότα) καθώς και το κάλιο, που βρίσκεται σε φρούτα και λαχανικά (κυρίως μπανάνα, πορτοκάλι, ροδάκινο, πεπόνι, πατάτα).
Φρόντισε λοιπόν να αναπληρώνεις τις απώλειες πίνοντας καθημερινά άφθονο νερό και τρώγοντας λίγο παραπάνω αλάτι (αν φυσικά δεν αντιμετωπίζεις πρόβλημα υγείας που να το απαγορεύει), όπως επίσης και 2-4 μερίδες φρούτων και λαχανικών. Ακόμα, καλό είναι να καταλανώνεις συχνά σπανάκι, ψωμί, ψάρι (εφόσον δεν ακολουθείς συγκεκριμένη διατροφή από ειδικό για κάποιο θέμα υγείας).
πηγή:goldenmag.gr